Numărul tot mai mare de candidaţi care pică „cu brio”, de la an la an, examenul de bacalaureat a condus la introducerea unor taxe pentru cei care vor să susţină, din nou, examenul. Mai precis, absolvenţii de liceu care se prezintă pentru a treia oară la bacalaureat vor trebui să achite taxe, pornind de la 39 de lei pentru o probă, pentru a fi acceptaţi în sălile de examen.
Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, la nivelul judeţului sunt câteva zeci de candidaţi care au achitat sume de bani pentru a se înscrie la sesiunea de toamnă a bacalaureatului din acest an. „Conform informaţiilor centralizate din unităţile de învăţământ din judeţ, 50 de absolvenţi de liceu au achitat taxele necesare pentru participarea la sesiunea curentă a examenului de bacalaureat. Sumele de bani achitate de către aceştia variază în funcţie de numărul de probe pe care trebuie să le susţină”, ne-a declarat inspectorul şcolar Pop.
Potrivit sursei citate, sumele au fost achitate la depunerea formularelor de înscriere la secretariatele unităţilor şcolare la care candidaţii au absolvit studiile liceale. Banii vor rămâne în bugetul unităţii de învăţământ.
Candidaţii care au de susţinut mai puţine probe au avut de plătit pentru fiecare probă 39 de lei. Pentru întreaga sesiune, candidaţii au fost nevoit să scoată din buzunare câte 230 de lei fiecare. Numai în sesiunea de toamnă a anului trecut au fost respinşi la examen în jur de 800 de candidaţi, în timp ce în sesiunea curentă, dintre cei aproximativ 2.400 de candidaţi, peste 1.300 nu şi-au luat bacalaureatul.
Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă, prima probă de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în perioada 20 – 21 august, Ultima probă, proba la alegere a profilului şi specializării, încheie sesiunea examinărilor în 31 august. Proba de evaluare a compeţentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă se va desfăşura în intervalul 20 – 22 august. Proba privind evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va derula între 21 şi 22 august, iar proba de evaluare a competenţelor digitale va avea loc în perioada 23 – 24 august.
În 27 august vor începe probele de examen scrise, care se vor desfăşura pe parcursul a patru zile. Astfel, la data de 27 august, elevii vor avea de susţinut proba scrisă la limba şi literatura română, iar la 28 august, proba scrisă la limba şi literatura maternă. Proba scrisă obligatorie profilului va fi susţinută la 29 august, iar ultima probă scrisă, cea la alegere profilului şi specializării, va avea loc la 31 august.
Rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat vor fi afişate la 2 septembrie, iar eventualele contestaţii se pot depune în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate la 5 septembrie.