Nelu Borz este un sălăjean din comuna Sâg pasionat de natură, mai ales de ciuperci. Le studiază, le cunoaște și le recoltează chiar și la finalul iernii. Zilele trecute, Nelu a fost la cules de ciuperci. Nu, nu este o glumă. Sălăjeanul a găsit ciuperci cărora în comuna sa li se spune „bureți de piatră” sau „băloasă de martie”. Hygrophorus marzuolus este denumirea științifică a acestei ciuperci comestibile, dar destul de rar întâlnită. Potrivit specialiștilor, ciuperca se dezvoltă pe soluri proaspete, ușor acide, relativ sărace și nisipoase, deseori ascunsă sub frunze atrofiate, în păduri de conifere și de foioase, de la deal până în zonele montane. Ea apare odată cu topirea zăpezii, fiind foarte rezistentă la frig. Astfel de ciuperci sunt greu de găsit și foarte puțini le cunosc. Cum se prepară? Propunerea vine de la bucătarul Mircea Groza, arheologul culinar care a publicat rețeta. „Ciupercile tăiate felii, ceapă verde și ardei gras rondele, cubulețe. Se călesc cu puțină untură într-o tigaie. Se adaugă 3-4 ouă, sare, piper, cimbru. Se amestecă și se prăjesc cu grijă. Eu las <> mai moale”, spune Mircea Groza.
[…] ușor acide, relativ sărace și nisipoase, deseori ascunsă sub… Articolul Pădurile din Sălaj unde ciupercile sunt recoltate în martie apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]