Seceta din acest an a diminuat considerabil recoltele agricultorilor sălăjeni. Efectele ei se vor răsfrânge şi asupra culturilor viitoare, arăturile de toamnă şi însămânţările fiind condiţionate de căderea precipitaţiilor.
Seceta prelungită din această vară a avut un impact negativ asupra culturilor din Sălaj. Lipsa umidităţii din sol a afectat recoltele agricultorilor din judeţ. Estimările specialiştilor arată o scădere, în medie, cu 30 la sută a cantităţilor de produse agricole ce vor fi adunate în această perioadă. Aşa cum am aflat de la directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj, Ioan Bujiţă, în aceste zile, va demara recoltarea florii soarelui. Aceasta a fost însămânţată pe 1.753 de hectare, cele mai mari suprafeţe cu floarea soarelui fiind la Camăr şi Carastelec. „Estimăm pentru acest an recolte de floarea soarelui sub potenţial, aproximativ 70 la sută din producţia de anul trecut. Seminţele nu au ajuns la maturitate şi s-au uscat prea devreme, din cauza lipsei precipitaţiilor”, a explicat Ioan Bujiţă. Tot în aceste zile, se va recolta soia de pe 56 de hectare la Vîrşolţ şi sorg de pe 4 hectare la Zalnoc.
Culturile de porumb şi cartofi distruse de secetă
Seceta a afectat şi suprafeţele cultivate cu porumb, recolta din perioada următoare fiind estimată cu 30 la sută mai mică faţă de cea din anul anterior. În Sălaj, porumbul a fost însămânţat pe 21.388 de hectare. Prognozele sunt pesimiste şi în ce privesc recoltele de cartofi, care ar putea ajunge abia la jumătatea celor de anul trecut. „Nu sunt semnale favorabile în ce priveşte cultura cartofului. Încă nu s-a dat startul recoltării cartofilor, care s-au însămânţat pe 5.238 de hectare. Potrivit estimărilor din eşantioanele luate, producătorii agricoli din judeţ vor avea în toamnă cartofi mici şi deshidrataţi şi mai puţini cu 50 la sută faţă de cât au adunat anul trecut”, a precizat Ioan Bujiţă. Nu doar seceta este duşmanul sălăjenilor, ci şi porcii mistreţi. Ioan Bujiţă a arătat că în ultimele două săptămâni, animalele au distrus culturile de pe 600 de hectare. Au fost distruse, în special, culturile de porumb, de pe parcele a câte 15-20 de ari din Almaşu, Năpradea, Bocşa, Borla, Sărmăşag, Marca, Nuşfalău, Şimleu Silvaniei şi Lozna. În plus, directorul DADR Sălaj, a apreciat că primele producţii de legume de la finele acestei veri sunt bune. „Sălăjenii au avut parte, la primele recolte de legume, de abundenţă la roşii, ardei şi vinete. Datorită lipsei precipitaţiilor, a doua recoltă va fi mult mai sărăcăcioasă, cu produse mici şi deformate.
De trei ori mai multă pălincă
Dacă deţinătorii de terenuri agricole nu se pot lăuda cu recoltele din acest an, nu acelaşi lucru se poate spune despre proprietarii de livezi de pruni. La prunii răzleţi s-a început recoltatul prunelor şi aşa cum aprecia Ioan Bujiţă se înregistreză, spre bucuria producătorilor de ţuică, cantităţi de trei ori mai mari faţă de anul precedent. În schimb, merele şi perele sunt mai mici decât în toamna trecută şi nu au calitatea necesară comercializării în pieţe, ele fiind afectate de îngheţul din primăvară şi de seceta verii. Caisele şi piersicile au fost foarte frumoase, dar au căzut înainte de coacere. Recoltele de struguri, potrivit aprecierilor directorului DADR Sălaj, vor fi cu 25-30 la sută mai scăzute, fructele urmează să se coacă, dar vor avea boabele mici.
Păioasele, în hambar
Sălăjenii au încheiat recoltarea păioaselor şi aşteaptă precipitaţiile pentru a demara lucrările de pregătirea terenurilor. Aratul şi însămânţatul de toamnă, chiar dacă mai poate aştepta, este ameninţat de lipsa umidităţii din sol. Reprezentantul specialiştilor din agricultura Sălajului a reiterat faptul că orzul a fost recoltat de pe 309 hectare, cu o producţie medie de 2.800 de kilograme la hectare; grâul a fost recoltat de pe 4.086 de hectare, cu o producţie medie de 3.000 de kilograme la hectar. Triticalele s-au însămânţat pe 875 de hectare şi s-a recoltat o producţie medie de 2.900 de kilograme la hectar. Ovăzul s-a însămânţat pe 2.600 de hectare, producţia medie fiind de 2.500 de kilograme la hectar, iar la orzoaica de primăvară s-a înregistrat pe cele 424 de hectare, o medie de 2.700 de kilograme la hectar.