La ultima alocare bugetară din fondul de rezervă, Guvernul Ponta a „uitat” de primăriile sălăjene

Dacă primarii sălăjeni aşteptau să primească acum ceva bani pentru cheltuieli urgente, în urma ultimei alocări bugetare din fondul de rezervă, aprobată de către guvernanţi în şedinţa de lucru din 23 august, edilii trebuie să ştie că primăriile din judeţ nu au primit niciun leu. Guvernanţii au hotărât să ia din Fondul de rezervă bugetară suma de peste 10 milioane de lei şi să o împartă administraţiilor publice locale din 21 de judeţe din ţară, pentru plata arieratelor aferente unor cheltuieli curente şi de capital sau pentru cofinanţări de proiecte finanţate din surse externe.

Guvernul a suplimentat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 cu suma de 10.352 mii lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. Banii au fost repartizaţi către doar 21 de judeţe din ţară, între care nu se numără şi judeţul nostru.
„În ceea ce priveşte HG nr. 864 din 23 august 2012, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, aceasta a fost emisă ca urmare a faptului că, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, Guvernul a fost obligat să realoce sumele acordate iniţial prin decizia guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, blocate de către executivul actual. Sumele respective au destinaţie plata arieratele aferente unor cheltuieli curente şi de capital sau pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile ale unităţilor administrativ-teritorial. Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice poate preciza dacă au existat situaţii similare şi în judeţul Sălaj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc.

Pe de altă parte, la rectificarea bugetară, guvernanţii au alocat o parte din banii necesari acoperirii sumelor restante către însoţitorii persoanelor cu handicap din Sălaj. O treime din comunele sălăjene au acumulat deja datorii la plata salariilor acestei categorii de personal, iar rectificarea bugetară nu asigură suma integrală achitării salariilor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Csoka Tiberiu, susţine că banii alocaţi judeţului sunt suficienţi numai pentru achitarea restanţelor aferente unei luni. „Pentru cei peste 2.200 de asistenţi personali şi persoane cu dizabilităţi indemnizate s-au acumulat restanţe salariale pentru una, două sau chiar trei luni. Suma repartizată judeţului nostru, de 1,735 milioane de lei, este suficientă doar pentru o lună. Banii nu ne vor ajunge să plătim aceste persoane până la sfârşitul anului, dar sperăm că situaţia va fi soluţionată după o nouă rectificare de buget”, a declarat Csoka Tiberiu. Tot prin rectificare bugerară, Sălajul urmează să primească 46 milioane de lei pentru plata arieratelor unităţilor administrativ teritoriale către firme, însă numai către acele companii care au datorii către bugetul de stat (pactic, o compensare între aceste datorii).

5 Thoughts to “La ultima alocare bugetară din fondul de rezervă, Guvernul Ponta a „uitat” de primăriile sălăjene”

  1. SEMACCA

    La 33% prezenta la vot ma mir ca nu le-au luat si din cat aveau,nu sa le mai dea ceva la rectificare!
    Asta meritau!Sa aiba dupa cum au votat!

  2. Ionel Tancu

    Dom` Sema(ca)ca ! Nu trageti ! IMPUSCATI-VA !

  3. grisa

    cetatene nu e gradina lu ponta ca sa faca ce vrea cu bani din impozitele platite de noi.Tu daca accepti asa ceva ,inseamna ca papi ceva bani pidijaba parazitule politic!

  4. pt basisti

    Cetateanule(cum ar spune EBA cu a carui poza cred ca dormi sub perna), gradina cui este? A lui boc, videanu, berceanu, blaga, anastase, barbu, udrea, ungureanu, macovei, preda, boagiu?

  5. viorel

    de asteptat putem astepta toti orice.realitatea e ca se umple gaurile cele mai vizibile.ar fi culmea sa fie dintr-o data perfect.dar se mai da cate ceva nu se taie.mai vin si alte alegeri domnuleSEMACCA.poate ca cei care trebuie continua boicotul.m-as bucura mult.dar cei care vor vota sa o faca in cunostinta de cauza.calitatea e mai importanta decat cantitatea.si in salaj n-a iesit tocmai rau in ultimul timp.cele 33 sau 38 procente care au fost la referendum sunt totusi ceva enorm.stim ca mai sunt pe jumatate atatia profitori ai puterii portocalii care n-au cum sa fie decat asa.restul au plecat sa-si faca un rost de buieci .traiau foarte bine.

Leave a Comment