Centrele de permanență din Sălaj riscă să se închidă, medicii sunt revoltați

De câteva luni bune, zeci de medici și asistente care lucrează în centrele de permanență din județ sunt revoltați. Motivul este legat de faptul că angajații nu și-au primit banii cuveniți pentru activitatea prestată în cursul anului trecut. Potrivit datelor oferite de Colegiul Medicilor din Sălaj, ei au primit aproximativ 85% din salariul cuvenit pe luna septembrie și de atunci nimic, niciun leu. La nivel de județ, avem patru astfel de centre care activează în Zalău, Crasna, Cehu Silvaniei și în Șimișna. Pentru ca un astfel de centru să funcționeze este nevoie de minimum cinci medici, precum și de personal care să presteze serviciile necesare de asistență. Sigur, nu sunt mulți cei care își desfășoară activitatea aici, dar ei sunt cei fără de care ar fi haos în sistemul de urgență din județ. Nu cred că și-a pus nimeni problema ce s-ar întâmpla dacă acești oameni în halate albe și-ar înceta activitatea. Reprezentanții Colegiului Medicilor din Sălaj au apelat în repetate rânduri la conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj (CAS Sălaj) pentru a-și cere drepturile care li se cuvin, însă se pare că nu au avut succes. Am contactat-o în acest sens pe Olga Stana – directorul CAS Sălaj pentru a ne comunica care este situația. Răspunsul primit a fost acela că, în data de 29 decembrie 2023, instituția pe care o reprezintă a pregătit și a trimis ordinele de plată semnate către Trezorerie, plăți care de acolo trebuiau să ajungă mai departe în conturile medicilor, deschise după caz la Trezorie sau în bănci. Toate bune până aici, însă de acolo se pare că banii nu au mai ajuns la medicii și personalul centrelor de permanență, iar conducerea CAS Sălaj ne-a declarat că nu cunoaște care ar fi cauza, însă ne-a asigurat că în zilele care urmează se vor face aceste plăți restante de îndată ce vor primi banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Legat de acest subiect, Alexandru Csakvari – medic primar medicină de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor din Sălaj, ne-a declarat că „situația este cât se poate de gravă, de 24 de ani de când lucrez în sistemul medical nu s-a întâmplat așa ceva la noi în județ. Nu înțeleg de ce atâta timp cât există niște contracte semnate și agreate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu se ține cont de ele. Nu ni se pare corect să se întârzie plățile atât de mult timp, totul a început de la finele lunii septembrie. Foarte mulți colegi sunt foarte îngrijorați de această situație, și trebuie să se gândească cei care trebuie să ne asigure plățile că și noi avem familii, avem plăți și cumpărături de făcut, că trebuie să ne plătim și noi rate, taxe și impozite ca orice cetățean de rând. Dacă nu le plătim la timp noi suntem penalizați pentru că trebuie să respectăm legile statului, dar oare noi primim dobânzi pentru lunile de întârziere în care nu ne-am primit banii care ni se cuvin? Noi pe cine trebuie să tragem la răspundere și cine ne despăgubește pe noi?”.
În condițiile în care situația nu se va rezolva în zilele care urmează, doctorul Alexandru Csakvari ne-a spus că lucrurile se vor complica în Sălaj, astfel că se intenționează ca activitatea din centrele de permanență să fie suspendată, până la momentul în care medicii și asistenții își vor primi banii restanți. Această măsură va fi cu siguranță una deloc plăcută, în condițiile în care ne aflăm acum într-o perioadă foarte aglomerată cu viroze, răceli, rujeolă, ceea ce va face ca serviciile de urgență să nu poată face față valurilor de bolnavi care vor avea nevoie de asistență medicală. În acest sens, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Sălaj ne-a comunicat că se va înainta și o scrisoare în atenția CAS Sălaj, în care va detalia ceea ce urmează să se întâmple dacă această situație nu se va debloca. De altfel, situația tensionată la nivel de județ s-a produs și la nivelul cabinetelor medicilor de familie, restanțe mari la plăți fiind și aici. În cazul lor, directorul CAS Sălaj ne-a precizat că în dimineața de 11 ianuarie au fost semnate ordinele de plată prin care se vor acoperi restanțele datorate medicilor de familie pentru luna noiembrie 2023, iar până în data de 20 ianuarie se vor efectua plățile aferente lunii decembrie 2023.

One Thought to “Centrele de permanență din Sălaj riscă să se închidă, medicii sunt revoltați”

  1. […] De câteva luni bune, zeci de medici și asistente care lucrează în centrele de permanență din județ sunt revoltați. Motivul este legat de faptul că angajații nu și-au primit banii cuveniți pentru activitatea prestată în cursul anului trecut. Potrivit datelor oferite de Colegiul Medicilor din Sălaj, ei au primit aproximativ 85% din salariul cuvenit pe luna septembrie și de atunci nimic, niciun leu. La nivel de județ, avem patru astfel de centre care activează în Zalău, Crasna, Cehu Silvaniei și în Șimișna. Pentru ca un astfel de centru să funcționeze… Citeste mai mult […]

Leave a Comment