Piaţa 1 decembrie 1918 din centrul Zalăului, cunoscută sub denumirea de “parcul de marmură”, a devenit loc de joacă pentru copii şi, în ultima perioadă, „casă” pentru oamenii străzii. Din păcate, această locaţie este folosită de „boschetari” pe post de pat, pe băncuţele de lemn de sub castani, dar şi de toaletă, chiar pe spaţiul verde din spatele băncuţelor unde cetăţenii ar trebui să se poată relaxa, şi asta pentru că toaleta publică este contra cost. Autorităţile încearcă să păstreze ordinea şi liniştea în zonă, însă prevederile legislative nu le permit decât în unele cazuri să îi sancţioneze, amenzile nefiind plătite, însă, niciodată.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Zalău, Lucian Trif, ne-a declarat că au fost cazuri în care cetăţenii au reclamat faptul că în, Piaţa 1 decembrie 1918 din centrul Zalăului, respectiv în parcul de marmură, sunt persoane care încalcă normele de convieţuire socială. „În aceste cazuri am intervenit imediat, luând măsurile ce se impun. Am identificat persoanele ca fiind fără domiciliu şi care obişnuiesc să stea pe băncile din parcul de marmură, unde dorm, consumă alcool şi, uneori, deranjează cetăţenii. În zonă acţionează zilnic echipajele de poliţişti locali, din păcate, insuficiente pentru a putea asigura permanent zona, astfel încât, la scurt timp după ce aceste persoane sunt îndepărtate şi, uneori, sancţionate contravenţional, acestea revin în acelaşi loc”, a precizat Lucian Trif.
Oamenii străzii sunt paşnici
De cealaltă parte, oamenii străzii spun că nu fac nimănui rău că obişnuiesc să stea pe băncile din parcul de marmură. Nu contează că dorm sau povestesc ori întind mâna cetăţenilor pentru un leu, ca să-şi cumpere o bucată de pâine, când, de fapt, îşi iau băuturi alcoolice. Aceştia susţin sus şi tare că sunt curaţi ca lacrima şi că nu au nimic de care să plece capetele.
„Noi ne întâlnim aici aşa cum fac şi ceilalţi oameni. Povestim, ne relaxăm şi mai tragem şi un pui de somn, că doar nu deranjează pe nimeni. Nu facem mizerie, iar aici avem şi toaletă”, a spus unul dintre bărbaţii care moţăia pe bancă.
Un altul s-a arătat deranjat de faptul că este controlat de agenţii locali. „Vin poliţiştii locali şi ne deranjează, deşi noi nu facem nimic înafară că stăm pe bănci. Ce să facem toată ziua, pentru că nu avem casă, nu primim de lucru şi nici nu interesează pe cineva de soarta noastră. Noaptea o petrecem la adăpostul de noapte, însă dimineaţa trebuie să plecăm. Şi ne întâlnim aici cu toţii, să mai treacă timpul”, a afirmat Lucian K.
Zălăuanii strâmbă din nas
Cetăţenii sunt, însă, deranjaţi de gesturile acestor persoane fără domiciliu care obişnuiesc să consume alcool şi să rostească injurii în preajma copiilor care se joacă în parcul de marmură. „Nu se poate să venim aici cu copii noştri şi la doi paşi să privească un om care doarme sus pe bancă, cu hainele rupte, cu sticla de băutură în braţe şi sforăind exagerat de zgomotos. Odată m-a întrebat speriat copilul meu dacă unul dintre bărbaţii adormiţi pe bancă a păţit ceva, dacă mai trăieşte, văzând că nu mişcă. Este ceea ce vede el în această societate, ceea ce se întâmplă în acest oraş, în această ţară şi măsurile pe care le iau autorităţile. Trebuie să se rezolve cumva această problemă”, a afirmat Livia D., o tânără mămică.
