Seceta aruncă în aer preţurile din piaţă

Seceta se face resimţită şi în pieţele sălăjene. În perioada următoare produsele agricole se vor scumpi şi vor fi comercializate în cantităţi mult mai mici faţă de perioada actuală.

Dacă până acum, sălăjenii au avut parte, în urma primelor recolte, de legume din abundenţă la roşii, ardei şi vinete, de acum încolo ne putem aştepta la scumpiri. Potrivit aprecierilor directorului Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală, Ioan Bujiţă, seceta este principalul vinovat de aceste creşteri de preţ, datorită lipsei de umiditate din sol. Cea de-a doua recoltă, după cum estimează specialiştii agricoli, va fi mult mai sărăcăcioasă şi cu produse mici şi deformate.

Roşiile mai ieftine, cartofii mai scumpi

La începutul lunii, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în Sălaj cartofii se vindeau cu 0,8-1,2 lei kilogramul, fasolea boabe cu 6-6,5 lei kilogramul, ceapa cu 1,2-1,5 lei kilogramul, morcovii cu 2-2,5 lei kilogramul, tomatele cu 2,5-3 lei pentru un kilogram, castraveţii cu 1,5-2 lei pe kilogram, în timp ce merele şi perele se vindeau cu 2-2,5 şi respectiv, 5-6,5 lei pe kilogram.
Marţi, în Piaţa Agroalimentară din Zalău, roşiile, vinetele, lebeniţa, prunele erau mai ieftine faţă de primele zile ale lunii august, în timp ce s-au scumpit: cartofii, castraveţii, fasolea verde, piersicile, perele. Totodată, preţul morcovilor, ardeilor, cepei, ţelinei şi merelor a rămas neschimbat. Astfel, un kilogram de mere de vinde cu 2 lei, unul de piersici cu 4,5 lei, prunele cu 2 lei kilogramul, lebeniţa cu 1-1,5 lei kilogramul, iar perele cu 4 lei kilogramul. Roşiile sunt comercializate cu 1,5-2 lei un kilogram,
ţelina cu 2,5 lei bucata, ceapa cu 2,5 lei kilogramul, cartofii cu 1,5 lei kilogramul, fasolea verde cu 7-10 lei kilogramul, castraveţii cu 2-2,5 lei kilogramul, vinetele cu un leu kilogramul, ardeii capia cu 5 lei,
în timp ce ardeii graşi cu 3 lei kilogramul, iar morcovii se vând cu 3 lei kilogramul.
Preţurile legumelor şi fructelor sunt mai mici decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. La începutul lunii august 2011, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii MADR, cartofii se vindeau cu 1,5-1,8 lei kilogramul, fasolea boabe cu 6-6,5 lei kilogramul, ardeii graşi cu 3,5-4 lei kilogramul, roşiile cu 2-3 lei, merele cu 2,5-4 lei kilogramul, perele cu 6-7 lei kilogramul.
Sălăjenii nu se pot plânge de preţuri mari practicate pe pieţele agroalimentare. Cele mai ridicate preţuri pentru cartofi sunt în judeţele Alba, Vâlcea, Bistriţa şi Bihor (2 sau 2,5 lei kilogramul), iar roşiile se vând între 4 şi 7 lei kilogramul în Bistriţa Năsăud. În schimb, cele mai ieftine roşii se puteau achiziţiona în Dâmboviţa, cu 1-1,5 lei kilogramul, şi tot acolo cartofii, cu 30 de bani -1 leu kilogramul.

Leave a Comment