Sălăjenii, roboții și teama de viitor

A mai trecut un sfârșit de săptămână în care m-am aflat în mijlocul unor persoane pe care le-am văzut și simțit profund afectate de teama că din cauza roboților își vor pierde locurile de muncă. Sunt oameni simpli, care nu lucrează în multinaționale, cu pregătiri și studii diferite. Deși nu au funcții de conducere, mulți oameni par interesați de ceea ce se poate întâmpla în viitorul apropiat și de modul în care va evolua economia țării. I-am întrebat de unde le-a apărut brusc temerea că roboții îi vor transforma în curând în șomeri. În proporție de 90%, răspunsurile s-au situat pe aceeași linie, explicându-mi că pe lângă faptul că acest subiect este dezbătut în străinătate, discuțiile sunt tot mai frecvente și în țara noastră. Desigur că le-am cerut să îmi ofere câteva exemple concrete de persoane care dezbat acest subiect în spațiul public. Prima persoană care le-a venit în minte a fost însuși ministrul Economiei, Radu Oprea, acesta declarând recent că multe locuri de muncă sunt susceptibile de a fi înlocuite de roboți și de Inteligența Artificială. Prin urmare, oficialul i-a îndemnat pe români să se pregătească pentru alte domenii de activitate. Să ne pregătim pentru ce mai exact? Când va începe marea invazie a roboților? Unii ar putea spune că invazia deja a început în anumite țări în care companiile aleg să-i înlocuiască pe salariați cu mașinării fără suflet. Aceste schimbări în piața muncii apar mai cu seamă în domeniile în care se execută activități sau o muncă repetitivă, desfășurată de regulă în fața calculatorului sau în halele industriale. La un moment dat, pentru a putea face față presiunilor concurențiale și în vederea optimizării operațiunilor și costurilor, managerii români se vor vedea nevoiți să țină pasul cu digitalizarea, automatizarea proceselor și cu tendințele globale. Părerea mea este că inteligența artificială va pune presiune la nivelul locurilor de muncă într-un timp mult mai scurt decât ne așteptăm. Schimbările se vor produce indiferent dacă vom fi sau nu de acord cu asta.

Și totuși, temerea mea este legată mai degrabă de faptul că mediul de afaceri din Sălaj nu cred că este pregătit. În timp ce angajații își fac griji cu privire la ceea ce se va întâmpla, managerii par că așteaptă cu mâinile-n sân să vadă cu ochii lor cum le vor stabili sarcini și targeturi unor roboți. Și totuși, în condițiile în care numărul firmelor care se închid și numărul șomerilor este tot mai mare, cum ne vor putea salva roboții? Ceva pare că lipsește în ecuația profitabilității și a economiei înfloritoare de pe hârtiile celor care ne conduc. Cum vom redistribui locurile de muncă și cum vom face reconversia profesională pentru cei rămași fără job? Desigur că pe agenda guvernamentală nu am văzut să se afle în dezbatere acest subiect. Probabil că nici nu este important, cei care nu vor mai avea unde munci pot pleca oriunde pot, vor crea valoare în alte țări care-i vor primi cu brațele deschise. Exportul creierelor românilor a început demult și nici nu se va opri prea curând. Nu-i stres că ne pleacă valorile, tinerii și experții. Important este că țara nu va fi pustie, vom rămâne cu pensionarii, cu roboții și desigur cu împrumuturile și datoriile externe. Cert este ca toamna asta nu se vor mai număra bobocii, ci roboții.

One Thought to “Sălăjenii, roboții și teama de viitor”

  1. […] le-a apărut brusc temerea că roboții îi vor transforma în… Articolul Sălăjenii, roboții și teama de viitor apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment