Dialog colocvial al primarului cu prof. Octavian GUȚU
MOTTO: „Luminează orașul prin tine!”
Mihai Cristian Lazar s-a născut în anul 1994, martie 13, în orașul Șimleu Silvaniei. Aici și-a petrecut copilăria fericită într-o familie de oameni harnici și gospodari. Tot în urbea noastră și-a făcut și studiile preuniversitare. Mi-a fost 4 ani elev la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din localitate. Încă din clasa a 9-a, l-am remarcat ca pe un tânăr cu virtuți deosebite și multilaterale. De-atunci, ne-am împrietenit și aveam mereu discuții extrașcolare. Fire veselă, cu simț al umorului, iubitor de înțelepciune, el dovedea o rară capacitate persuasivă. De asemenea, a devenit încă din anii de liceu lider la nivelul școlii. Ca licean, era invitat la emisiuni TV județene și aborda cu predilecție probleme ce țin de un analist politic. Urmărindu-l cu atenție, mi-am zis: iată un posibil prototip al noului politician. I-am prevăzut un viitor strălucit în domeniu. La absolvirea liceului, m-a surprins faptul că a optat pentru Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Aici, încă din primii ani, a fost îndrăgit de profesorul său Radu Chiriță care l-a luat în colectivul de avocați pe care îl coordona. La absolvirea facultății, Cristi Lazăr a fost reținut ca avocat în orașul Cluj-Napoca, un post onorabil și onorant, râvnit de orice absolvent de drept. Spre surprinderea tuturor, Cristi renunță la post și revine în Șimleul natal. De ce? Mi-a mărturisit-o fără rezerve, întrucât și-n perioada studenției am menținut relația noastră de prietenie sinceră și dezinteresată. Ori de câte ori venea acasă, ne întâlneam. S-a întors în orașul de la poalele „Măgurii” pe care l-a îndrăgit cum numai scriitorul Ion Creangă și-a iubit satul Humulești. Se consideră fiu al orașului pentru că aici s-a format până la 18 ani ca om, ca intelectual, ca cetățean. Nu uită că el s-a educat în spiritul specific al acestor locuri cu iz medieval în care tradiția se îmbină firesc cu modernul.
A renunțat la Cluj-Napoca pentru că se simțea „obligat” moralicește să-i răsplătească Șimleului pentru anii formării sale și a venit acum să-i ofere din bogățiile spiritului său creativ, aplicând sloganul ce va defini orașul Timișoara în 2023, când a fost Capitală Culturală Europeană: „LUMINEAZĂ ORAȘUL PRIN TINE!”. Așadar, un gest specific poporaniștilor români de la începutul veacului al XX-lea.
Am făcut această introducere pentru a spune despre prietenul meu, Cristi Lazăr, ceea ce foarte puțini știu. Acum, în prag de alegeri pentru un nou mandat în 9 iunie, am avut cu el un amplu dialog prietenesc, în care vreau să fac cunoscute aspecte mai puțin știute despre el ca om și ca primar. Nu voi prezenta un bilanț a ceea ce a realizat din 2021 și până acum ca primar. A făcut-o el detaliat, concret și convingător într-un interviu publicat în ziarul „Graiul Sălajului” din 29 aprilie 2024. De asemenea, realizările sale au fost permanent scoase în evidență în presa sălăjeană, îndeosebi în „Magazin Sălăjean”. Eu îl voi face să ne spună cum au fost ele posibile și de ce mai dorește un nou mandat. Așadar, Cristi, ești dispus să te „deconspiri” cititorilor ziarului prin ce anume ai înfăptuit atâtea lucruri deosebite în oraș?
Domnule profesor! Nu ar însemna o laudă de sine, o bătaie cu cărămida în piept? I-am răspuns că nicidecum, pentru că mulți șimleuani știu ce-a făcut pentru oraș, dar nu știu cum anume ai reușit și care sunt și cei care ți-au fost alături! Cristi Lazăr: Am realizat aspectele cunoscute întrucât: când am fost ales, am cunoscut bine orașul, oamenii săi și problemele cu care se confruntă. Am aflat din timp ce așteptări au ei de la noul edil! Am știut că un primar, pentru a mulțumi orașul, trebuie să facă ceea ce așteaptă oamenii de la el, deci, nu vorbe, ci fapte.
