Pe lângă controalele de rutină sau tratamentele cu care suntem majoritatea obișnuiți, unii pacienți ajung la stomatologie cu probleme mult mai complexe. Boala parodontală sau lipsa prelungită a unui dinte de pe arcadă conduc către resorbția osoasă. În acest caz, este absolut necesar să se intervină rapid, iar cea mai bună soluție aici este adiția de os. Ce înseamnă mai exact, dar și când se recomandă, vei afla în rândurile următoare.
Ce este adiția de os?
Adiția de os sau augmentarea osoasă este o procedură medicală, cu ajutorul căreia se regenerează volumul și densitatea osoasă în urma unor afecțiuni sau traumatisme. Astfel, se inserează un material de adiție în zona în care se dorește ca osul să fie regenerat. Întreaga procedură se realizează sub anestezie locală, cu os recoltat de la pacient sau cu os artificial. Aici trebuie menționat și faptul că se poate face adiție de os și implant în aceeași zi, însă doar medicul poate recomanda cea mai bună și sănătoasă variantă.
Când se recomandă adiția de os?
Deși nu vorbim despre o procedură care să implice complicații sau efecte secundare, recomandarea trebuie să vină doar din partea echipei medicale. De cele mai multe ori, adiția osoasă se recomandă pacienților cu boală parodontală, în cazul celor care au amânat vizita la stomatologie după o extracție dentară, dar și în cazul traumatismelor. Motivul principal fiind resorbția osoasă. Iată mai multe detalii despre principalele cauze care te pot aduce la stomatologie:
- Extracțiile dentare: După ce un dinte a fost extras de pe arcadă, la nivelul alveolei începe procesul de resorbție osoasă. Cu cât timpul de așteptare este mai mare, cu atât osul se va atrofia mai mult și, în cele din urmă, pacientul va putea beneficia de un implant dentar doar în urma adiției de os. Altfel, acesta nu va avea stabilitate.
- Parodontoză: Atunci când avansează, boala parodontală distruge, în mod progresiv, structura osoasă a dinților. E necesar ca pacientul să ceară ajutor de specialitate cât mai repede cu putință. Parodontoza conduce treptat către pierderea dinților.
- Traumatismele: Pe lângă parodontoză și extracții, există și situații în care pacienții ajung la stomatologie din cauza traumatismelor, care nu afectează doar dintele, ci și osul de susținere al acestuia.
Cum arată procedura de adiție de os?
Vorbim în continuare despre procedura și durata adiției de os și îți reamintim că o astfel de decizie se va lua doar în cabinet, după ce echipa medicală analizează cu atenție cazul tău clinic. Pentru început, pacientul va fi anesteziat. Imediat după, se va realiza o incizie în gingie. Acolo se va adăuga materialul de adiție, acoperit, în cele din urmă, cu o membrană specială. În aceeași vizită la stomatologie se poate insera și implantul dentar, așa cum spuneam și mai sus. Pe de altă parte, se recomandă ca ambele proceduri să se realizeze în zile diferite. Totuși, decizia finală se va lua încă de la prima consultație și poate fi diferită în funcție de complexitatea cazului.
Recuperarea după adiția de os
În ceea ce privește perioada de recuperare, pacienții sunt sfătuiți să respecte întocmai indicațiile primite în cabinet, printre care:
- Alimentație sănătoasă – Pentru câteva zile, se recomandă doar alimente moi și bogate în vitamine;
- Îngrijire orală adecvată – E esențial să îți periezi zilnic dinții, dar trebuie să o faci cu atenție, fără a agresa zona;
- Repaus – Nu trebuie să stai în casă, dar e absolut necesar să eviți activitățile fizice intense pentru un timp;
- Stil de viață sănătos – După o astfel de intervenție, e normal să renunți la alcool, tutun și băuturi acidulate.
Așadar, adiția de os este procedura cu ajutorul căreia se mărește volumul osos. De cele mai multe ori, este asociată cu pregătirea pentru inserarea unui implant dentar, însă poate fi recomandată și în alte situații.
[…] osoasă este o procedură medicală, cu ajutorul căreia se… Articolul Adiția de os: Ce este și când este necesară? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]