Mărțișoare din hârtie, pietricele de râu, din lână și dantelă, altele au fost confecționate din nasturi vechi sau resturi de materiale viu colorate. Sunt mărțișoare ce inspiră, oferă bucurie și aduc speranța unei primăveri așa cum ne-o dorim cu toții.
Astfel de mărțișoare sunt oferite astăzi la târgul de mărțișoare tradiționale, eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Sălaj, în sala „Porolissum”. Cei care au realizat aceste mărțișoare sunt copii, meșteri populari, iubitori de tradiție din mai multe localități sălăjene, profesori, educatoare, preșcolari și rapsozi, oameni diferiți, dar pe care îi leagă pasiunea pentru tradiție, port popular și valori sălăjene. N-au lipsit nici mărțișoarele comestibile. Oferta familiei Sabău din Valcău de Jos fiind una irezistibilă. Cel care cumpără ,mărțișorul primește „cirigăi”. Unii le spun „ciurigăi” sau „cirighele”, dar cert este că toate sunt dulci și „puhabe”, adică pufoase și ușoare. Cum să reziști tentației? N-ai cum.
Atmosfera târgului, care se va încheia în jurul prânzului, este una specifică, ingredientele principale concentrându-se pe simbolurile primăverii. Personalul și beneficiarii caselor de tip familial participă cu numeroase produse originale, cu mărţişoare lucrate manual care simbolizează soarele, renașterea, cu obiecte și amulete aducătoare de frumos, noroc și spor, modelate cu migală și suflet, pictate, pirogravate, cusute, brodate sau tricotate, realizate din lemn, fibre şi ţesături textile, ceramică, hârtie, mărgele, scoici, plante uscate, sticlă și alte materiale.
[…] sunt copii, meșteri populari, iubitori de tradiție din… Articolul Târgul de mărțișoare tradiționale: bucurie, speranță și renaștere apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]