Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni cu 1,7% ca serie brută

Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni cu 1,7% ca serie brută şi cu 1,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, informează news.ro.
„În perioada 1.I – 31.V.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,7%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industria prelucrătoare (-1%) şi industria extractivă (-0,7%)”, arată datele INS.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele cinci luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2023, a fost mai mică cu 1,2%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,1%), industriei extractive (-0,7%) şi industriei prelucrătoare (-0,5%).
În luna mai 2024, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 8,8%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-9,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%).
Industria extractivă a crescut cu 0,7%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 6,3%, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-7,8%) şi industriei extractive (-1%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 11,1%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,1%), industria prelucrătoare (-11,5%) şi industria extractivă (-1,8%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 6,5%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%), industriei prelucrătoare (-6,5%) şi industriei extractive (-1,4%).
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni cu 1,7% ca serie brută”

  1. […] gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industria… Articolul Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni cu 1,7% ca serie brută apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment