Spada de bronz găsită la Stâna ascunde mai multe secrete

La începutul anului trecut a fost descoperită, cu detectorul de metale, o spadă de bronz într-o pădure din zona localității sălăjene Stâna. Din păcate, spada a fost extrasă din locul descoperirii de către o persoană fizică, ceea ce a făcut ca cercetătorii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău să nu poată pune un diagnostic corect cu privire la contextul arheologic, care de cele mai multe ori este mai important decât descoperirea însăși. Acesta este și motivul pentru care arheologii recomandă ca în cazul unor astfel de descoperiri locul să rămână intact, neperturbat, tocmai pentru ca să nu se piardă date sau detalii valoroase legate de respectiva descoperire. Dr. Ioan Bejinariu ne-a precizat că în locul unde a fost găsită spada nu mai existau depuse și alte obiecte arheologice. Potrivit acestuia, „spadele de bronz reprezintau în perioada epocii bronzului (mileniul II î. Chr.) un atribut principal al războinicului și în egală măsură un obiect de prestigiu, aspect care sublinia poziția socială înaltă a celui care o deținea. Spada de la Stâna aparține tipului spadelor cu mâner plin, care are mai multe variante. În cazul acestor spade, lama și mânerul erau turnate separat, iar apoi piesele erau îmbinate cu ajutorul niturilor din bronz”. Până acum din zona Sălajului se cunosc 12 spade de acest tip, două dintre ele fiind găsite în cursul anului trecut. În ciuda numărului relativ mare al descoperirilor, nu se cunosc atelierele unde astfel de piese ar fi fost produse. Încă nu au fost descoperite în zona județului nostru tipare din piatră pentru producerea lamelor de spade sau a mânerului.

Legat de locul în care aceste spade apar frecvent și despre însemnătatea acestora, cercetătorul științific al muzeului ne-a informat că  „spadele de tipul celei descoperite la Stâna apar fie ca descoperiri izolate, fie în compunerea unor depuneri votive alcătuite din mai multe piese de bronz. În baza studierii celor din a doua categorie s-a putut stabili că spadele de tipul celei descoperite la Stâna s-au produs în jurul anului 1000 î. Chr. și acestea apar în număr mare, mai ales în Europa Centrală. Spada de la Stâna are mânerul și discul de la capătul mânerului bogat decorate cu motive geometrice incizate. Motive asemănătoare apar și pe alte spade care au fost descoperite la noi în județ. Este important de precizat că nu există două spade identice în privința decorului”.

Multe din spadele descoperite în Sălaj ascund mai multe secrete, ținând cont de faptul că în multe cazuri s-a putut reconstitui mai mult sau mai puțin clar contextul arheologic în care a apărut arma respectivă. Mai multe spade au fost descoperite în ape curgătoare, lacuri, mlaștini sau pe malul acestora. Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă cele trei spade de la Stoboru, care au fost îngropate pe malul unei văi. Alteori, spadele au fost depuse în crăpăturile unor stânci, în peșteri sau au fost îngropate în zona unor trecători. În toate aceste cazuri se apreciază că spadele, în calitate de pradă de război sau aflate în proprietatea unor războinici, au fost oferite ca ofrandă unor divinități. Aici se încadrează și mitul spadei Excalibvr a legendarului rege Arthur. Pornind de aici, dr. Ioan Bejinariu este de părere că „acest atribut de ofrandă trebuie să-l fi avut și spada găsită la Stâna, deși contextul depunerii ei a fost iremediabil afectat de mileniile scurse, de eroziunea naturală, precum și de amenajarea recentă a unui drum forestier care a trecut tocmai peste locul depunerii și care a afectat indirect și spada în cauză”. În acest moment, spada găsită în anul 2023 la Stâna se găsește în patrimoniul muzeului, ea fiind supusă procedurii de curățare și conservare.

2 Thoughts to “Spada de bronz găsită la Stâna ascunde mai multe secrete”

  1. […] La începutul anului trecut a fost descoperită, cu detectorul de metale, o spadă de bronz într-o pădure din zona localității sălăjene Stâna. Din păcate, spada a fost extrasă din locul descoperirii de către o persoană fizică, ceea ce a făcut ca cercetătorii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău să nu poată pune un diagnostic corect cu privire la contextul arheologic, care de cele mai multe ori este mai important decât descoperirea însăși. Acesta este și motivul pentru care arheologii recomandă ca în cazul unor astfel de descoperiri locul să… Citeste mai mult […]

Leave a Comment