Cardul de sănătate tulbură apele în sistemul medical

Cardul de sănătate, la fel ca mult aşteptate lege în domeniul sanitar, naşte iar controverse în rândul autorităţilor de profil.Sălăjenii nu vor mai trebui să achite fiecare câte 2 euro pentru a intra în posesia lui, Ministerul de resort fiind dispus să suporte cheltuiala privind tipărirea cardului respectiv pentru toată populaţia ţării. Numai că şi după rezolvarea acestui aspect, introducerea cardului naţional de sănătate tulbură apele în Sănătate. În timp ce medicii de familie consideră totul drept un nou demers birocratic, conducerea CNAS susţine că, fără acest document, doctorii nu vor primi bani pentru serviciile prestate. „Decizia informatizării şi coordonarea acestui program aparţine Ministerului Sănătăţii (MS) şi CNAS. Este o aberaţie ca, atunci când există atâta birocraţie, să se mai adauge una, aceea a cardului naţional de sănătate”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu. Potrivit sursei citate, introducerea cardului respectiv va fura din timpul pacientului, în sensul că în loc să ofere consultaţii, medicii vor pierde minute preţioase cu drumurile la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). „În loc să consultăm pacienţii, facem înregistrări, inscripţionăm, facem borderouri. Această activitate nu are nicio legătură cu actul medical, ci este strict administrativă. Cel mai corect ar fi configurarea cardului cu toate înscrisurile de către CNAS, prin CJAS”, a spus Tănăsescu.
De o cu totul altă părere este medicul şef al CNAS, dr. Marius Filip, care insistă că întregul cadru legislativ privind cardul de sănătate trebuie respectat. „Cardul naţional este cheia. Fără el, medicul de familie nu îşi poate primi banii. Nu suntem inflexibili, ţinem cont de propuneri”, a spus Filip.

Livrat prin Poştă

Românii vor primi prin poştă, în acest an, cardul naţional de sănătate fără să trebuiască să achite costul de 2 euro/card, întrucât MS vrea să susţină de la bugetul de stat cheltuielile necesare pentru producerea actului respectiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. În acest sens, pe pagina de web a ministerului, www.ms.ro, se află publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unde este stipulat că pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va încheia un contract între MS şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu CN „Imprimeria Naţională” SA. „Vrem ca toată populaţia să primească şi să utilizeze cardul de sănătate pentru că acesta împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Era puţin probabil că toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi am găsit o soluţie financiară prin care să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor intra în posesia acestui card”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Reprezentanţii CNAS au spus că producerea cardului naţional de sănătate va începe din august, iar lunar, Imprimeria Naţională va putea produce un milion de exemplare.

Românii vor primi prin poştă, în acest an, cardul naţional de sănătate, el fiind imprimat de Impremeria Naţională. „Vrem ca toată populaţia să primească şi să utilizeze cardul de sănătate pentru că acesta împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Era puţin probabil că toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi am găsit o soluţie financiară prin care să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor intra în posesia acestui card”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

200.000 de carduri în Sălaj

Primele carduri vor ajunge în Arad, aceasta fiind judeţul pilot desemnat pentru această operaţiune, au declarat reprezentanţii CJAS Sălaj. Emiterea şi distribuirea cardului naţional de sănătate trebuia să aibă loc în urmă cu aproape un an, dar a întâziat din cauză că procedura de achiziţie a serviciului a fost contestată în instanţă (contestaţie depusă de Ericsson România la licitaţia privind soluţia IT de introducere a cardului, n.r.). Potrivit conducerii CJAS Sălaj, sunt aproximativ 200.000 de asiguraţi din judeţul nostru care vor primi carduri de sănătate. Distribuirea lor se va face eşalonat, întrucât la nivel naţional sunt foarte mulţi asiguraţi care trebuie să primească acest document, lucru foarte greu de realizat din punct de vedere tehnic, au spus şefii CJAS Sălaj.
Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi cu dosarul electronic (preconizat pentru 2013, n.r.), fac parte din “Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”, reprezentând măsuri pentru eliminarea fraudei din sistem şi pentru verificarea prescrierilor.
Sălăjenii – reticenţi faţă de cardul de sănătate
Deocamdată, însă, poate tulburaţi ei înşişi de abundenţa informaţiilor şi a controverselor legate de acest subiect, sălăjenii privesc chiorâş către viitorul card de sănătate. Maria Dascălu., în vârstă de 28 de ani, din Zalău, ne-a declarat că a auzit la tv despre introducerea lui, dar că nu ştie prea multe despre cum şi la ce va folosi documentul respectiv. „Am auzit şi am prins din zbor câte ceva legat de cardul de sănătate, dar atât. Atât de des se aduc modificări în Sănătate şi se schimbă aşa uşor lucrurile de la o zi la alta, încât mi-e greu să ţin pasul. Bănuiesc că ei vor să facă un bine românului de rând prin introducerea cardului de sănătate, acum să vedem dacă vor reuşi”, a declarat zălăuanca.
Ana Ghiman, de 72 de ani, din Mirşid, ne-a declarat că, pensionară fiind, îi va veni probabil greu să se acomodeze cu cardul de sănătate. „Inventează foarte multe. Acum e cardul ăsta, care mai ştim noi la ce-o fi bun? Dacă o să-l primim, o să-l folosim, că dacă aşa zice legea, ce să faci?”, ne-a spus pensionara.
Nici Gheorghe Precup, 45 de ani, din Zalău, nu este un fan al viitorului card de sănătate. „Vin cu carduri de sănătate, în loc să bage bani aşa cum ar trebui în spitale. Ne pleacă medicii şi ne rămân spitalele pustii, iar noi ne ţinem de prostii. Satul arde şi baba se piaptănă”, ne-a spus bărbatul..

Potrivit planului de eficientizare a sistemului sanitar conceput pe teremen lung de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cardurile de sănătate vor trebui avute la îndemână atunci când se va solicita o consultaţie, indiferent că este vorba de medicul de familie sau de specialist. Implementarea procesului de introducere a cardului naţional de sănătate a început din luna ianuarie 2011, dar cardul de sănătate ar fi trebuit să fie utilizat în Sănătatea din România încă din 2008, principala piedică fiind contestarea licitaţiilor.
Diagnostice pe cip
Cardul naţional de sănătate se va emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate, şi va cuprinde unele  informaţii minime despre cetăţean. Astfel, va conţine dattele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. În plus faţă de aceste date, cardul va conţine pe un cip şi informaţii de natură medicală, precum diagnosticele medicale cu risc vital şi boli cronice.
Cardul profesional al medicului va fi utilizat de către acesta, în acelaşi timp cu cel al pacientului, pentru ca acesta din urmă să poată beneficia de servicii medicale. Toţi medicii din sistem vor primi un astfel de card, care va reprezenta şi o metodă de a contrala întregul proces de eliberare a reţetei, fiind cheia de acces în sistemul informatizat. Fără existenţa celor două carduri introduse în acelaşi timp în sistem, nu va putea fi eliberată nicio reţetă medicală.

One Thought to “Cardul de sănătate tulbură apele în sistemul medical”

  1. Anonim

    cardul va fi distribuit de medicii de familie …nu prin posta !

Leave a Comment