Consilierii locali municipali au dat undă verde, ieri, în şedinţă ordinară, unui proiect de hotărâre privind aprobarea elaborării unui Studiu de Fezabilitate şi achiziţionării unor dotări pentru Uzina Electrică (UE) Zalău, din fondul de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare a sistemelor energetice de interes local. Subiectul nu a fost lipsit de discuţii intense, consilierul local Adrian Margin (PDL) subliniind că proiectul oarecum nu se justifică, în condiţiile în care Consiliul Local doreşte privatizarea Uzinei, iar în preţul de vânzare sunt slabe şanse să fie incluse şi noile sume investite.
Primarul Radu Căpîlnaşiu a răspuns acestei probleme ridicate de Margin spunând că investiţiile nu se vor face din bugetul local, ci din fondul sus amintit, care oricum nu poate fi utilizat în alt sens, şi că la Uzina Electrică există o situaţie riscantă, unul din cuptoare fiind mult prea uzat fizic şi moral pentru a fi menţinut în funcţiune. Şi directorul UE Zalău, Viorel Marian, a susţinut în faţa aleşilor locali necesitatea investiţiei, argumentând că, fără ea, UE nu va mai putea funcţiona anul viitor. De asemenea, Marian a spus că procesul de privatizare a UE a demarat în 2011, când Uzina se afla în insolvenţă, situaţie care s-a modificat în bine de atunci încoace. Un alt lucru asupra căruia a insistat Viorel Marian a fost acela că municipalitatea a mai încercat o dată privatizarea UE, lucru eşuat, şi că, deşi acum este în desfăşurare o nouă tentativă, deocamdată nu sunt investitori interesaţi. În aceste condiţii, a spus Marian, după data de 13 septembrie – când este stabilit termenul pentru depunerea ofertelor de către potenţialii investitori – Consiliul Local va trebui să ia o decizie în privinţa UE: ori se continuă încercările de privatizare ori se va merge pe un plan în care investiţiile vor fi făcute în paşi mărunţi, de către municipalitate.
După minute în şir de argumente spuse de o parte şi alta, proiectul de hotărâre a primit undă verde, urmând a fi realizat un Studiu de Fezabilitate pentru reabilitatea UE, astfel încât aceasta să asigure energie termică pentru zona urbană şi cea industrială. Studiul respectiv este estimat la valoarea de 86.000 de lei (TVA inclus). Prin acelaşi proiect, aleşii au votat achiziţionarea unor utilaje pentru Uzina Electrică în valoare de circa 98.000 de lei (TVA inclus).
Un al proiect de hotărâre care a trecut ieri de consilierii zălăuani a vizat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Uzinei Electrice. Din nou, consilierul Adrian Margin a fost cel care a deschis o serie de discuţiii, întrebând, printre altele, în ce anume constau cheltuielile de materiale la UE. Răspunzând acestei întrebări, directorul UE, Viorel Marian, a spus că s-a constatat o creşetere a cheltuielilor materiale pe fondul creşterii productivităţii faţă de anul trecut. Astfel, în comparaţie cu situaţia din 2011, când UE nu a produs energie termică la final de an, de această dată va avea un an bun, cu producţie în octombrie – decembrie.
În final, şi acest proiect a trecut de votul aleşilor. Tot pe ordinea de zi a întâlnirii ordinare de ieri, s-a regăsit o informare privind şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la UE Zalău. La acest punct, viceprimarul Daniela Coţa s-a arătat mulţumită de situaţia curentă a Uzinei şi de modul în care materiale şi documentele au fost puse la dispoziţia membrilor AGA.
daca sunt bani pt.dezvoltarea sistemelor energetice locale poate ne puteti moderniza iluminatul in dealu mori d-va nord adica montarea becurilor pt,iluminat stradal inexistent acum.ce ziceti d le primar??ori alegerile au trecut…de fapt asa ca …orbecaiti,orbecaiti,in continuoare
bani aruncati in vant asta oricum este in pierdere
Bani bagati intr-o groapa fara fund. Trebuie sa traiasca si sefii numiti politic de la UE. Pentru cateva apartamente de amarati pe care tot primaria ii subventioneaza si cateva scoli si gradinite se baga atatia bani in gigantul ala ieficient. Halal administratie. Sa traiasca Nistorescu.