A apărut ordinul privind depunerea situațiilor financiare anuale. Aplicația informatică încă mai așteaptă

În M.O. nr. 11/08.09.2024 a apărut Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5394 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor pentru anul 2023.

Astfel, agenții economici au ca termen de depunere a acestor situații 150 zile de la încheierea anului calendaristic, deci undeva pe la finele lunii mai, iar organizațiile nonprofit în termen de 120 zile, respectiv spre finele lunii aprilie.

Astfel, apar noi cerințe la completarea formularelor, apar noi detalieri în ceea ce privește anumite cheltuieli, cum ar fi:

– cheltuieli cu redevențele;

– cheltuieli cu locațiile de gestiune;

– cheltuieli cu chiriile;

– cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală, din care cheltuieli în relația cu entitățile afiliate;

– cheltuieli de management, din care cheltuieli în relația cu entitățile afiliate;

– cheltuieli de consultanță, din care cheltuieli în relația cu entitățile afiliate.

Cum se poate observa, prin Situațiile financiare anuale se încearcă să se obțină anumite informații în ceea ce privește relațiile dintre entitățile afiliate, relații care ar putea duce la optimizări fiscale ale agenților economici.

O problemă care merită să fie sesizată este următoarea: deși ar trebui ca Situațiile financiare anuale ale microentităților ar trebui să fie simplificate, în realitate nu este așa. De exemplu, deși formularul 20 este mai simplu decât pentru restul firmelor, formularul 30, cel care cuprinde Note informative, este mai complex decât pentru celelalte firme, indiferent de mărime, astfel că acest formular are 266 de rânduri de completat la microentități, mă rog, atâtea conține, pe când la celelate firme sunt 195 de rânduri! Păi, unde este simplificarea? Este drept, microentitățile nu mai depun următoarele situații, după caz:

– situaţia modificărilor capitalului propriu;

– situaţia fluxurilor de trezorerie;

– notele explicative la situaţiile financiare anuale.

Totuși, microentitățile trebuie să prezinte informaţii potrivit pct. 576 alin. (2) din reglementările contabile, respectiv din OMF 1802/2014.

În ceea ce privește aplicația informatică pentru depunerea acestor situații, ea nu a apărut încă. Sigur, s-ar putea motiva că mai este destul timp, dar oare nu ar trebui să fie disponibilă deja? Nu de alta, dar sunt firme care deja ar putea depune aceste situații, de ce să se aglomereze termenele? De fapt, la începutul anului toate situațiile, declarațiile etc. care trebuie depuse ar trebui să fie deja disponibile pentru accesare, altfel, având în vedere multitudinea de modificări, vom ajunge, din nou, la termene nerespectate. Și apoi, ar fi și în interesul statului să se depună cât mai repede, deoarece o dată depuse raportările agenții economici se vor strădui și să plătească obligațiile care le revin, altfel vor aștepta pentru a putea finaliza raportările respective. Dar, cine știe? poate la anul!

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

One Thought to “A apărut ordinul privind depunerea situațiilor financiare anuale. Aplicația informatică încă mai așteaptă”

  1. […] În M.O. nr. 11/08.09.2024 a apărut Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5394 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor pentru anul 2023. Astfel, agenții economici au ca termen de depunere a acestor situații 150 zile de la încheierea anului calendaristic, deci undeva pe la finele lunii mai, iar organizațiile nonprofit în termen de 120 zile, respectiv spre finele lunii aprilie. Astfel, apar noi cerințe la completarea formularelor, apar noi detalieri în ceea ce… Citeste mai mult […]

Leave a Comment