Cine dracu ne opreşte?

Iată-ne în situaţia iniţială. Iniţială este un fel de a spune, deoarece, după patru luni sub noua guvernare, am ajuns o mare problemă pentru occidentul european, o ducem la fel de rău, economia prognozează regrese, suntem tot mai dependenţi de banii dinafară şi , ce-i mai rău, suntem fără nicio perspectivă. Băsescu este din nou la Cotroceni iar Ponta şi Crin îşi pregătesc noile etape ale bătăliei politice (cu acelaşi Băsescu). Preşedintele suspendat, după anunţarea verdictului CCR s-a preocupat (probabil) mai mult de nunta mezinei, lăsând legiunile col.rez. Dogaru în Universităţii, seară de seară, să se împotrivească cu înverşunare propriului ecou. Este, totuşi, timpul ca cei abilitaţi prin lege, să se ocupe de administrarea ţării. Una din marile probleme ale momentului este determinată de efectele secetei. Producţiile mici, chiar la preţuri de valorificare ridicate, nu reuşesc să acopere cheltuiala investită, punând în pericol anul agricol următor. Analiza perioadei 1992-2012, evidenţiează producţii foarte bune în anul următor alegerilor parlamentare. Acest lucru se datorează în primul rând potenţării producătorului agricol pentru încadrarea în epoca optimă (înfiinţarea culturilor) şi satisfacerea celor mai multe elemente din tehnologie (seminţe certificate, îngrăsăminte chimice, etc). După lansarea-n serie a măsurilor bune pe care MADR le avea în vedere (180 euro/ha plăţi complementare, max.7500 euro/fermă măsuri de minimus, etc), a venit pleaşca cu 100 lei/ha pentru max.10 ha/exploataţie. Prioritizarea sprijinului către micul producător mi se pare corectă. Nu numai electoral (măsura vizează 558.000 fermieri).Totuşi, dărâmarea unor aşteptări bazate pe afirmaţii oficiale poate fi costisitoare. Pe de altă parte lovim de nulitate afirmaţia că sprijinim asocierea sau creşterea (dimensiunii fizice a) exploataţiilor agricole. Nici măcar nu am riscat să vorbesc de cooperativele agricole (asociaţii de proprietari ai unor unităţi de producţie din agricultură) construcţii pe care se bazează agricultura occidentală. Asocierea (creează o entitate juridică) pe lângă plata TVA-ului (24%) restrânge suportul financiar (în exemplul de faţă la 10 ha) care este logic să fie proporţional cu pierderea şi, în concluzie, cu suprafaţa calamitată. De ce s-ar mai asocia micii agricultori persoane fizice, de ce ar exista interesul să se depăşească (asociere sau arendă) suprafaţa de 10 ha? De asemenea eliminarea din categoria eligibilă a fermelor de cateva sute de ha (limita celor 10 ha face nesemnificativă măsura), dă o notă de îngrijorare în legătură cu suportul, faţă de nevoile reale ale anului agricol, pe care se poate baza agricuitorul român.

Politica de asigurare a culturilor, acordarea despăgubirilor în cazul unor calamităţi naturale a constituit o preocupare, de-a lungul timpului, din partea MADR. Totuşi, nu cred că s-a insistat suficient pe finalizarea unui mecanism funcţional care să angreneze toţi factorii interesaţi: agricultor, societăţile de asigurare şi stat (buget public). Asigurarea trebuie să reprezinte elementul de bază în gestionarea acestor probleme (inclusiv pentru secetă), fondurile mutuale pot constitui soluţia de rezervă iar intervenţia statului, soluţia excepţională. Părerea mea./ Legea 381/2002 (abrogată prin L 281/2010) lăsa la cheremul statului cât şi în ce condiţii se acordau despăgubiri în cazul unor calamităţi naturale. Actuala legislaţie (OG 14/2010, modificată şi aprobată prin L 74/2010), nu restrânge de loc posibilităţile autorităţii agricole de a gestiona problematica. Printre altele, în OG 14/2010 art.4 este prevăzută abilitatea guvernului să acorde ajutoare de stat în următoarele domenii: e)compensarea producătorilor agricoli pentru pierderile cauzate de condiţiile climatice nefavorabile; g) plata primelor de asigurare. De asemenea în acceaşi lege la art.10, guvernul este abilitat să acorde forme de ajutor de stat (….) în următoarele domenii: c) despăgubiri privind pierderile cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile. De bună seamă, aflându-ne (cu drepturi şi obligaţii depline) în UE trebuie să respectăm nişte linii directoare şi regulamente. Şi cine dracu ne opreşte?

