Pentru a avea o recoltă sănătoasă și bogată, protejarea culturilor împotriva bolilor și a dăunătorilor reprezintă un pas important, deoarece, atât bolile cât și dăunătorii pot cauza pierderi semnificative în cadrul recoltelor, afectând cantitatea și calitatea acestora.
Așadar, dacă dorești să previi diverse boli ce îți pot afecta plantele, în schema ta de tratament nu trebuie să lipsească un fungicid esențial, respectiv zeama bordeleză, a cărui aplicarea regulată va ajuta la prevenirea bolilor și menținerea sănătății plantelor.
Ce este Zeama Bordeleza?
Zeama bordeleză este un fungicid cu bază de cupru, dezvoltat în regiunea Bordeaux din Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest fungicid acționează prin contact și este utilizat în diverse culturi, printre care se numără legumele (tomate, castraveți, ceapă, fasole), pomi fructiferi (măr, par, piersic, prun, vișin) și vița de vie.
Zeama bordeleză are un spectru larg de acțiune și este eficientă în gestionarea unor boli precum arsura aureolată, bășicarea frunzelor la piersic și cais (Taphrina deformans), focul bacterian, mana cepei, arsura bacteriană a fasolei, mana cucurbitaceelor, mana, alternarioza la tomate și cartofi, mana la vița de vie, pătarea frunzelor de cireș și vișin, pătarea pustulară, pătarea roșie a frunzelor de prun, pătarea și bășicarea fructelor, pătarea unghiulară a frunzelor de castraveți, monilioza și rapănul.
Așadar, zeama bordeleză reprezintă un instrument valoros în protejarea plantelor împotriva unei game variate de boli care le pot afecta pe parcursul unui sezon de vegetație și nu numai.
Când se aplică zeama bordeleză?
Zeama bordeleză se utilizează pe parcursul perioadei de vegetație și se dizolvă în apă, în conformitate cu recomandările de pe etichetă, adaptate culturii pentru care se efectuează tratamentul. Aplicarea se realizează prin pulverizare foliară, asigurându-se o distribuire uniformă pe plante. Când vei efectua tratamentul trebuie să te asiguri că urmezi întocmai instrucțiunile de utilizare menționate pe etichetă.
Pe eticheta unui astfel de produs găsești informații despre doza recomandată, timpul de pauză între aplicare și recoltare, precum și informații detaliate privind modul corect de utilizare, dizolvare și precauții pentru protecția mediului și a utilizatorului. Este esențial să respecți cu strictețe aceste indicații pentru a asigura o aplicare eficientă și sigură a fungicidului.
În plus, zeama bordeleză poate fi eficient utilizată și în perioada de repaus vegetativ, în cadrul tratamentelor de iarnă (‘’stropirile de iarnă’’), ce se aplica pomilor și arbuștilor fructiferi, viței de vie, în două perioade diferite: în noiembrie-decembrie atunci când cel puțin 50% din frunze au căzut și în lunile februarie-martie, înainte de umflarea mugurilor.
Vei efectua aceste tratamente pe scoarță uscată, fără gheață, zăpadă sau chiciură, in zile cu temperaturi pozitive, ideal peste 5-6°C. Pentru a aplica aceste tratamente trebuie să utilizezi un fungicid pe baza de cupru (de exemplu, zeama bordeleză), urmat de o stropire cu ulei horticol. Mai exact, primul tratament se va efectua cu fungicidul pe baza de cupru, iar după un interval de 10-14 zile, vei stropi cu uleiul horticol.
Ce alte beneficii aduce cuprul plantelor?
Cuprul, având proprietăți fungicide și bactericide notabile, aduce multiple beneficii în îngrijirea plantelor. În primul rând, acesta contribuie semnificativ la îmbunătățirea procesului de lignificare a peretelui celular, favorizând astfel maturarea lemnului. De asemenea, cuprul facilitează procesul de cicatrizare a rănilor, inclusiv a celor provocate de condiții climatice nefavorabile, cum ar fi grindină sau vântul puternic.
Prin stimularea mecanismului de apărare al plantelor, acest element esențial sprijină rezistența acestora la agenții patogeni.
În plus, cuprul susține sinteza vitaminelor B și C în plante, contribuind la menținerea unei stări de sănătate optime. Beneficiile sale se extind și asupra boabelor de struguri, unde contribuie la îngroșarea pielitei, consolidând implicit rezistența acestora împotriva bolilor.
De asemenea, utilizat în perioada de repaus vegetativ, după efectuarea tăierilor, cuprul ajută la prevenirea pătrunderii patogenilor prin rănile noi și facilitează procesul de cicatrizare, contribuind astfel la menținerea sănătății și vitalității plantelor.
Ce alte fungicide pe baza de cupru sunt disponibile pe piață?
Pe piața există numeroase fungicide pe baza de cupru, ce prezintă omologare pentru tratarea diferitelor culturi. Un exemplu notabil în această categorie este Champ 77 WG, un fungicid eficient care utilizează proprietățile benefice ale cuprului pentru a controla și preveni bolile plantelor. Acesta are acțiune fungicidă și bactericidă, stimulând în același timp rezistența naturală a plantelor.
Totodată, Champ 77 WG contribuie la prevenirea apariției rezistenței la fungicidele sistemice. Eficiența sa a fost demonstrată în prevenirea și stoparea infecțiilor provocate de mană și arsurile bacteriene la culturile de vița de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume.
În concluzie, pentru a asigura o recoltă sănătoasă și bogată, utilizarea fungicidelor pe bază de cupru, precum Zeama bordeleză și Champ 77 WG este o veriga foarte importantă. Aceste produse oferă protecție împotriva unei game variate de boli, având acțiune fungicidă și bactericidă, stimulând de asemenea și rezistența plantelor.
Prin aplicarea corectă a acestor fungicide cuprice vei asigura protecția plantelor pe întreg parcursul sezonului vegetativ, inclusiv în perioada de repaus vegetativ (efectuând ‘’stropirile de iarnă’’), contribuind astfel la menținerea sănătății și vitalității acestora.