Conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi Sălaj a organizat astăzi o conferință de presă, evenimentul marcând lansarea principalelor direcții pentru dezvoltarea sistemului stomatologic sălăjean. Președintele CMS Sălaj, medicul Corin Penciuc, a declarat că există mai multe probleme mari la nivel național în ceea ce privește asigurarea serviciilor de stomatologie. În opinia sa, statul trebuie să intervină urgent pentru sprijinirea asistenței medicale de specialitate și dezvoltarea rețelei stomatologice, inclusiv prin înființarea unor centre stomatologice de urgență. Corin Penciuc a adăugat că unul dintre principalele proiecte vizează evaluarea stării de sănătate a populației, rezultatul urmând să fie prezentat și analizat la nivel central, pentru luarea unor decizii corecte în asemenea situații. Este nevoie, în opinia coordonatorului CMS Sălaj, de elaborarea unor politici publice de susținere a medicinei dentare în folosul populației. Reprezentantul stomatologilor a tras un semnal de alarmă cu privire la problemele stomatologice ale populației. Mulți tineri ajung la stomatolog când este foarte târziu, când dantura nu mai poate fi salvată, foarte mulți sălăjeni nu își permit să se ducă la stomatolog, iar acolo unde sunt bani, nu există educația necesară pentru a conștientiza cât de importantă este profilaxia, prevenția, întreținerea. Datele Colegiului arată că în Sălaj sunt înregistrate 200 de cabinete stomatologice: 104 sunt în Zalău, 17 în Șimleu Silvaniei, 4 în Cehu Silvaniei, 9 în orașul Jibou, iar celelalte sunt în mediul rural. Doar 65 de cabinete se află în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. O altă chestiune abordată a vizat includerea stomatologiei românești în rețele europene, stabilirea unor relații profesionale internaționale și digitalizarea acestui sistem medical. Numai că toate aceste elemente importante presupun costuri, cheltuieli foarte mari.
Probleme peste probleme
Prezent la conferința de presă, medicul stomatolog Matache Adrian – membru în Colegiul Medicilor Stomatologi Sălaj, a prezentat trei probleme care, în opinia sa, afectează medicina stomatologică sălăjeană. Prima este subfinanțarea sistemului, a doua este subdimensionarea manoperelor, iar a treia este normarea redusă. Potrivit medicului, toate aceste elemente nu fac decât să afecteze stomatologia. Acestea se numără și printre motivele pentru care tot mai mulți stomatologi nu vor să intre în relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate Sălaj. De fapt, statul îi plătește stomatologului mai puțin decât procedura pe care a efectuat-o, iar medicul trebuie să îi explice pacientului că lucrarea, financiar vorbind, nu se poate încadra în suma acoperită de stat. Stomatologii Corin Penciuc și Matache Adrian au fost de părere că statul trebuie să își reașeze poziția față de stomatologia românească prin adoptarea unor politici corecte de sprijin.
[…] evaluarea stării de sănătate a populației, rezultatul… Articolul Mobilizare în stomatologia sălăjeană apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]