O altă zălăuancă cu doi copilaşi ne-a spus că este inadmisibil ca tocmai în centrul oraşului să fie asemenea probleme cu oamenii străzii. „Chiar nu se poate aşa ceva. Am fost cu ambii copiii mei pe platou, să se joace cu alţi copii. La un moment dat am văzut cum unul dintre oamenii străzii se duce în spatele unui tufiş şi îşi face nevoile, apoi s-a întors să tragă trecătorii de mână pentru un ban, să vină spre copii. Nu se poate să trăim în acest mediu infect fără ca cineva să ia măsuri, să îi ducă în altă parte. Înţeleg că sunt şi ei oameni care nu au avut parte de o viaţă normală în societate, dar nu putem accepta asemenea comportament, a declarat Alina D.
Amenzi scrise în van
Lucian Trif susţine că sunt puţine cazurile în care aceşti oameni ai străzii sunt amendaţi. „Putem aplica sancţiuni contravenţionale cu amendă între 100 şi 500 de lei, în funcţie de fapta săvârşită, cum ar fi aruncarea de mizerii pe domeniul public, scandal, consum de alcool. Însă, la sosirea agenţilor locali, aceste persoane se feresc să producă astfel de neplăceri. În plus, niciuna dintre amenzile aplicate acestora nu se achită. Fiind persoane fără domiciliu şi fără venit, nu avem de unde să reţinem contravaloarea amenzilor aplicate. Mai mult, aceste persoane nu pot fi scoase din localitate, pentru că nu avem baza legală. Faptele acestora se încadrează doar la contravenţii, şi nu la infracţiuni”, a afirmat reprezentantul Poliţiei Locale Zalău.
Acesta a menţionat şi faptul că agenţii locali nu beneficiază nici de sprijinul populaţiei. „Sunt cetăţeni care încurajează oamenii străzii să-şi ducă veacul în parc, oferindu-le acestora diverse bunuri, de la mâncare, bani, ţigări etc. Tocmai din aceste considerente recomandăm populaţiei să nu dea curs cererilor acestor persoane care obişnuiesc să îşi petreacă timpul în zone aglomerate, pentru a primi mai multe bunuri”, a afirmat Trif.
Astfel, până când se vor lua măsuri clare, parcul de marmură din centrul municipiului va rămâne împărţit între spaţiu de joacă pentru copii, terase de vară pentru adulţi şi casă, masă, pat şi toaletă pentru oamenii străzii.
Boschetari pe platou, politisti comunitari in oras…. ambele categori nu-si justifica existenta in Zalau… ce sa faci? primarul trebuie sa faca protectie sociala!
Hai desteptule de Alin gaseste tu solutia pentru boschetari,cred ca mai bine i-ai strange pe toti acasa la tine si atunci ar totul perfect pe platou .Te dai si tu important cu comentariile tale…
Propun ca boschetari sa se mute sa strada Crisan in fata casei primarului!
Platoul de marmura este o BUDA publica : boschetari si localuri ai caror clienti isi fac nevoile dupa boscheti si in spatele bancilor si cladirii ROMTELECOM……ce spuneti domnule primar de aceasta zona care ar trebui sa fie una de promenada pt zalauani ??????
domnisoara ziarista, pentru cine ati scris articolul???mai marii orasului nu trec prin piata de marmura deoarece dinsii sunt in masini de lu!!!! cine sa vada mizeria din piata? pe cine intereseaza!!!! trec zilnic la piata si este acelasi lucru murdar, mereu! Domnule primar acest oras va plateste si dv……nu va pasa!! poate nu dv. dar primaria este plina de inspectori, sefi, etc. pe banii nostrii!! lasati pe altii dacat sa dormiti pe dv.!!
Decat sa bagati de vina mai bine veniti cu solutii pt ca de carcotasi este plina tara
Cum presupun ca nu-i putem impusca si nici inchide pe toti boschetarii intr-un ghetou, probabil ar trebui sa le gasim o activitate mai mult sau mai putin obligatorie pe timpul zilei.
Vorbiti despre inspectorii din primarie? SPAGA! altceva nu stiu