Sălajul, fără mari centre comerciale

Sălajul şi reşedinţa de judeţ se numără printre zonele ţării fără mall-uri, în pofida faptului că numărul comercianţilor este în creştere. Potrivit site-ului www.obiectivbr.ro, alte 12 oraşe reşedinţe de judeţ mai figurează pe lista localităţilor fără niciun centru comercial modern.

Potrivit aprecierilor managerului general al Activ Plazza Zalău, Dumitru Rus, sărăcia şi inexistenţa unor terenuri propice amplasării acestor imobile fac mai puţin atractiv reşedinţa judeţului Sălaj pentru marii investitori comerciali. „Desigur, Zalăul este în continuare ocolit de marile centre comerciale. Întrebarea este, de ce? Sunt mai multe cauze: Populaţia Zalăului şi a judeţului este foarte micăşi îmbătrănită (cei de vârsta a III-a fac cumpărături doar de subzistenţă). Rutele de aprovizionare dinspre occident, prin nefinalizarea autostrăzii Transilvania, ocolesc Zalăul şi Sălajul(prin construcţia autostrăzii,amplasarea Zalăului echidistant faţă de Oradea, Cluj, Bistrita, Baia Mare, Satu Mare îl face foarte atractiv mai ales în ceea ce priveşte construcţia unor centre logistice). Nu în cele din urma şi nu ultima cauză este lipsa terenurilor amplasate în oras, terenuri care se pretează unor astfel de construcţii. În ceea ce priveşte intenţia Societăţii Euro Activ de a construi un astfel de centru comercial aşteptăm, din punct de vedere economic, vremuri mai propice unor astfel de investiţii”, ne-a declarat Dumitru Rus.

În funcţie de numărul de mall-uri la mia de locuitori, Suceava este pe primul loc înregistrând 736 metri pătraţi, dublu faţă de media pe ţară, de 307 metri pătraţi. Acesta este urmat de municipiile Arad, Constanţa şi Iaşi (ultimul deţinând cinci astfel de mari unităţi mari comerciale. La polul opus se situează Drobeta Turnu Severin, Brăila, Botoşani, Tulcea şi Giurgiu ale căror stocuri de spaţii comerciale moderne se situează în jurul a 100 mp la mia de locuitori. În schimb, alte 13 reşedinţe de judeţ nu au în prezent niciun centru comercial modern. Oraşele în care investitorii nu au ajuns încă sunt Galaţi, Satu Mare, Târgu Jiu, Târgovişte, Bistriţa, Reşiţa, Slatina, Călăraşi, Zalău, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Alexandria şi Miercurea Ciuc.

5 Thoughts to “Sălajul, fără mari centre comerciale”

  1. Ioan G.

    Adela Farkas, v-ați documentat din „Vocea Brăilei”. Nu vreți să verificați lista centrelor comerciale din România? Cine vreți să vă creadă că mun. Galați (cu peste 300.000 de locuitori, cu 100.000 mai mult decât întreg jud. Sălaj) este unul dintre „Oraşele în care investitorii nu au ajuns încă”? Sau Satu-Mare, sau Reșița.

    1. vasi Satu Mare

      Are dreptate, la Satu Mare nu este mall

      1. Ioan G.

        Regret dacă a fost demolat „Someșul Mall”! „Grand Mall”, „Plaza Europa”, „Real”, „Kaufland”, „Billa”, „Praktiker” și celelalte nu se pun, nu?

        1. Anonim

          Iane, alea nu sunt mall-uri 🙂

  2. anonim

    Ce sa mai discutam de mall in Zalau daca unii concetateni nici nu cunosc prea bine termenul. Iar chestia aia mare din centru este o piata supradimensionata care nu are nimic in comun cu un mall.
    Dar, oricum, Clujul, chiar si Baia Mare este relativ aproape si nu ducem lipsa de a ne satisface nevoile superficiale ale omului modern de a face shoping.

Leave a Comment