COMUNICAT DE PRESĂ

Apel pentru respectarea dreptului la confidenţialitate al minorei de 13 ani diagnosticată cu HIV
Asociaţia SENS POZITIV, împreună cu celelalte organizaţii semnatare, face apel la autorităţi şi la reprezentanţii mass-media pentru a respecta dreptul la confidenţialitate şi a nu publica numele şi poza minorei în vârstă de 13 ani, victima a traficului de minori în baza legii 678 / 2001, art 13, pct 1 şi 2, practicantă de sex comercial, diagnosticată cu HIV.
Sfătuim toate persoanele care au făcut sex neprotejat cu orice persoană căreia nu îi cunosc statusul HIV/ITS să meargă să se testeze la un Centru de Testare Voluntară sau în spitalele sau clinicile din România. Considerăm că articolele mass media ar trebui să pună accentul pe riscurile de sănătate la care se supun persoanele care cumpără sau vând servicii sexuale. Mass media nu trebuie să devină încă un instrument de propagare a urii împotriva persoanelor care cad victime ale traficului de minori sau traficului de persoane, indiferent că sunt sau nu infectate cu HIV.
În cazul publicării numelui sau fotografiei, minorei i se va încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la viaţa privată, dreptul la protecţie specială în cazul minorilor şi dreptul la nediscriminare.

Atragem atenţia autorităţilor că încălcarea confidenţialităţii poate fi calificată ca abuz în serviciu. Autorităţile sunt obligate prin lege să respecte confidenţialitatea, secretul profesional şi al datelor medicale ale persoanei.
De asemenea, invităm autorităţile să acorde mai mare atenţie şi resurse programelor de prevenire a Infecţiilor cu Tansmitere Sexuală (ITS) în România. Statul trebuie să ia măsuri suplimentare pentru protejarea persoanelor care trăiesc cu HIV, în special a celor minore.
„Prevenirea transmiterii ITS-urilor este importantă, dar aceasta nu poate fi făcută în detrimentul drepturilor individuale ale unor persoane, garantate în Constituţie şi în legile ţării.” Considera Iustina Ionescu, avocată specializată în drepturile sexuale şi ale reproducerii din partea ECPI (Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice).

Totodată, facem apel la jurnalişti să respecte deontologia profesională şi să protejeze drepturile minorei în cauză. Atragem atenţia că formulări de tipul „Bomba cu sex la 13 ani” (Adevărul ), „Alarmă HIV pe litoral! O fată de 13 ani împrăştie SIDA!” (Tabu), „STARE DE ALERTĂ! Noi detalii şocante în cazul prostituatei de 13 ani, infectată cu HIV” (Libertatea), „ŞOCANT: 1000 de turişti ar putea fi infectaţi cu HIV după ce au întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată pe litoral” (Antena 3) şi „Bombă biologică! O prostituată minoră infectată cu HIV a întreţinut relaţii sexuale cu sute de bărbaţi” (Neptun TV), apărute în ultimele zile în toată presa, încalcă grav normele eticii jurnalistice, dăunează puternic imaginii minorei în cauză, victimă a traficului de persoane, şi sunt de natură a crea panică, dar şi aşteptarea dezvăluirii identităţii persoanei în cauză.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Leave a Comment