Sălajul stă extrem de slab la capitolul ANL, locuinţele care pot fi închiriate sub preţul pieţei tinerilor cu vârste până în 35 de ani fiind foarte puţine. Nici în Zalău aceste apartamente nu sunt multe, însă în mediul rural starea de fapt este catastrofală. Situaţia s-ar putea îndrepta, totuşi, dacă proiectele demarate de mai multe administraţii locale care doresc să ridice blocuri ANL ar prinde contur, însă în majoritatea cazurilor, investiţiile se lasă încă aşteptate. Cauza ţine de faptul că bugetul de stat este în continuare de criză, neputând susţine proiectele respective. În plus, unele licitaţii privind desemnarea constructorului, organizate de Agenţia Naţională a Locuinţei, au fost contestate, lucru care atrage luni şi luni de întârzieri. Aşa se face că în mediul rural, pe toată linia este instalată o amorţeală care nu pare să ia sfârşit, în ciuda optimismului oarecum forţat al unora dintre edili.
Numărul total al locuinţelor realizate până în prezent în Sălaj prin programul guvernamental sus amintit este de 327, majoritatea dintre acestea fiind în Zalău. În mediul rural, însă, proiectele nu merg strălucit. Cu toate că mai multe administraţii locale din judeţ au demarat proiecte prin acest program guvernamental pentru construirea de locuinţe pentru tineri, ele sunt în stand by în diferite faze.
Amorţeală pe toată linia la Românaşi
Spre exemplu, autorităţile locale din comuna Românaşi aşteaptă de luni întregi undă verde de la ANL pentru continuarea unui proiect privind ridicarea primului bloc care să fie închiriat sub preţul pieţei familiilor până în 35 de ani.
În comuna Românaşi, proiectul privind ridicarea imobilului respectiv a fost aprobat încă din 2010, dar de atunci totul a rămas în aşteptare, deşi administraţia locală a trimis de luni bune, spre avizare la Agenţia de Dezvoltare Nord – Vest, la Satu Mare, toată documentaţia, care a primit undă verde. În prezent, autorităţile locale aşteaptă să primească avizul de la Bucureşti pentru a anunţa pe SEAP licitaţia pentru desemnarea constructorului, sperând că vor demara lucrările cât mai repede posibil.
Blocul care ar trebui ridicat în Românaşi este prevăzut cu parter şi un etaj, compartimentarea fiind în şase apartamente spaţioase. Fiecare locuinţă va fi compusă din dormitor, cameră de zi, bucătărie şi baie. Imobilul va fi ridicat în centrul de comună, iar investiţia va fi suportată de ANL, aportul administraţiei locale urmând să se regăsească în racordarea imobilului la reţelele de utilităţi.
Odată ce blocul va fi finalizat, localnicii vor putea obţine apartamente cu chirie sub preţul pieţei dacă vor îndeplini criteriile ce vor fi stabilite în prealabil de Consiliul Local, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Treznea nu are veşti de la Bucureşti
În comuna Treznea, proiectul privind construcţia primului bloc ANL a fost început încă din 2009-2010, dar localnicii încă aşteaptă ca lucrurile să se pună în mişcare. Viceprimarul Nicolae Cristea ne-a declarat că ultima adresă oficială primită de la ANL în luna octombrie a anului trecut anunţa că garanţia de participare la licitaţia publică, pe care trebuie să o depună firmele constructoare interesate, a rămas nemodificată, numai că datele primite de la Bucureşti sunt atât de puţine încât nu se poate pronunţa în privinţa lor. De asemenea, edilul ne-a spus că proiectul este întârziat şi de o contestaţie depusă de una din firmele participante la licitaţia pentru încredinţarea lucrărilor. „Este o contestaţie depusă de una din firmele participante la licitaţie, care a contestat procedura de licitaţie. Nu cunoaştem prea multe detalii”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Cristea.
Acesta a precizat că blocul ANL ar trebui ridicat în centrul de comună, pe un teren din vecinătatea stadionului. “Va fi un imobil cu nouă locuinţe, din care şase vor fi apartamente cu două camere, iar trei vor fi garsoniere moderne, comfort I”, a declarat sursa citată
În Treznea, proiectul sus amintit a pornit de la solicitările primite din parte localnicilor, de a fi ajutate familiile tinere să îşi găsească locuinţe la preţuri convenabile. Viceprimarul Cistea ne-a spus că este nevoie de un bloc ANL pentru a putea fi pus la dispoziţia familiilor de tineri din comună. „Sunt mulţi care stau cu părinţii şi nu au posibilitatea de a-şi cumpăra sau de a-şi ridica o locuinţă, iar pentru ei apartamentele ANL sunt o soluţie”, ne-a spus viceprimarul. Conform legislaţiei în vigoare, costul investiţiei va fi suportat de ANL, iar autorităţile locale vor contribui racordând blocul la reţelele de utilităţi.
Nimic nou nici la Nuşfalău
Situaţia nu este mai roz nici la Nuşfalău când vine vorba despre ridicarea unui bloc care să poată fi închiriat la preţuri mici familiilor tinere. Deşi Primăria Nuşfalău a semnat încă din 2010 actele pentru predarea amplasamentului în vederea construcţiei respective, proiectul a fost uitat de autorităţile centrale. ANL a dat undă verde investiţiei, dar lucrurile s-au blocat din lipsa banilor la bugetul de stat. Lună după lună, autorităţile locale au aşteptat un semn referitor la îmbunătăţirea situaţiei, dar totul a fost zadarnic. Primarul Radu Mate ne-a declarat că, în urmă cu luni bune, a fost depus Studiul de Fezabilitate la Bucureşti şi că proiectul va fi realizat, doar că nu se ştie când vor demara lucrările. „Am înţeles că programul privind construirea de blocuri ANL va fi reluat la toamnă şi că atunci vor fi avute în vedere toate proiectele care au primit aprobare. Totuşi, oficial nu am primit date în acest sens. Ce pot să spun cert este că garanţia pentru licitaţie a rămas nemodificată şi că firmele interesate să se ocupe de lucrări sunt aşteptate să o depună. De altfel, s-a luat legătura cu constructorul care era interesat de acest proiect, pentru a vedea dacă va menţine oferta pentru toamnă”, a declarat Radu Mate.
Blocul ANL din Nuşfalău este prevăzut să aibă nouă locuinţe şi va fi ridicat în centrul de comună, pe un teren în suprafaţă de 900 de metri pătraţi, situat în apropierea Postului de poliţie şi care a fost deja predat autorităţilor centrale.
Ca şi la restul unităţilor administrativ-tereitoriale sus amintite, şi cetăţenii din Nuşfalău vor putea depune cereri pentru acordarea de locuinţe ANL la Primărie, solicitările urmând să fie prioritizate, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe baza unui set de criterii stabilit de Consiliul Local.
Dacă totul va ieşi bine referitor la acest proiect, edilii intenţionează să ridice şi un al doilea bloc ANL în comună, în anii următori.
Comunele Crasna şi Sărmăşag – norocoasele din 2011
Mai norocoase au fost administraţiile locale din Crasna şi Sărmăşag, care au reuşit, la finele anului trecut, să recepţioneze două blocuri ANL, fiecare având 24 de locuinţe. La Crasna, valoarea investiţiei din fonduri guvernamentale s-a ridicat la circa 2,1 milioane de lei, blocul fiind construit în centrul de comună. La Sărmăşag, recepţia celor 24 de locuinţe a avut loc în 23 decembrie, astfel că imobilul a fost ca un dar scos din sacul lui Moş Crăciun pentru localnici.
Blocuri ANL în Sălaj
La nivel de Sălaj, localităţile în care există deja locuinţe ANL sunt: Zalău (227 de apartamente), Şimleu Silvaniei (24), Crişeni (18) şi Bobota (nouă), cu o valoare totală a investiţiilor de peste 30 de milioane de lei.
În afară de unităţile administrativ – teritorial sus amintite, prin acest program guvernamental proiecte în diferite faze pentru realizarea de locuinţe ANL mai există la Ileanda, Hida, Vârşolţ, Mirşid, Cuzăplac, Şimişna, Crasna, Bobota şi Şimleu Silvaniei.
Si in comuna CEHU SILVANIEI s-a finalizat,pana la 16 august 2011, fundatia blocului ANL, care, probabil nu se va termina niciodata. Sunt alte investitii sau promisiuni de realizat.
Blocul ANL, din aceasta comuna electrificata, avea termenul de predare la data de mai sus. Ori cum lucrarea este buna , in prezent, pentru o parcare,o pista de dans, etc.