Pe site-ul Ministerului de Finanțe, la secțiunea de Transparență, a fost postată OUG care cuprinde mai multe modificări fiscale, pe lângă o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare menite să reducă deficitul bugetar. O modificare importantă pentru plătitorii de impozit pe profit este aceea că cheltuielile cu bursele private nu se vor mai putea deduce din impozitul pe profit datorat, așa cum este în prezent, bineînțeles cu respectarea minimului dintre cele 2 plafoane, respectiv 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat. Iată ce spune ordonanța:
,,La articolul 25 alineatul (4), partea introductivă de la litera i) se modifică și va avea următorul cuprins: „i) cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele…”
În prezenta variantă, pe lângă cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, se puteau scădea din impozitul pe profit datorat și cheltuielile cu bursele private, respectiv: ,,i) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat…” .
Totuși, aceste cheltuieli vor putea fi deductibile, dar, atenție! deductibilitatea acestor cheltuieli înseamnă mult mai puțin din punct de vedere al impozitului datorat, respectiv doar 16%, cât este cota de impozit pe profit în prezent, decât înseamnă scăderea lor din impozitul pe profit datorat, adică în proporție de 100%, dar cu încadrarea, așa cum am spus mai sus, în minimul dintre cele 2 plafoane. Aceste cheltuieli vor fi deductibile în limita a 1.500 lei/fiecare bursă acordată și în limitele de la art.25 alin.(3) lit.b). Iată ce spune OUG în acest sens:
,,La articolul 25, alineatul (13) se modifică și va avea următorul cuprins: „(13) Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectuează cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, însumează aceste cheltuieli în limita a 1.500 lei/fiecare bursă acordată, cu cele prevăzute la art. 25 alin. (3) lit. b), iar suma rezultată se deduce în limita prevăzută la art. 25 alin. (3) lit. b).”
Cu alte cuvinte, cheltuielile cu bursele private pentru a fi deductibile, pe lângă condiția de 1.500 lei/fiecare bursă acordată, trebuie să se încadreze în art. 25 alin. (3) lit. b), dar cumulându-se cu toate sumele acordate cu titlu de cheltuieli sociale. Iată care sunt cheltuielile cu care se vor cumula bursele private:
,,b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidenţa acestei limite următoarele:
1.ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;
2.cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor unităţi aflate în administrarea contribuabililor, precum: şcoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti şi altele asemenea;
3.cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale şi tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie, precum şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiilor profesionale ale minerilor;
4.alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern”.
Este evident că în aceste condiții companiile vor prefera să nu mai finanțeze bursele private în același cuantum sau număr ca și în prezent, cota de 5% din fondul de salarii fiind o valoare mult prea mică pentru a susține multitudinea de cheltuieli sociale care sunt deductibile doar în limita acestei cote.
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
[…] Pe site-ul Ministerului de Finanțe, la secțiunea de Transparență, a fost postată OUG care cuprinde mai multe modificări fiscale, pe lângă o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare menite să reducă deficitul bugetar. O modificare importantă pentru plătitorii de impozit pe profit este aceea că cheltuielile cu bursele private nu se vor mai putea deduce din impozitul pe profit datorat, așa cum este în prezent, bineînțeles cu respectarea minimului dintre cele 2 plafoane, respectiv 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat. Iată ce… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
Din propria mea experiență și perspectivă, astfel de modificări fiscale pot avea un impact considerabil asupra deciziilor financiare ale întreprinderilor și organizațiilor care sunt implicate în acordarea de burse private. Este important pentru aceste entități să fie conștiente de schimbările legislative pentru a-și adapta strategiile financiare și a-și gestiona eficient resursele.