De aceea, mi-am stabilit un program de lucru, pornind de la așteptările, nevoile, nemulțumirile, propunerile oamenilor! Apoi, mi-am ales colaboratorii după criteriul competenței, iar pe cei din vechea „gardă” de la Primărie, i-am „conectat” la noul stil de muncă propus de mine! Am ales oameni care știau să facă proiecte pentru a atrage fonduri europene. Fără aceste fonduri, nu aș fi putut face prea multe, bugetul unui oraș preponderent de bugetari este foarte mic. Am colaborat foarte bine și cu factorii politici județeni, naționali, guvernamentali, pe care am reușit să-i conving că orașul Șimleu trebuie dezvoltat și mai mult, să facem din el unul European.
Felicitări, știu că te-ai ocupat, ori coordonat direct unele dintre aceste proiecte cu care ai devenit un „oaspete” predominant al ministerelor.
Cum ai reușit să convingi, să aduci în Șimleu într-un timp relativ scurt atâția miniștri? Am folosit ca „armură” puterea argumentelor concrete; valoarea proiectelor pe care le-am înaintat la cine trebuie; i-am convins pe miniștri de temeinicia dorințelor noastre invitându-i la fața locului pentru a cunoaște orașul și oamenii săi. În activitate, Consiliul Local ți-a fost de un real folos.S-au implicat consilierii în rezolvarea problemelor orașului, au avut proiecte de hotărâre viabile? Da, am avut un Consiliu Local implicat în a înfăptui prioritățile localității.
Acum, la finalul primului mandat de edil, ești mulțumit de raportul dintre programul cu care ai fost ales și ce ai realizat? Programul meu a fost dezvoltat pe parcurs și am înfăptuit cam o bună parte din el, iar el este încă în derulare pentru că a fost gândit cu obiective și soluții de durată.
Ce-ți reproșezi ca om și ca primar în acești ani?
Ca om puteam fi mai comunicativ cu oamenii și să-mi găsesc mai mult timp pentru ei. Poate că primarul Cristi Lazăr ar fi putut avea mai multe întâlniri colective cu șimleuanii!
În cei 2 ani și 8 luni de guvernare locală, ai avut mulți consilieri? Consider că un edil care știe ce are de făcut, care are un program clar de realizat, unul care studiază permanent, se sincronizează cu noutățile din administrația locală, care știe colabora cu factorii locali, județeni și naționali, nu are nevoie de prea mulți consilieri personali. Și azi am doar un singur consilier. În schimb, i-am avut drept „consultanți” ai mei pe toți cei din Consiliul Local, pe cei din Primărie, pe orășenii cu care am stat de vorbă la modul concret, cu cei din conducerea județeană din același partid și, de ce nu, și pe Dumneavoastră, domnule profesor Octavian Guțu.
Unul dintre devizele mele a fost și – „Cu șimleuanii, pentru Șimleu!” Un primar care se izolează într-un „turn de fildeș”, nu poate face decât lucruri pentru el! Te poți realiza numai colaborând cu cetățenii de care să nu-ți amintești doar o dată la 4 ani. Tocmai de aceea, am colaborat foarte bine cu presa județeană care a oglindit cu obiectivitate ce se mai întâmplă în orașul de la Poalele „Măgurii”. A fost pentru mine o formă de a face transparentă activitatea Primăriei și a Consiliului Local. Deopotrivă, faptul că presa a fost permanent cu ochii pe guvernarea Cristi Lazăr, a demonstrat cititorilor că Șimleul nu-i un loc unde nu se întâmplă nimic și că prin ce se face aici, viața oamenilor dintr-un oraș de provincie nu-i una provincială, ci una cu largă deschidere spre nou, spre țară, spre lume! Ne-au vizitat și mulți străini. Am organizat cu aceștia activități diverse și am stabilit colaborări fructuoase.
Stimate prietene, Cristi Lazăr, desi ești cel mai tânăr primar din România, totuși, ai reușit să te faci cunoscut și la nivel național. Tocmai de aceea, cred că ai competența de a oferi cititorilor noștri un portret robot al unui politician.
