Sălajul, între judeţele cu cei mai puţini votanţi

Sălăjenii nu s-au înghesuit, ieri, să îşi exprime opţiunea privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Nici în mediul rural, dar nici în cele patru oraşe ale judeţului secţiile de votare nu au cunoscut acelaşi număr mare de alegători înregistrat la alegerile locale din 10 iunie. Şi incidentele semnalate la acest scrutin au fost puţine, semn că sălăjenii ori au boicotat referendumul, ori au preferat să iasă la grătar şi să lase soarta preşedintelui Băsescu pe seama altora.

Potrivit centralizărilor raportate de preşedintele Biroului Electoral Judeţean Sălaj, Mirela Lazoc, până la ora 10 s-au prezentat la vot doar 5,27 la sută dintre totalul celor peste 200.000 de alegători sălăjeni. Astfel, la nivel naţional, Sălajul se numără printre primele cinci judeţe cu cea mai scăzută prezenţă la vot. Cele mai multe voturi s-au înregistrat în mediul rural, respectiv o prezenţă de 5,8 la sută dintre alegătorii înscrişi în liste. În mediul urban, prezenţa la vot înregistrată la ora 10 a fost de 4,57 la sută.
Judeţele unde s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot sunt: Harghita, Covasna şi Satu Mare. La polul opus, judeţele unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot sunt: Vrancea, Teleorman, Brăila şi Mehedinţi. La ora 10, prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 9,05 la sută.
Sălajul a avut 49 de secţii de votare incluse în eşantionul luat în calcul de autorităţile centrale. În judeţ au fost constituite 299 de secţii de votare, dintre care 27 au fost în municipiul Zalău.

„Dumnezeu ştie ce va fi”

Cei mai mulţi zălăuani au ieşit la vot la orele amiezii. De fapt, au trecut pe la secţiile la care erau arondaţi în drumul spre biserică sau după ce au ieşit de la slujba religioasă. Maria D., în vârstă de 63 de ani, ne-a declarat că a intrat să voteze „pentru că secţia era în drum” şi „ca să facă două lucruri deodată”. „Nu că aş îmbina utilul cu plăcutul, că nu e nimic plăcut în asta, dar dacă e în drum, am zis că intru să votez. Vreau să meargă lucrurile mai bine în ţara asta, pentru asta am votat. Vreau pensii mai mari şi salarii mai bune, că ne-am săturat. Dar ştiu eu dacă vom avea parte de mai bine? Toţi sunt o apă şi-un pământ, aşa că numai Dumnezeu ştie ce va fi”, a spus zălăuanca.
Pe Petre S., în vârstă de 48 de ani, l-am întâlnit la ieşirea din secţia de votare organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor. În timp ce el a votat, soţia a preferat să nu îşi exercite dreptul la vot. „Nevastă-mea a zis că nu votează, mă aşteaptă afară. Nici eu nu aş fi votat, dar m-a convins fiul meu. El cu noră-mea au votat la Cluj, locuiesc acolo, dar după ce am tot discutat cu ei, am hotărât că voi vota. Sunt curios de rezultat”, ne-a spus bărbatul.
Adina F., de 26 de ani, nu a votat, alegând în schimb să boicoteze referendumul. „Nu-mi place deloc ce se întâmplă în ţara asta, dar cu ce s-a întâmplat în ultimul timp chiar nu pot fi de acord. E bătaie de joc la adresa bunului simţ şi nu cred că dacă vrei ordine în ţară trebuie să procedezi aşa. Dacă neprezentarea la referendum înseamnă că boicotez, atunci aşa să fie, dar ce vreau eu prin neprezentare este să le arăt ălora de la conducerea ţării – fie ei de orice culoare politică – să le arăt că nu sunt de acord cu ei şi că protestez. Dacă e democraţie, înseamnă că şi protestul este un drept pe care îl am, nu?”, a declarat Adina F.

Sălăjenii vor doar o schimbare

Zălăuanul Ioan V., în vârstă de 47 de ani, a spus că s-a prezentat la vot pentru că este dreptul său. „Nu am fost hotărât să votez, însă doresc să se schimbe ceva, să meargă mai bine în ţara aceasta. Din păcate, nu ştiu cine anume ar putea ocupa preşedinţia ţării, pentru că niciunul dintre potentialii candidaţi nu mi se pare potrivit pentru o asemenea funcţie. Cine intră în politică, în ziua de astăzi, urmăreşte doar profituri personale. O mafie politică pentru funcţii şi bani”, a afirmat Ioan V.
Liviu A., de 59 de ani, a spus, de asemenea, că ar trebui să se schimbe ceva în această ţară. „Nu văd de ce ar trebui să continuăm cu acest preşedinte care nu a făcut să provoace decât scandaluri. Nu ştiu dacă va fi demis, însă vreau să cred că în această ţară ne poate merge mai bine”, ne-a spus Vasile.
Mariana R., în vârstă de 30 de ani, este în concediu maternal şi spune că a venit să voteze… pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului. „Stau acasă pentru 600 de lei lunar, sumă care ar trebui să îmi ajungă pentru a-mi creşte copilul. Aşa că am decis să vin la votare, pentru că votul meu contează, pentru că vreau o schimbare, o societate în care să pot trăi, nu doar supravieţui, iar copiii mei să nu aibă parte de lipsuri din cauza unui sistem corupt. Vreau mai mult”, a spus tânăra mămică.

