Gospodarii sălăjeni sunt din ce în ce mai dezinteresaţi de creşterea animalelor. Statisticile arată că tot mai mulţi renunţă la porcinele, caprinele sau alte animale din gospodăriile individuale, cel mai probabil, din cauza costurilor ridicate şi a volumului de muncă pentru întreţinerea acestora, precum şi a timpului ce trebuie alocat pentru creşterea animalelor.
De la an la an, agricultorii cresc tot mai puţine animale în gospodării. Excepţie fac, însă, bovinele, al cărui număr a crescut semnificativ în ultima perioadă. Acesta este rezultatul unei analize întocmite de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, privind efectivele de animale existente la nivelul judeţului în luna mai a anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.
Cea mai mare scădere înregistrează porcinele, mulţi dintre sălăjeni renunţând la creşterea acestor animale în gospodării. Potrivit raportului menţionat anterior, în luna mai a anului în curs s-au înregistrat în gospodăriile sălăjenilor 59.735 de porci, în timp ce în aceeaşi lună a anului anterior, în anexele gospodăreşti erau crescute 77.737 de capete.
Mulţi dintre săteni au renunţat şi la ovinele şi caprinele al cărui efectiv a scăzut cu peste 4.300 de capete în decursul unui an. Dacă în luna mai a anului în curs s-au înregistrat în gospodăriile sălăjenilor 347.038 de capete, în aceeaşi lună de anul trecut se aflau în anexele gospodăreşti cu peste 4.300 de capete mai puţin, respectiv 351.346 de animale.
De cealaltă parte, turmele de bovine s-au mărit cu aproximativ 300 de capete pe parcursul unui an. Astfel, în luna mai din anul curent, în gospodăriile populaţiei din judeţ se aflau 29.069 de bovine, în creştere faţă de luna mai din 2011, când erau în turmele din sate 28.751.
Mai puţină carne de porc
Datele privind numărul animalelor din gospodării par să fie în contradicţie cu producţia animală înregistrată în primele cinci luni ale anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Mai precis, dacă numărul bovinelor a crescut în gospodării, producţia animală pe acest sector a scăzut la aproape jumătate în prima parte din acest an. Şi anume, dacă în ianuarie-mai anul trecut producţia animală a fost de 650 de tone (viu) de carne de bovine, anul acesta, în acelaşi interval, producţia animală a scăzut aproape la jumătate.
Nici carnea de ovine şi caprine nu a avut aceeaşi trecere anul acesta. Mai exact, în perioada analizată din 2012 s-a înregistrat o producţie de 1.091 de tone de carne de ovine şi caprine, mai puţin cu aproape 700 de tone mai puţin decât în primele cinci luni din 2011.
În schimb, producţia animală de porcine a înregistrat un plus de aproape 70 de procente anul acesta. Astfel, în primele cinci luni ale anului s-au obţinut 2.243 de tone de carne de porc, mai mult cu 915 tone decât în aceeaşi perioadă de anul trecut.
Cu toate acestea, în fruntea listei privind producţia animală la nivelul judeţului este carnea de pasăre. Dacă în cursul lunilor ianuarie-mai din 2011, s-au înregistrat doar 112 tone de carne de pasăre, în aceeaşi perioadă a anului în curs, producţia a crescut de peste şase ori, până la 667 de tone de carne de pasăre.
Producţia de lapte de vacă şi bivoliţă a fost de peste 250.000 de hectolitri în primele cinci luni din acest an, în scădere cu peste 28.000 de hectolitri faţă de acelaşi interval de anul trecut. Producţia de lapte de oaie şi capră este, de asemenea, în scădere, de la 17.733 de hectolitri anul trecut, la 17.112 hectolitri, în acest an. La aproximativ acelaşi nivel a rămas producţia de lână, în jur de 600 de tone pe parcursul a cinci luni.
Producţia de animale, în scădere
Scăderea efectivelor de animale a dus şi la scăderea produşilor vii din gospodăriile sălăjenilor. Astfel, în lunile ianuarie-mai a anului în curs, gospodarii au înregistrat o producţie de 6.078 de viţei şi malaci, în scădere cu aproape 1.800 faţă de anul trecut. De asemenea, numărul purceilor fătaţi în gospodăriile sălăjenilor a scăzut anul acesta, la 16.323 de capete, faţă de 16.847 câte s-au înregistrat în primele cinci luni din 2011. Producţia vie de miei şi iezi a scăzut, de asemenea, la 185.944 în intervalul analizat din acest an, faţă de peste 211.000 de capete câte erau în anul precedent.
De cealaltă parte, mortalitatea a înregistrat o scădere drastică în ceea ce priveşte ovinele şi caprinele. Mai precis, dacă în lunile ianuarie-mai a anului trecut, au decedat 64 de oi şi capre, în primele luni din acest an, au pierit aproape 700 de capete. Datele încadrează, însă, şi pierderea înregistrată de o familie din localitatea Crişeni, care a rămas fără aproximativ 580 de oi şi miei, după ce un incendiu a cuprins anexa în care acestea erau ţinute.
normal ca scade interesul pentru cresterea animaleleor daca guvernantii(toti)isi bat joc de bietii tarani romani si anume nu dau subventii la una sau doua vaci ci doar celor care au miminim trei,parca ceilalti nu cheltuie cu cositul si hranitul lor tot ca si cei ce au avut acum trei ani 3 vite.
si boii ar pricepe ca nu e just si discriminare.
au mers boi si au venit vaci