Cu multă plăcere! Desigur este o viziune subiectivă, dar a unui tânăr care a demonstrat prin fapte că valoarea nu are vârstă.O ai sau nu o ai. Voi enumera câteva componente indispensabile unui om care dorește a fi edil al unui oraș: ordinea atributelor este aleatorie: să fie un om cu școală, dar cu o cultură generală vastă și diversă, să-l recomande faptele, nu vorbele; să poată demonstra ce știe să facă, ce a realizat concret până atunci și ce calități i-au scos în evidență ceea ce a făcut să fie un bun comunicator, să știe să asculte, să știe când să tacă, când și cât să vorbească, să argumenteze, să stăpânească și arta diplomației, esențială în activitatea administrativă, să aibă o gândire și sentimente pozitive, precum și o gândire critică; să nu aibă prejudecăți; să nu sufere de egocentrism; să nu se creadă că este un omniscient și nici omnipotent; să știe colabora cu oamenii, să fie un altruist; să nu vadă în „jilțul” de primar o trambulină pentru a se „ciocoi” sau propulsa pe trepte ierarhice mai mari; să se legitimeze cu faptele, nu cu carnetul de partid etc.
Nu-s cam multe virtuți/cerințe?
Nu cred, deoarece un edil are la nivelul urbei sarcinile unui prim-ministru dintr-o țară, evident la o scară mult mai mică. Pe lângă aceasta, un primar trebuie să poată răspunde la cât mai multe din nevoile unui oraș, iar acestea nu sunt deloc limitate.
După o primă experiență de 2 ani și 8 luni, crezi că ne poți spune – are un primar timp și pentru viața personală?
Da, dacă își organizează bine activitatea, dacă lucrează în echipă, dacă nu vrea ca el să facă totul în instituție, dacă implică întregul personal din primărie în ce trebuie făcut, atunci are timp pentru toate: să participe efectiv la evenimentele din oraș, să aibă prieteni, să citească, să se recreeze făcând sport etc.
Un primar responsabil, are noaptea un somn liniștit?
El are „somniferele” lui. Ele sunt realizările de peste zi. Ele ii aduc liniște, mulțumire și îl scapă de stres! De asemenea, dacă lucrează cinstit respectând legile, nu are temeri de niciun control. Așadar, eu cred că a fi primar, nu te „suspendă”, „decontează” de la condiția de a fi om între oameni, ci, dimpotrivă, o presupune!
Care crezi că sunt potențialii „dușmani” ai unui primar, în afară de cei din opoziție?
Sunt mulți posibili: falșii sfătuitori, oamenii duplicitari cu care lucrează, demagogii, cei cărora le-a refuzat colaborările, ipocriții, invidioșii etc. etc.
Cum te poți apăra, feri de ei sau contracara? Sunt multe „platoșe”! În primul rând, să fii un om vertical, adică să ai coloană vertebrală morală, să fii corect, să respecți legile, să nu admiți compromisuri, să ai la tine tot timpul spiritul critic, obiectiv, realist etc. Să nu te lași ușor influențat, să fii mereu prezent!
Mulți șimleuani te apreciază și pentru că la adunările publice vorbești liber, concret, la temă, nu politizezi și nu faci risipă de cuvinte, deci ai harul de a sintetiza o temă dată. Nu puțini se întreabă, oare cine îi pregătește primarului aceste aplaudate discursuri? Sincer, probabil mă ajuta mult și fundamentul profesional (la Facultatea de Drept m-am pregătit să devin profesionist al dreptului, iar la un avocat cântărește mult și retorica lui, felul de a vorbi convingător și la obiect)!
Așadar, eu îmi pregătesc singur alocuțiunile. Cum? Studiez problematica ce trebuie abordată, mă consult, când e cazul, cu specialiștii în domeniu, apelez la internet sau la cărți. Spre exemplu, Dumneavoastră mi-ați venit în sprijin, oferindu-mi spre lectură din biblioteca pe care o aveți cărți precum: „Arta de a vorbi convingător” de Dale Carnegie; „Arta protocolului” de Sandra Gătejeanu; „Arta de a citi oamenii” de Emily și Laurence Alison. Aș vrea să se știe că am mai multe hobby-uri, deci și pasiuni extraprofesionale: fotbalul, voleiul, lectura etc.
De când ești primar, ți-a crescut numărul prietenilor?
Prietenii adevărați de dinainte, mi i-am păstrat. Sunt foarte atent, sincer, cu acest subiect. Au apărut însă într-adevăr și alte categorii de prieteni. Mi s-a lărgit numărul prietenilor din alte domenii și de la alte niveluri, precum cel politic, administrativ, guvernamental. Pe unii i-aș cataloga drept prieteni profesionali.
Apropo, tot cu echipa de fotbal „Poli” Timișoara ții?
Știți că nu-mi place să-mi părăsesc „primele iubiri”, chiar dacă ele nu se mai află acum pe podium!
Când mai ai timp și pentru hobby-uri?
Am, într-adevăr, ca primar, timp așa-zis liber sau disponibil mai puțin. Dacă îmi organizez bine activitatea profesională, găsesc timpul cuvenit. Nu-mi place să amestec lucrurile, fiecare la locul și la timpul lui, altfel te risipești inutil.
Dragă Cristi, să nu uiți că eu am ajuns la vârsta la care mai mulți mă așteaptă „Dincolo” decât aici. În consecință, n-aș vrea să mă duc în călătoria fără sfârșit, în „Măreția frigului” (apud Nichita Stănescu), fără să joc la nunta ta.
După încheierea celui de-al doilea mandat de primar, vei reveni în avocatură?
Domnule profesor, eu n-am părăsit niciun moment statutul de avocat. Numai că în acești ani am devenit „avocatul șimleuanilor”. Nu-i nimic mai onorant decât să aperi comunitatea în care te-ai născut și pentru care trăiești?
Stimate prietene, „colocviul nostru” s-a abătut de la titlul ales pentru el – De ce vrei un nou mandat de primar al Șimleului? Măcar în final să răspundem virtualilor noștri cititori.
De acord! În primul rând, nu aș vrea să se creadă că o fac pentru că am prins gustul puterii ce ți-o dă această onorantă funcție. Am două motive ce nu-mi dau astâmpăr – să continui ce-am început în acest incomplet mandat și să-mi amplific preocupările pentru a face din Șimleu orașul în care oricine ar vrea să trăiască. Ce înseamnă în viziunea mea acest oraș? Pe scurt, un oraș modern sincronizat cu standardele cerute azi de oamenii din România, dar și din alte țări europene. Unii zic să avem „o țară ca afară”. Pentru aceasta e necesar să facem din fiecare localitate o așezare umană în care cerințele oamenilor să fie realizate, să poată duce un trai plăcut, lipsit de griji, de stres. Este posibilă aceasta nu numai dacă avem în oraș drumuri asfaltate, canalizare peste tot, gaz pentru fiecare locuință etc. Sunt necesare și multe altele, iar deja le avem pregătite: coridor de mobilitate urbană, proiect de regenerare urbană pe malul râului Crasna sau restaurarea Cetății Bathory. Altfel nu m-aș „înhăma” pentru un nou mandat!
La o primă vedere, acest deziderat al unui oraș în care oricine și-ar dori să trăiască pare unul utopic. Nu-i deloc așa, dacă vom ieși dintr-o anumită inerție, din unele șabloane ale activității administrației locale și dacă există o colaborare și informare periodică reciprocă între și dinspre toți factorii șimleuani, întrucât toți suntem responsabili, dar și beneficiari. Eu sunt convins că și în România se va putea trăi ca în râvnitele țări europene dacă: fiecare ne-am face datoria exemplar la locul de muncă, dacă am fi plătiți după calitatea muncii noastre. Plata să fie cu adevărat una care să asigure posibilitatea unui trai decent. Va fi bine dacă legile se vor respecta de către toți. Justiția își va face datoria, se vor elimina facilitățile pentru unele profesii prin pensii speciale etc.
Stimate domnule primar, îți mulțumesc pentru timpul acordat în derularea acestui, sper, fructuos dialog colocvial. Mult succes în tot ceea ce vei face împreună cu șimleuanii și pentru ei. Lumina din mințile tuturor să lumineze cu adevărat Șimleul nostru!
La comanda Partidului Național Liberal, filiala Sălaj, Cod AEP 21240015.
[…] mereu discuții extrașcolare. Fire veselă, cu simț al umorului,… Articolul De ce Mihai-Cristian Lazăr, actualul primar al Şimleului, doreşte un nou mandat? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]