Imposibilul a devenit posibil la Crasna. Echipa lui Florin Morar, în finala Campionatului Național

Fără doar și poate, această generație ar putea fi intitulată „Generația de Aur” a fotbalului juvenil sălăjean. Este vorba despre juniorii A1 (Under 19) de la FK Kraszna (Inter Cizer), care au devenit în acest an, pentru a doua oară consecutiv, campioni județeni.

Dacă în ediția trecută, echipa lui Florin Morar s-a oprit în optimile de finală ale fazei naționale, fiind eliminată la loviturile de departajare de Crișul Aleșd, în acest an, FK Kraszna a demonstrat că imposibilul poate deveni posibil. Sălăjenii s-au calificat în finala Campionatului Național, după ce au dispus sâmbătă, pe teren propriu, cu 6 – 4 de campioana județului Hunedoara, Viitorul Șoimuș. În turul de la Șoimuș, Viitorul s-a impus cu 1 – 0, iar sâmbătă, scorul a fost 2 – 1 în favoarea echipei din Crasna la finalul celor 90 de minute, trecându-se direct la executarea loviturilor de departajare. Eroul penalty-urilor a fost portarul echipei din Crasna, care a apărat două penalty-uri, ducându-și echipa spre o performanță unică pentru fotbalul sălăjean. Nicio altă echipă de juniori din Sălaj nu a mai jucat vreodată o finală de Campionat Național, iar FK Kraszna, o echipă pe care mulți nu o băgau în seamă în urmă cu doi ani, a făcut ca despre  Crasna și despre Sălaj să se audă într-o finală de nivel național.

„Pentru prima dată în istorie, o echipă din judeţul Sălaj joacă finala unui Campionat Naţional de fotbal.. Am câștigat campionatul județean cu victorii pe linie, am devenit campioni cu patru etape înainte de final, apoi am eliminat rând pe rând campioanele județelor Bihor, Maramureș, Alba și Hunedoara. Azi (sâmbătă, n.r.) am obținut o victorie contra unei echipe cu experiență, care are tradiție la juniori și care are în componență jucători foarte buni. Am aflat după meci că atacantul echipei adverse este în vederile celor de la Corvinul Hunedoara. Este un jucător excepțional. Și atunci stau și mă întreb, de ce măcar o parte dintre jucătorii noştri nu au loc în lotul unei echipe de Liga a III-a? Măcar să-i vadă  cineva la 5-6 antrenamente, să le dea cineva o șansă. De ce am reușit la Crasna? Simplu: muncă şi seriozitate! Din nou, forța grupului, atitudinea de învingători, determinarea și sacrificiul au făcut diferența în favoarea noastră în fața unor adversari mai bine cotați. Am eliminat echipe din municipii care căutau pe hartă unde este Crasna. Acum au aflat…Toate felicitările merg către băieții mei care s-au autodepășit din nou într-un meci cu asemenea miză. La 38 de grade este inuman să stai la soare, dar să mai și alergi după minge… Și toate mulțumirile merg către suporterii veniți la stadion și către toți cei care se bucură pentru noi. Suntem mândri să reprezentăm județul Sălaj într-o finală de Campionat Naţional. Toți acești copii, cu o singură excepție (dar ce excepție, autorul celor 2 goluri) sunt sălăjeni! Nu doresc să critic pe nimeni, îmi asum și spun că Zalăul și Sălajul au nevoie de clubul SCM Zalău, club în care să ajungă toate talentele județului, dar cred că este momentul să ne uităm cu mai mare atenție în grădina noastră. Nu vă imaginați ce frumos este să vezi o tribună plină de părinți, de rude şi de prieteni care îi încurajează pe copii. Aceşti copii au fost minunaţi, mă înclin în faţa lor, iar împreună am demonstrat că suntem o forţă”, a declarat profesorul Florin Morar.

În ultimul act al competiției, FK Kraszna va întâlni Unirea Ruginoasa, campioana județului Iași. Finala Campionatului Național este programată sâmbătă, 29 iunie, de la ora 10, pe Stadionul Metalul din Buzău (teren cu suprafaţă sintetică).

 

9 Thoughts to “Imposibilul a devenit posibil la Crasna. Echipa lui Florin Morar, în finala Campionatului Național”

  1. […] s-au calificat în finala Campionatului Național, după ce… Articolul Imposibilul a devenit posibil la Crasna. Echipa lui Florin Morar, în finala Campionatului Național apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Degeaba v-ați îmbrăcat în verde și ați scris voi Kraszna, că tot din limba rusă-i cuvântul!

    1. N. V.

      Ce domnule, STRUGURII SUNT ACRI?
      Denumirea de Crasna (după Dicționarul etimologic al localităților din județul Sălaj, de Gh. Chende-Roman) este de origine slavă, din slavă veche, de unde a pătruns și în bulgară (krasen) însemnând frumos) și în alte limbi de proveniență slavă tot cu acest sens sau apropiat. Deci nu este una exclusiv rusă.
      Eu zic, că indiferent dacă se scrie Crasna ori Kraszna, e un rezultat foarte-foarte frumos din partea echipei sălăjene! Bravo și cinste lor!

      1. Anonim

        @18:43. „krasna, krasnaia” în rusă înseamnă „roșie” (culoarea, nu leguma), pe când „frumoasă” se zice „krasiva,krasivaia”. Deci, care seamănă mai mult cu „Crasna” din Sălajul vostru?

        1. N. V.

          Revenire: Nu cunosc limba rusă, deci am apelat la o sursă apropiată și de încredere: Gheorghe Chende-Roman, Dicționarul etimologic al localităților din județul Sălaj. Acolo se explcă etimologia, originea numelui localității Crasna: N. Drăganu în 1933 îl consideră de origine slavă. Iorgu Iordan în 1963 îl explică la fel, pornind de la tema veche skavă krasinu „frumos” (cf. și bulg. Krasen „frumos!, „drăguț”, slav krasa „frumsețe”.) Deci aceasta este sursa explicației mele. (Adică sunt două somități care cunt citați de autorul Chende-Roman. Și nu este exclusiv rusă, ci slavă!) Mai țin minte că Armata Roșie „eliberatoare” era numită Krasnaia Armiia, dar explicația sau originea denumirii localității Crasna NU SCADE CU NIMIC MERITUL FOTBALIȘTILOR ajunși în finala!

  3. Ștefan

    Nu mai fiti invidioși, acuma nu știți de ce să vă mai legati, v-ați gândit sa va legati de denumirea comunei sau a clubului.
    Oricum ce au realizat băieții ăștia pana acuma, nu o sa se realizeze nici o echipa de juniori A1 din județul salaj. Asta e ceva unic, odată la zeci de ani, in loc sa fiti invidioși mai bine bucurați-va pentru băieții ăștia și pentru munca lor si pentru ce au reușit. Toată lumea se uita cu capul in jos când auzea Județul Sălaj, băieții au dat dovada ca județul asta nu e chiar așa slabă. Mulți nu știau pe harta unde se afla Comuna Crasna, dar acuma știu.

  4. anonim

    Pt Pt 17,56 esti un mare sovinist Rrusine pt tine

  5. Ștefan

    Bea o bere și bagă-te la somn ca să-ți revii

  6. Sam

    Kraszna i de la unguroci…mana lor

Leave a Comment