Sălajul, săracul județ bogat al Ardealului

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj și-a publicat raportul de activitate pentru anul 2023.

Datele instituției arată că în anul 2023, rata şomajului în județul Sălaj a scăzut de la 5,16 la sută în ianuarie, la 4,89 la sută în luna iulie. Începând cu luna august, rata şomajului a înregistrat o uşoară creștere.

În luna decembrie a anului trecut, rata şomajului a ajuns la 5,41 la sută, fiind cu 0,25 de puncte procentuale mai mare decât la începutul anului şi cu 2,48 procente mai mare decât rata şomajului pe țară.

Comparativ cu rata şomajului înregistrată la nivel național, valorile şomajului din Sălaj s-au situat peste nivelul şomajului la nivel național, în toate lunile anului 2023.

Explicația menținerii ratei şomajului la acelaşi nivel cu anul 2022, în prima parte a anului 2023 este datorată, în principal de numărul redus de disponibilizări colective şi individuale de personal ce au avut loc în Sălaj, precum şi numărul mai mare de angajări înregistrate în primul semestru al anului. Alte aspecte care au influențat rata şomajului şi au menținut-o la un nivel scăzut în anul 2023, au fost măsurile care au venit în sprijinul angajatorilor, care au reuşit menținerea angajaților şi, astfel, au evitat disponibilizările colective.

Din analiza evoluției numărului de şomeri indemnizați şi neindemnizați înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, se constată că numărul de şomeri indemnizați a înregistrat valori mai ridicate pe parcursul ultimelor luni ale anului 2023.

Conform AJOFM, în general, creşterile numărului de şomeri din perioada de vară corespund episoadelor de înregistrare în evidențe a absolvenților instituțiilor de învățământ, în timp ce în perioada de iarnă, creşterile reprezintă tendințele normale cauzate, în principal, de activitățile de tip sezonier.

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional dețin ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, respectiv 84 la sută din total șomeri înregistrați.

Șomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 13 la sută din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare reprezintă 4 procente din totalul sălăjenilor fără loc de muncă.

One Thought to “Sălajul, săracul județ bogat al Ardealului”

  1. […] anului şi cu 2,48 procente mai mare decât rata şomajului… Articolul Sălajul, săracul județ bogat al Ardealului apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment