Primul Compartiment de Îngrijiri Paliative din cadrul unei unităţi medicale din Sălaj va fi deschis la Crasna, unde conducerea Spitalului de Boli Cronice doreşte să sporească gama serviciilor oferite populaţiei. Intenţia a fost formulată încă de la sfârşitul anului trecut, dar paşii care duc la concretizarea ei sunt mulţi şi mărunţi, astfel că abia anul viitor sălăjenii a căror boală nu mai răspunde la tratamente curative vor putea beneficia de servicii medicale paliative.
Managerul Spitalului de Boli Cronice Crasna, Nagy Andrea Erika, ne-a declarat că există spaţiu şi condiţii necesare pentru ca noul compartiment să poată fi amenajat, însă este necesar să existe şi personal medical care să asigure servicii pacienţilor. Iar dacă în privinţa asistenţilor medicali spitalul se descurcă, pentru specializarea în Îngrijire Paliativă unul din medicii unităţii a demarat deja cursuri de formare. „Pentru a putea avea în cadrul spitalului un asemenea compartiment trebuie să ai un medic internist sau care are realizat un curs în Îngrijire Paliativă. Noi avem deja un medic care urmează un asemenea curs de specialitate. De îndată ce dânsul va absolvi cursul respectiv, vom înainta Ministerului Sănătăţii o solicitare privind înfiinţarea unui Compartiment de Îngrijiri Paliative în cadrul spitalului nostru”, ne-a declarat managerul unităţii, care a subliniat că înfiinţarea secţiei respective va fi cuprinsă în bugetul anului viitor.
Potrivit sursei citate, compartimentul va avea 20 de paturi, iar pacienţii vor fi luaţi în îngrijire după o listă de înscrieri. „În Sălaj, este nevoie de acest tip de servicii medicale, mai ales că Sălajul nu are nicio unitate care să funcţioneze pe acest segment de servicii. Alte judeţe au început încă din anii trecuţi să deschidă astfel de compartimente, dar la noi acesta va fi primul”, a declarat Nagy Andrea Erika.
Pentru a furniza populaţiei servicii de Îngrijire Paliativă, Spitalul de Boli Cronice Crasna va trebui să încheie în acest sens un contract de prestări servicii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj. Acest lucru se va putea cel mai devreme în primăvara lui 2013, întrucât în primele luni ale anului viitor, decontarea serviciilor se face în baza unui act adiţional la contractul din anul curent, practica fiind una uzitată în sistemul sanitar.
Viaţă mai uşoară pentru bolnavii incurabil
Medicina paliativă reprezintă acea ramură medicală care asigură condiţii bune de viaţă pentru pacienţii aflaţi în stare avansată a unei boli, fără posibilităţi de vindecare. Îngrijirile paliative sunt de durată şi abordează global persoana suferindă, inclusiv în stadiile terminale.
Cu toate că vindecarea este imposibilă, medicina paliativă vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora. Astfel, se urmăreşte prevenirea şi înlăturarea suferinţei prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratarea durerii şi a altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale. Personalul medical ajută atât pacientul să ducă o viaţă cât mai apropiată de cea normală până la moarte, cât şi familia să facă faţă în timpul bolii pacientului şi după decesul acestuia, inclusiv prin serviciul de suport în perioada de doliu.
ii dorim un sejur placut fostului manager al spitalului zalau – tovarasul primar de zalau si prim-secretar PCR pe mun’cipiu, comunistului de omenie si celui mai iubit fiu al; orasului – in aceasta unitate model. Fie sa petreaca un timp cat mai indelungat acolo si sa „beneficieze” de efectele „minunate” ale tratamentului paleativ, pana cand se va hotari ca tovarasul doctor feder – alt demnitar comunist de frunte – ii va reimplanta fostului prim un mat de porc veritabil. Sa fie vizitat cat mai repede de popi pentru delectare sufleteasca privind viata de apoi.
Spitalul din Crasna este un spital foarte curat cu niste oameni plini de omenie si profesionalism.Se apleaca la suferinta oamenilor iar doctorul Roatis de la Sectia Paleativa este unul din medicii care face cinste sistemului sanitar romanesc .Dumnezeu sa le dea sanatate si putere sa ajute cat mai multi bolnavi.