Alexandru Lăpuşan

5 Thoughts to “Cine dracu ne opreşte?”

  1. Ioana71

    Articol bun, concis.
    Pai, sa multumim USLului autodefint ca si „Grup Infractional Organizat” si votantilor lor naivi!
    Nu puteam sa lasam Guvernul MRU si pe Base sa continue pana-n toamna?!
    Nu ca, trepideaza baronii locali penali si parlamentarii puscariabili sa nu intre la zdup.
    Nu pt ca, lor nu le pasa de intrarea Romanieie in Schengen, de crearea de noi locuri de munca, e accesarea fondurilor europene, pe scurt e noi romanii.
    O criticau pe Udrea ca nu acceseaza sufucienti bani europeni (a accesat 67% doar in 2011-2912) iar ei in 3 luni 0!
    Creste eur, inflatia, electricitatea si gazele, iar lor le arde de glumite ieftine a la Ghise.
    Sunt niste mincinosi mai mari decat cei dinainte si daca nu scapam repede de ei, Romania va fi cea mai saraca si marginalizata tara a Europei!

  2. SEMACCA

    IOANA ESTI O PROASTA!
    CE ZICE LAPUSAN SI CE INTELEGI TU…….
    AI VRUT SA TE REFULEZI CA BUDA PUBLICA DE PE PLATOU CAND ESTE INUNDATA!
    INTELEG CA FACI PARTE DINTRE PUPINCURISTII BASESCULUI SI A CIURDEI GALBEJITE LA CARE ESTE CIURDAR?
    ORICUM,EURO CRESTE CA,CRESTE SI SCHENGEN-UL ALA AL TAU SI CHIORUL TAU DE PREZIDENTE NU STIU GESTIONA ECONOMIA EUROPEI!
    CRESC GAZELE SI ELECTRICITATEA PENTRU CA ASA A ZIS BAROSU,MIERKEL SI CU MAMA LOR!
    ROMANIA GRATIE IMBECILILOR GALBEJITI SI CIURDARULUI TURMEI IDIOATE ESTE AZI O TARA DE CONSUM SI EXERCITII CA SI GROAPA DE GUNOI DE OLA CRISENI!
    CONTAM ATAT CAT CONTEAZA HARTIA DE BUDA LA WC-UL PUBLIC!
    CAND TE REPREZINTA IN PARLAMENTUL EUROPEI O PROSTALAIE CA EBA,MACLAVEI SAU ALTE PARASUTE SI PARASUTI GALBEJITI,FAPTUL CA PONTA AR FI PLAGIAT SAU CA ANTONESCU ESTE SOMNOROS PARTE O DULCE POVESTE DUIOASA PE LANGA MONSTRUOASELE SFIDARI SI PERVERSIUNI LA CARE NE-A SUPUS CLICA PEDELISTA!

  3. zoly

    Nu exista diferenta!!!! Amandoua tabere sunt turme idioate!!! Iar politicienii sunt toti draci imbracati in sutana! Dar traiesc ei BINEEEE!!!

  4. sorin

    Zoly baci, dar tabara ta cum este ? nu este idioate ?!
    politicienii din tabara ta-i pupa undeva pe ceilalti numai sa ramana la putere. HALAL !!

  5. Andrei

    Lăpuşene nu fi trist, ţara merge înainte, spre un viitor capitalist.
    De acum înainte, vom putea uşor să explicăm copiilor şi nepoţilor, sintagma „preşedinte român, menţinut în vârful baionetelor americane”.

Leave a Comment