Niciun cumpărător nu s-a prezentat pentru achiziţionarea celor peste 6.000 de rubine confiscate, în urmă cu aproape 2 ani, din centrul municipiului Zalău, de la un italian şi prietena sa, o sălăjeancă, care nu aveau acte pentru justificarea provenienţei pietrelor preţioase. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Cluj, în sarcina căreia a fost descărcată „comoara” de rubine, a lansat nenumărate licitaţii pentru vânzarea pietrelor. Cu toate acestea, rubinele „se prăfuiesc” în vistieria instituţiei.
Purtătorul de cuvânt la Fiscului clujean, Gligor Gavriş, ne-a declarat că niciun cumpărător nu a depus oferta pentru achiziţionarea pietrelor preţioase la licitaţia organizată la finele lunii trecute. Potenţialii cumpărători, persoane juridice sau fizice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pe teritoriul României, pentru a achiziţiona, trebuiau să prezinte ofertă fermă cu nominalizarea cutiei/greutatea acesteia sau numărul de bucăţi (minim 10), în plic închis şi sigilat, până cel mai târziu în data de 20 iulie 2012, ofertă care să cuprindă minim preţul stabilit de către comisia de evaluare. „Niciun cumpărător nu s-a prezentat, însă, la licitaţie”, a precizat Gligor Gavriş.
Un număr de 6.096 de bucăţi de pietre preţioase, în greutate totală de 1.784,61 de grame, au fost scoase la licitaţie prin vânzare directă la preţul de 45 de lei per gram. Rubinele au dimensiuni variabile între 6×3 milimetri şi 9×6 milimetri, greutate variabilă între 0,33 grame (1,66 carate) şi 1,11 grame (5,54 carate). Rubinele de culoare roşu-violacee şi roşie-brună sunt catalogate ca fiind rare, au o calitate de şlefuire medie. Pietrele sunt ambalate şi păstrate în 19 cutii care conţin între 226 şi 350 de bucăţi. Vânzarea produselor se face prin achiziţionarea întregii cantităţi sau pe cutii.
Reamintim că poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, împreună cu poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, i-au prins în flagrant, în data de 1 octombrie 2010, pe italian şi prietena acestuia în timp ce ofereau spre comercializare pietre preţioase, respectiv rubine, contra sumei de 35.000 de euro. Pietrele preţioase erau depozitate în cutii, în autoturismul parcat într-o parcare publică din zonă. Pietrele nu erau montate în bijuterii. Cei doi încercau să vândă marfa pe bulevardul Mihai Viteazul, într- zonă intens circulată.
Aceştia nu aveau documente legale de proveninţă pentru pietrele preţioase şi nu erau autorizaţi în acest sens. În acest caz, au fost aplicate două amenzi în valoare de 10.000 de lei fiecare, iar cele peste 6.000 de rubine au fost ridicate în vederea confiscării. Ulterior, pietrele au fost trimise la o expertiză, stabilindu-se că sunt veritabile. Nici până la această dată, provenienţa pietrelor nu a fost stabilită.