Mii de sălăjeni supravieţuiesc doar din banii primiţi de la stat. De venitul minim garantat depind peste două mii de persoane, iar numărul celor care beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei depăşeşte 2.800.
Ajutoarele primite de la stat reprezintă singura sursă de venit a mii de locuitori din Sălaj, care, fără aceşti bani, nu ar reuşi să-şi acopere cheltuielile de bază. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Elisabeta Matolcsi, în cursul lunii iulie a acestui an sumele acordate prin Legea 416/2001 reprezentând venitul minim garantat se ridicau la valoarea de 463.178 de lei pentru 2.382 de beneficiari.În aceeaşi perioadă, alocaţia pentru susţinerea familiei acordată la nivel de judeţ însuma 245.896 de lei şi era distribuită la 3.848 de persoane. Cea mai numeroasă categorie de beneficiari sunt copiii mai mari de 2 ani, care au dreptul la alocaţiile de stat în cuantum de 42 de lei. Numărul acestora se ridică la 42.539, iar suma achitată în luna precedentă depăşeşte 1,805 milioane de lei. În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, mai figurează 717 copii mai mari de 3 ani cu dizabilităţi, pentru care se alocă suma de 60.588 de lei (fiecare din aceştia beneficiind lunar de câte 84 de lei). Copiii cu dizabilităţi, dar mai mici de 3 ani, primesc câte 200 de lei lunar, numărul acestora la nivel de judeţ fiind de 56, iar suma aferentă acestei categorii este de 11.200 de lei. Totodată, în Sălaj sunt 4.214 beneficiari cu vârste sub doi ani, cărora li se repartizează câte 200 de lei lunar, respectiv, cumulat, 882.200 lei. Nu în cele din urmă, aşa cum am aflat de la diectorul unităţii, 516 persoane primesc alocaţie de plasament, în valoare totală de 54.163 lei. Astfel, 53.502 de sălăjeni (aproximativ 25 la sută din populaţia judeţului) primesc lunar ajutoare de la stat în jurul valorii de 3,522 milioane de lei. La nivel naţional, peste şapte milioane (aproximativ, o treime) de români beneficiază de sprijin financiar din vistieria statului, cheltuieli ce depăşesc lunar 70 de milioane de lei.
merge- in sate si in fata blocurilor de la oras si cautati forta de munca contra plata si o sa vedeti ca oameni in toata puterea ,chiar tineri , nu sunt dispusi sa munceasca limitandu-se sa traiasca din aceste o mie si una de ajutoare sociale si pensii de boala sa de incapacitate de munca….etc.dar in acelas timp toate bodegile sunt pline de persoane care urla ca se moare de foame in Romania.Asta e realitatea cu precizarea ca nu am intentia sa generalizez fiind si cazuri care reclama aceste ajutoare ,dar undeva la 30-40% din totalul asistatilor.