Redirecționarea impozitului pe profit pentru sponsorizări este din nou posibilă

După ce în primele ei forme ,,ordonanța trenuleț” elimina posibilitatea redirecționării impoozitului pe profit în vedere efectuării de sponsorizări, prin abrogarea alin.(4) al art 42 (,,21. La articolul 42, alineatul (4) se abrogă”), iată că în forma publicată în Monitorul Oficial această prevedere dispare.

Așadar, se revine la art.42, astfel:

,,21. La articolul 42, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) În cazul în care valoarea stabilită potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat până la termenele de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirecționare. În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecționarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

Obligația plății sumei redirecționate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent. Redirecționarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entităților persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data plății sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (41). Procedura, modelul și conținutul formularului de redirecționare se stabilesc prin ordin al președintelui A.N.A.F.”

Această prevedere vine să îndrepte, oarecum, eroarea strecurată în forma inițială a ordonanței, pentru că era o eroare care afecta capacitatea de finanțare a multor activități de caritate, culturale, sportive etc. care beneficiau de aceste sponsorizări. În schimb, pentru microîntreprinderi a rămas prevederea inițială, respectiv faptul că nu mai pot face redirecționări din impozitul pe venit datorat, deoarece se abrogă actualele prevederi din Codul Fiscal: ,,43. La articolul 56, alineatele (11), (13)—(110), (21) și (22) se abrogă”.

Deși la prima vedere s-ar părea că afectează microîntreprinderile, de fapt sunt afectați cei care beneficiau de aceste sponsorizări, adică ONG-uri, biserici etc., precum și persoanele sau activitățile de caritate, culturale, sportive etc., dar probabil s-a considerat că nu este nevoie de sumele care proveneau din impozitul pe venit datorat de microîntreprinderi, aceste sume fiind relativ destul de scăzute. Numai că problema este că nu vor beneficia activitățile mai puțin vizibile, deoarece companiile mari se îndreptă, de regulă, spre activități de acest gen mai vizibile, de exemplu în domeniul sportului nu se vor sponsoriza echipele mici, pe când din sumele provenite de la microîntreprinderi se acoperea cumva acest gol.

Modificări apar în ceea ce privește perioada în care se poate face această redirecționare a împozitului pe profit. Dacă în anul 2023 redirecționarea se putea face în termen de 6 luni de la depunerea declarației anuale de impozit pe profit, respectiv până în 25 decembrie, prin ordonanță se prevede că acest termen va fi de până la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit, respectiv 25 iunie 2024, iar din 2026 termenul va fi de 25 martie, pentru că OUG 153/2020, cea privind bonificațiile, se aplică până în 2025, motiv pentru care depunerea declarației anuale de impozit pe profit este de 25 iunie în prezent. Dacă nu se mai schimbă ceva, pentru că, din câte se vede, pentru noi orizontul de timp de 2-3 ani este foarte, foarte lung.

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

One Thought to “Redirecționarea impozitului pe profit pentru sponsorizări este din nou posibilă”

  1. […] După ce în primele ei forme ,,ordonanța trenuleț” elimina posibilitatea redirecționării impoozitului pe profit în vedere efectuării de sponsorizări, prin abrogarea alin.(4) al art 42 (,,21. La articolul 42, alineatul (4) se abrogă”), iată că în forma publicată în Monitorul Oficial această prevedere dispare. Așadar, se revine la art.42, astfel: ,,21. La articolul 42, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: (4) În cazul în care valoarea stabilită potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune… Citeste mai mult […]

Leave a Comment