Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență „Porolissum” al Județului Sălaj, în județ există în acest moment 37 de construcții care au destinația de învățământ și care nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Acest document certifică faptul că măsurile de securitate la incendiu sunt implementate și se respectă prevederile reglementărilor tehnice care se impun. Școlile care se confruntă cu astfel de probleme se găsesc în: Șimleu Silvaniei, Jibou, Agrij, Almașu, Băbeni, Bălan, Chieșd, Cizer, Crasna, Creaca, Cristolț, Cuzăplac, Șărmășag, Treznea și Vârșolț. Legat de acest subiect, am luat legătura cu mai mulți primari unde există școli fără avizele ISU Sălaj, iar reacțiile și răspunsurile primite au fost asemănătoare.
Această situație a apărut în contextul în care au fost modernizate vechile clădiri în care învățau elevii, iar în unele cazuri vorbim și despre imobile recent construite și care sunt destinate activităților de învățământ. În primul caz, primarii spun că aveau documentația la zi pentru clădiri, însă odată cu modernizarea acestora (extinderea unor săli de clasă și/sau extinderea unor anexe la clădiri), vechile avize nu au mai fost valabile, legea schimbându-se între timp. În cazul construcțiilor noi destinate scopurilor educaționale, autoritățile locale spun că noile cerințe sunt mult mai complexe și mult mai greu de îndeplinit. Totodată, primarii se plâng că reprezentanții instituției îi pun pe drumuri, aceștia necomunicând corespunzător care sunt documentele necesare, revenind cu tot felul de noi solicitări și completări care trebuie aduse la dosar.
Legat de acest aspect, mulți primari din localitățile aflate pe lista școlilor care nu funcționează legal în acest moment ne-au precizat că deși depun eforturi pentru intrarea în legalitate, se confruntă cu o situație neplăcută legată de modul în care colaborează cu reprezentanții ISU Sălaj. Mai exact, aceștia spun că nu apucă bine să îndeplinească o serie de condiții și documentații cerute, iar la momentul depunerii lor li se comunică că între timp au apărut noi schimbări în legislație și că se impun noi demersuri, eforturi și acte. În acest ritm, primarii spun că refacerea acestei documentații nu face decât să prelungească și mai mult termenul la care școlile vor primi avizul și autorizațiile de securitate la incendiu.
Cu privire la acest mod în care primarii sunt plimbați pe drumuri, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj ne-a răspuns că „legat de acest subiect, vorbim despre o dinamică legislativă, o astfel de situație putând să apară dacă între perioadele în care se depune documentația de către primari trece o perioadă de timp considerabilă, astfel că până în momentul în care aceștia revin la noi cu documentația și condițiile solicitate inițial se poate întâmpla ca în acest timp să fi apărut să anumite schimbări de ordin procedural pentru obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu. Cu toate acestea, o astfel de situație apare doar atunci când vorbim de perioade mari de timp, nicidecum de câteva zile sau săptămâni”.
Prin urmare, primarii ar trebui să se conformeze și să urgenteze depunerea documentației în vederea obținerii avizelor necesare de la ISU Sălaj pentru funcționarea corespunzătoare a unităților de învățământ. Până atunci, sute de copii din Sălaj se află în pericol atunci când învață în aceste clădiri, indiferent că vorbim de imobile recent modernizate sau construite, astfel că o tragedie se poate produce în orice moment. Din păcate, în Sălaj nu există secție pentru arși, acest lucru necesitând dotări și condiții speciale, astfel că pacienții au fost direcționați de către comisia Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spre unitățile spitalicești din Timișoara, așa după cum ne-a declarat Rodica Albert – managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău.
[…] Treznea și Vârșolț. Legat de acest subiect,… Articolul Zeci de școli din Sălaj funcționează fără avizele ISU apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Dacă vrei să îți construiești o casă ai nevoie de aviz isu ca cică nu e suficient accesul de 4 m. Școlile de ce funcționează cu sute de copii,?