Pălinca din Sici, între exclusivism și recunoaștere internațională

Ionuț Cordiș este un tânăr sălăjean pentru care pălinca nu este o simplă băutură, ci un produs cu un potențial deosebit. L-am întâlnit la prima ediție a Festivalului Pălincii, eveniment organizat de Cotidianul Magazin Sălăjean în colaborare cu Primăria Zalău și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție condusă de Daniel Săuca. „Ioi” este pălinca produsă, îmbuteliată și pusă în vânzare de Ionuț.

 

Primul și cel mai important aspect este că produsul său este unul legal, fiscalizat, iar asta îi permite să stea pe rafturile magazinelor din țară și străinătate. Povestea pălincii din Sici a început în copilăria lui Ionuț. La fel ca mulți alți copii, sălăjeanul mergea împreună cu bunicii săi la cules de prune în livada cu pruni seculari moștenită de bunicul său. „Ne duceau la prune și ne păcăleau. Ne mai dădeau câte un leu și așa ne convingeau să culegem prune. Era greu, ne mai dureau genunchii, ne durea în spate, dar culegeam. De acolo a pornit povestea. Am înțeles că un astfel de produs poate fi dus într-o zonă de lux, dar numai dacă este de calitate și doar dacă respectă legislația în vigoare. Folosim tradiția în obținerea pălincii, dar atenția la detalii este una extraordinară. Totul pornește de la îngrijirea prunilor, la culesul și depozitarea fructelor, iar la final cu fierberea prunelor”, ne-a declarat Ionuț. Sortimentele pe care le obține sunt exclusiviste, nu se pune preț pe cantitate, ci pe calitate.  În anul 2022, pălinca produsă de Ionuț a fost medaliată cu bronz la Quintessence, un concurs important organizat în Ungaria, poate una dintre cele mai importante competiții de profil din Europa. Pălinca medaliată este obținută din fructe culese manual și face parte dintr-un lot de 1001 sticle. Felicitări, Ionuț!

One Thought to “Pălinca din Sici, între exclusivism și recunoaștere internațională”

  1. […] este unul legal, fiscalizat, iar asta îi permite să stea pe rafturile… Articolul Pălinca din Sici, între exclusivism și recunoaștere internațională apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment