Peste un milion de lei au de încasat asistenţii persoanelor cu dizabilităţi din judeţ. Marea lor majoritate reclamă faptul că nu au primit salariile de două luni.
Una din categoriile sociale cele mai defavorizate, sălăjenii care au în grijă persoane cu dizabilităţi, se confruntă din nou cu probleme financiare. Aceştia sunt revoltaţi din cauza întârzierilor salariale, ei neprimindu-şi lefurile de câteva luni. Asistenţii personali acuză autorităţile de indiferenţă şi spun că nu mai au ce pune pe masă. „Este foarte greu să te descurci când ai şi copii şi un adult cu handicap de îngrijit şi de hrănit. Abia ne ajungeau banii şi aşa de la o lună la alta, darămite acum, de când nu am mai primit de două luni. Nu ştiu de ce guvernanţii sunt atât de nepăsători faţă de greutăţile cu care ne confruntăm”, ne-a spus un asistent personal din Şimleu Silvaniei, care nu a dorit să-şi decline identitatea.
Primarul oraşului de sub Măgură a admis că la livel local sunt restanţe şi speră că vor fi urma rectificări de buget pentru ca lucrurile să revină la normal. „Sunt două luni neplătite, situaţie cu care se confruntă 29 de persoane angajate ca asistenţi personali (la nivel local avem 64 de persoane cu indemnizaţie de însoţitori). Suma de care are nevoie lunar oraşul nostru pentru plata acestor salarii se ridică la 62.000 de lei”, a precizat prim-edilul Septimiu Ţurcaş.
Aceeaşi situaţie se petrece şi la Cehu Silvaniei, unde aşa cum am aflat de la primarul oraşului, Varga Andrei, sunt restanţe de două luni. Pentru 31 de persoane, primăria are de achitat 30.000 de lei lunar.
Primăria oraşului Jibou are în evidenţe 53 de asistenţi personali, pentru care s-au acumulat restanţe pentru luna iulie, în valoare de 50.036 de lei, precum şi 50 de persoane cu dizabilităţi pentru care sunt de achitat indemnizaţiile aferente lunilor iunie şi iulie, care totalizează 57.744 lei.
În schimb, la nivel de municipiu nu sunt restanţe, după cum susţine directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Comunitară Zalău, Dorina Baboş. „Până la această dată s-au achitat toate salariile celor 132 de asistenţi personali de pe raza Zalăului. Până în data de 20 august vom afla de ce fonduri dispunem pentru achitarea în continuare a lefurilor acestora, care au valoarea de 756 de lei cu sporul de vechime”, a arătat Dorina Baboş.
Mai mult de o treime din comunele sălăjene au datorii la plata salariilor acestei categorii de personal. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Violeta Milaş, la finele celui de-al doilea trimestru din acest an alte 22 de primării din judeţ au mai comunicat restanţe pentru salariile asistenţilor personali. Este vorba de Băbeni, Bănişor, Benesat, Camăr, Coşei, Creaca, Cristolţ, Cuzăplac, Dragu, Hereclean, Horoatu Crasnei, Letca, Măerişte, Meseşenii de Jos, Plopiş, Poiana Blenchii, Rus, Sălăţig, Sâg, Sărmăşag, Zalha şi Zimbor. În această situaţie, la finele lunii iunie erau 1.032 de asistenţi personali şi 1.081 de persoane cu dizabilităţi indemnizate, iar valoarea totală a restanţelor era de 1,099 milioane de lei.
Il doare pe Ponta undeva de voi.El e cu referendumul,nicidecum cu sustinerea persoanelor cu handicap