Agenția de Plăți și Intervenție pentru Argicultură a anunțat lansarea sesiunii de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” în data de 17 iunie. Această inițiativă face parte din Intervenția DR-07, inclusă în Planul Strategic PAC, având o alocare financiară de 75.850.112 euro pentru sesiunea 1/2024. Conform Ordinului MADR nr. 115/2024, cererile de finanțare pot fi depuse până în data de 13 septembrie, la ora 14:30, la Centrele APIA. Pentru acordarea sprijinului financiar în cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, solicitantul trebuie să depună o cerere de finanțare conform Anexei 1 din Ghidul solicitantului. Cererea se depune online pe site-ul www.apia.org.ro, în aplicația electronică DR-07. Mai apoi se tipărește, se semnează și se depune sau transmite împreună cu documentele aferente. În cazurile excepționale, cererea de finanțare se poate depune sau transmite doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente. Cererile semnate, scanate și transmise la APIA prin email sau prin alt mijloc de telecomunicații, trebuie semnate și în original de către solicitant până la finalizarea etapei de evaluare a cererilor de finanțare. Înainte de completarea și depunerea cererilor de finanțare, beneficiarii trebuie să întocmească dosarele tehnice aferente angajamentelor. Beneficiarii pot accesa schemele de ajutor pentru a compensa pierderile de venit și costurile suplimentare generate de implementarea angajamentelor pe o perioadă de cinci ani. Schema include două pachete distincte:
- Pachetul 1: Asigurarea de zone de liniște în păduri pentru care se acordă 38 euro/an/ha
- Pachetul 2: utilizarea animalelor la colectarea lemnului de rărituri cu o compensație de 137 euro/an/ha, condiționată de accesul simultan în pachetul 1.
Sprijinul financiar este de 100% nerambursabil și se adresează proprietarilor de păduri din Fondul Forestier Național, care îndeplinesc cerințe precum amenajamentele silvice în vigoare și contracte de administrare cu ocoluri silvice autorizate. Pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat. Suprafaţa minimă pentru care se încheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha. Proprietarii de terenuri forestiere care dețin suprafețe mai mici și care nu îndeplinesc condițiile de accesare, se pot asocia pentru a aplica în cadrul schemei de ajutor de stat. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, printre care se enumeră :
– să dețină amenajament silvic în vigoare pe toată suprafața din angajament;
– să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru întreaga suprafață din angajament;
– să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafața de teren forestier deținută într-o unitate de producție
– să delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu se vor efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului.
– să efectueze lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv animale la operațiile de adunat, scos și apropiat, până la platforma primară, pe suprafața parcursă cu rărituri care face obiectul angajamentului pentru pachetul 2;
– să respecte normele privind condiționalitatea pe toate terenurile agricole aparținând exploatației agricole și pe toată perioada angajamentului, în cazul în care dețin și suprafețe agricole.
Pentru detalii suplimentare și accesarea ghidului solicitantului, beneficiarii sunt îndrumați să viziteze site-ul oficial al APIA la adresa www.apia.org.ro. Acolo vor găsi informații despre documentația necesară, procedurile de depunere și criteriile de eligibilitate pentru sesiunea 1/2024 a schemei „Silvo-mediu și climă”.
[…] și climă”, solicitantul trebuie să depună… Articolul APIA deschide sesiunea de finanțare pentru schema „Silvo-mediu și climă” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]