Membru al Mişcării Legionare, canonizat de Sinodul BOR

În condiţiile în care recentul raport al Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale arată că numărul cazurilor de antisemitism a crescut în Europa, Biserica Ortodoxă Română a decis canonizarea uni preot, care este cunoscut ca membru al Mişcării Legionare.
Potrivit deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, care s-a întrunit joi şi vineri la Palatul Patriarhiei sub preşedinţia Patriarhului Daniel, 16 sfinţi români vor fi canonizaţi în perioada următoare, printre aceştia numărându-se părintele arhimandrit Sofian Boghiu, fost stareţ al Mănăstirii Antim din Bucureşti, părintele Dumitru Stăniloae – fost profesor de teologie la Sibiu şi la Bucureşti, părintele protosinghel Arsenie Boca, părintele ieroschimonah Paisie Olaru – fost duhovnic la Mănăstirii Sihăstria, părintele arhimandrit Cleopa Ilie – fost stareţ al Mănăstirii Sihăstria şi părintele Ilie Lăcătuşu.
Trecând peste Arsenie Boca şi Ilie Cleopa care i-au ajutat în perioada regimului comunist pe foştii membri ai Mişcării Legionare, care luptau împotriva dictaturii impusă de URSS, o problemă aparte o reprezintă părintele Ilie Lăcătuşu care ar urma să fie prăznuit anual în 22 iulie, potrivit deciziei Sinodului BOR.
Ilie Lăcătuşu, care a fost deţinut politic şi preot, a fost membru al Mişcării Legionare. El a deţinut funcţia de şef de sector legionar în vremea guvernării naţional-legionare. Practic, Lăcătuşu nu a fost un simplu membru, ci şef de cuib legionar în regiunea Olteniei, el mărturisind că a aderat la Mişcarea Legionară din convingere.
Conform unei mărturii datând din anul 1941, citată de DC News, Ilie Lăcătuşu spunea: „M-am încadrat cu cele mai curate intenţiuni în Mişcarea legionară, cu gândul la jertfelnicie, pentru binele Neamului şi Patriei, lucrând cu înţelepciune şi tact în rolul meu de educator în această latură de îndrumare civic-naţional-patriotică”.
Cu toate acestea membrii Sinodului BOR au decis canonizarea acestuia alături de ceilalţi 15 viitori sfinţi români. Textele liturgice ale acestor viitori sfinţi urmează să fie completate şi aprobate într-o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa.
www.bursa.ro

3 Thoughts to “Membru al Mişcării Legionare, canonizat de Sinodul BOR”

  1. […] părintele Dumitru Stăniloae – fost profesor de teologie la… Articolul Membru al Mişcării Legionare, canonizat de Sinodul BOR apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. O simplă constatare

    Mulți popi au fost legionari, ani de zile s-au căoit că au fost persecutați de regimul comunist. Iată adevărul !

  3. Anonim

    Și bine a făcut. Nu trebuie ca alogenii să dicteze poporului român cine ne sunt eroii și oamenii de cultură. Alogenii și&au luat nasul la purtare, bine înțeles prin ticăloșia unor parlamentari care pot fi nu iți trădători.

Leave a Comment