Mai mulţi bani pentru proaspetele mămici

Mamele care beneficiază de indemnizaţii pentru creşterea copilului ar putea primi, începând din această toamnă, bani mai mulţi de la stat. Această alocaţie pentru sprijinirea familiei ar putea fi majorată la 85 la sută din veniturile obţinute. Propunerea vine din partea ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, şi aduce o creştere de 10 la sută faţă peste pragul actual. Potrivit acesteia, pragurile existente vor rămâne aceleaşi, respectiv maxim 3.400 de lei, în cazul în care beneficiarul optează pentru varianta de un an de concediu, şi nu mai mult de 1.200 de lei, pentru varianta de 2 ani de concediu pentru îngrijirea copilului. Astfel, mamele care au deja maximul indemnizaţiei nu vor simţi eventuala majorare.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Sălaj, la nivelul judeţului sunt în plată aproximativ 2.000 de beneficiari ai idemnizaţiei pentru creşterea copilului, stimulentului lunar şi de inserţie. Dintre aceştia, aproape 1.400 primesc lunar indemnizaţii de 600 de lei.
Începând cu 1 ianuarie 2011, Guvernul a introdus o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Mai precis, părinţii au dreptul de a alege între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului. Astfel, în cazul în care părintele optează pentru un concendiu maternal pentru o perioadă de un an, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei. Dacă părintele alege perioada maximă de 2 ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75 la sută pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 de lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.
Pentru părinţii care au copii născuţi înainte de anul 2011, indemnizaţia este de 75 la sută din media salariilor din ultimul an. Procentul a fost redus de la 85 la sută în cursul anului 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 de lei.

Leave a Comment