Curtea de Apel Cluj a decis anularea tuturor actelor de vânzare-cumpărare încheiate între proprietarul Castelului Wesselényi și compania Micro Vision Construct, iar ulterior între această societate și entitatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag din Ungaria. O asemenea decizie a instanței este încurajatoare pentru Consiliul Județean Sălaj, instituția atacând vânzarea castelului. Mai mult, administrația județeană speră că va reuși să cumpere imobilul de o importanță majoră pentru patrimoniul local și național. Inițial, Consiliuul Județean Sălaj a fost acuzat că nu s-a grăbit în demersurile pentru cumpărarea castelului și că a venit mult prea târziu cu invocarea dreptului de preempțiune. Decizia magistraților clujeni vine la aproximativ un an după ce judecătorii Tribunalului Sălaj au invalidat contractul de vânzare-cumpărare. Prin decizia judecătorilor clujeni, castelul revine în proprietatea moștenitorului Andrei Ianicicău, acesta fiind și cel care a anunțat că administrația sălăjeană a venit prea târziu cu exercitarea dreptului de preempțiune. Ansamblul castelului Wesselényi din Jibou este un grup de monumente istorice aflat în Jibou, operă a arhitectului ceh Franz Wrabetz. Potrivit volumului „Wesselényi Miklós – promotor al liberalismului maghiar din Transilvania”, lucrare scrisă de profesorul Benedek Vasile, specialistul în istoria arhitecturii castelelor din Transilvania, Biro Joszef, consideră clădirea ca fiind cel mai mare castel construit baroc din Ardeal, având o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați. Zidăria este construită pe o bază stabilă formată dintr-un amestec de roci cristaline și carstice, exploatate în hotarele Jiboului. Pentru realizarea tencuielii și a zidăriei a fost utilizat mortar realizat dintr-un nisip exploatat din râul Someș. După naționalizare, interiorul castelului s-a schimbat total. Elementele decorative, ancadramentele și tâmplăria au fost îndepărtate. Mobila, sobele, tablourile și obiectele decorative au fost toate furate. Încăperile castelului au devenit săli de clasă, iar clădirea a devenit școală generală, apoi liceu cu internat și casa pionierilor. În cele din urmă, castelul a fost retrocedat și a fost scos la vânzare.
Pentru sălăjenii care nu știu cine a fost Wesselényi
„Wesselényi Miklós, promotor al reformismului liberal maghiar din Transilvania”, carte apărută la editura Argonaut, este volumul scris de profesorul sălăjean Benedek Vasile. Potrivit lucrării, pentru a se îngriji de iobagii săi, în anii cu producție agricolă slabă, baronul din Jibou cumpăra cantități însemnate de cereale, destule pentru a le distribui ca ajutor de hrană până la recolta viitoare. Baronul a fost și cel care îi învăța pe țărani cum să altoiască pomi fructiferi, dar și cum să îngrijească animalele. Un alt moment surprins în carte este cel în care Wesselényi a fost acuzat în procesul său că nu le-a permis ofițerilor Armatei Imperiale să recruteze iobagi de pe domeniile sale, pentru a-i înrola cu forța. Doar că iobagii nu aveau obligații militare, iar operațiunea era considerată ilegală de baron, lucru care l-a costat scump. În același volum se mai arată că Wesselényi a prezentat în fața Dietei din 1848 proiectul de lege care cerea ca în spiritul „libertății, egalității și al fraternității”, iobagii să fie scutiți de obligații, să fie egali în drepturi ca oameni liberi. Wesselényi a devenit astfel primul nobil care și-a eliberat iobagii de pe moșiile de la Gârbou și Surduc. Fiind grav bolnav, baronul a murit în anul 1850.
[…] Curtea de Apel Cluj a decis anularea tuturor actelor de vânzare-cumpărare încheiate între proprietarul Castelului Wesselényi și compania Micro Vision Construct, iar ulterior între această societate și entitatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag din Ungaria. O asemenea decizie a instanței este încurajatoare pentru Consiliul Județean Sălaj, instituția atacând vânzarea castelului. Mai mult, administrația județeană speră că va reuși să cumpere imobilul de o importanță majoră pentru patrimoniul local și național. Inițial, Consiliuul Județean Sălaj a fost acuzat că nu s-a grăbit în demersurile pentru cumpărarea castelului și că a venit mult prea… Citeste mai mult […]
Cine sa se implice ? Un cântăreț , care conduce destinele județului și pe care îl mai vezi in reluare la emisiuni de divertisment ? Sa nu va mirați dacă o sa-l vedeți la vreun concurs gen America Expres sau Survivor!!!
Sorina, draga, ai citit articolul? Daca o faceai si depuneai un minim efort, intelegeai ca tocmai „cantaretul” si institutia pe care o conduce a s-au luptat sa anuleze in instanta vanzarea castelului catre firma Micro Vision. Dar iti e mai la indemana sa arunci cu noroi, nu?
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
Dar actele de vănzare către străini, ale fabricilor şi uzinelor, băncilor, flotei, resurselor miniere şi forestiere din romănia, de ce nu le anulează nici o instanță din romănia ? Nu aduce voturi electorale ? Strică veniturile patrihoților din românia ?
ce să-i faci!!??O mai iau în freză și îngâmfații Europei. Băieți istoria nu v-a dat dreptate.