Votez?

Daniel Mureşan

Iată că am intrat în anul 2024, anul plin de alegeri. Alegeri sau manipulare. În Occident, cei mai înstăriți ies mai mult la vot, proporțional vorbind, decât cei mai săraci; cei mai educați mai mult decât cei mai puțin educați; și cei mai vârstnici mai mult decât cei mai tineri. La noi, cred că doar ultima variantă e valabilă, căci în rest lumea e sătulă de minciuni și vorbe goale. Și-apoi, cu cine să votezi? Cu urmașul unui președinte care la alegerile trecute fugea ca dracu’ de tămâie de o dezbatere electorală? Cu PSD, care înjura pe unde putea PNL-ul, iar apoi s-a aliat cu el? Cu PNL, care spunea că PSD e dușmanul său de moarte, ca mai apoi să-i fie aliat? USR a fost alternativa care putea să mobilizeze, să înflăcăreze un anumit tip de electorat, dar nici el nu mai e ce-a fost, e în moarte clinică. Momentul USR e comparabil cu momentul Convenției Democratice, dar prestația slabă de atunci l-a adus pe Vadim în turul doi. Probabil la fel va fi acum cu Simion. Deci, la fel, răul cel mai mic. Jalnică politică!
Lipsa liderilor care să tragă după ei partidele serioase a trecut, iar actualele promisiuni electorale nu mai atrag electorat. Din nou, cei ce nu vor merge la vot vor fi criticați pe motiv că nu le pasă de soarta țării. Păi, poate le-a păsat în ultimele trei decenii, dar cu ce folos? Doar au legitimat hoția. Și-apoi, votul nu e obligatoriu în România și nici în alte democrații. Mulți spun că dacă nu ai votat, nu ai voie să critici. Oare? Dacă plătești taxe și impozite ai dreptul să ai păreri despre desfrâul politic din banii tăi. Iar absenteismul îl putem considera un boicot, un vot de blam. Dacă omul nu se regăsește în opțiunile electorale prezentate, de ce să meargă la vot? De multe ori cei ce aleg să nu voteze o fac în cunoștință de cauză, mai sincer decât cei care votează.
Mulți dintre cei care nu votează consideră că alegerile nu schimbă nimic în viața lor, ca vorba bancului, dacă ar schimba ceva ar fi interzise. Și trebuie să le dau dreptate – ce folos că au votat până acum? Ca un corolar, nu poți spera la un nivel scăzut al absenteismului dacă nu găsești o formulă prin care să răspunzi la problemele cetățeanului. Dacă îl ignori în mod repetat, te va ignora și el. Prevăd un absenteism masiv anul acesta. Sau poate mă înșel, și românul va mai spera la promisiunile electorale.

One Thought to “Votez?”

  1. […] Daniel Mureşan Iată că am intrat în anul 2024, anul plin de alegeri. Alegeri sau manipulare. În Occident, cei mai înstăriți ies mai mult la vot, proporțional vorbind, decât cei mai săraci; cei mai educați mai mult decât cei mai puțin educați; și cei mai vârstnici mai mult decât cei mai tineri. La noi, cred că doar ultima variantă e valabilă, căci în rest lumea e sătulă de minciuni și vorbe goale. Și-apoi, cu cine să votezi? Cu urmașul unui președinte care la alegerile trecute fugea ca dracu’ de tămâie… Citeste mai mult […]

Leave a Comment