Ora 14: Doar 15,76 la sută dintre sălăjeni au spus „DA” sau „NU”

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Sălaj, Mirela Lazoc, a comunicat că, până la ora 14, şi-au exercitat dreptul electoral 15,76 la sută dintre sălăjenii înscrişi în liste, procent care situează Sălaj pe locul opt dintre judeţele ţării cu cea mai scăzută prezenţă la urne.
Tot sălăjenii din mediul rural au fost mai “conştiincioşi” şi s-au prezentat la vot într-un număr mai mare decât la oraşe. Mai precis, prezenţa la vor în mediul rural a fost de 17,41 la sută, în timp ce la nivelul oraşelor şi municipiului, s-au prezentat la secţiile de votare doar 13,62 la sută dintre persoanele cu drept de vot. Potrivit sursei menţionate anterior, BEJ Sălaj nu a fost sesizat despre niciun fel de evenimente pe timpul alegerilor.
Judeţele în care s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot sunt: Harghita (5,11 la sută) şi Covasna (9,48 la sută).
Prezenţa cea mai ridicată a fost înregistrată, la ora 14, în judeţele: Mehedinţi (36,63 la sută), Vrancea (34,33 la sută), Teleorman (31,22 la sută), Olt (29,09 la sută) şi Vâlcea (27,52 la sută).
La nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 21,37 la sută. În mediul urban, s-au prezentat la vot 20,84 la sută dintre votanţi, iar în mediul rural, prezenţa la vot a fost de 22,09 la sută. Un număr de 21 de judeţe au înregistrat o prezenţă la vot peste media naţională.

Ora 17: Peste 22 la sută dintre sălăjeni au pus ştampila „VOTAT”

Sălajul s-a detaşat considerabil de judeţele care au înregistrat cea mai slabă prezenţă la referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării. Dacă în primele ore ale dimineţii, judeţul nostru ocupa un loc şase la nivel naţional, cu o prezenţă scăzută la vot de 5,27 la sută, la ora 14 ocupa locul opt, cu o prezenţă la secţiile de votare de 15,76 la sută, raportările privind prezenţa la referendum la ora 17 a situat Sălajul pe locul 14 la nivel naţional.
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Sălaj, Mirela Lazoc, a declarat că, până la ora 17, s-au prezentat la secţiile de votare 22,31 la sută din totalul alegătorilor înscrişi în liste. Şi-au exprimat votul electoral 19,19 la sută dintre alegătorii din mediul urban, în timp ce la sate prezenţa la vot a fost de 24,73 la sută.
Prezenţa la vot în Sălaj este cu aproximativ 4,5 procente mai mică faţă de media naţională, de 26,89 la sută. Potrivit sursei menţionate anterior, nu s-au înregistrat evenimente deosebite până la intervalul orar analizat.
La ora 17,00, cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Mehedinţi (44,37 la sută), Olt (39,37 la sută), Teleorman (38,24 la sută), Vrancea (37,98 la sută) şi Vâlcea (35,44 la sută). De cealaltă parte, cele mai puţine voturi au fost în: Harghita (6,85 la sută), Covasna (12,39 la sută), Satu Mare (16,52 la sută), Mureş (18,88 la sută) şi Bistriţa-Năsăud (19,17 la sută).

Ora 20: prezenţă de 32,58 la sută

Nici spre seară numărul sălăjenilor care şi-au exprimat dreptul la vot nu a fost spectaculos. Potrivit rezultatelor oferite de preşedintele BEJ Sălaj, prezenţa la urne la ora 20 a fost de 32,58 la sută (36,54 la sută în mediul rural şi 27,46 la sută în mediul urban).

Schimbare de ultimă oră

Singura „abatere” înregistrată până la ora respectivă a fost schimbarea locaţiei unei secţii de votare din municipiu, respectiv secţia stabilită la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS). Potrivit reprezentantului Primăriei municipiului Zalău, Paul Maghiu, conducerea CCS a depus o solicitare pentru schimbarea accesului la urnele de vot prin partea din spate a clădirii, pentru faptul că într-una dintre săli a fost organizat un eveniment cu public numeros, respectiv o nuntă.

Plângere la Poliţie

Referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării nu s-a încheiat fără incidente în Sălaj. Preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode, a înaintat duminică după-amiază o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj prin care a semnalat faptul că în localitatea Meseşenii de Sus s-a continuat campania electorală şi în ziua scrutinului.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că în respectiva plângere depusă la organele de poliţie se specifică faptul că duminică, în jurul amiezii, după slujbă, curatorul din biserică a făcut două anunţuri care ar fi continuat campania electorală. „Într-unul dintre anunţuri, curatorul a spus că <>. Al doilea anunţ a privit vânzarea unor lemne de foc”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, oamenii legii au înregistrat plângerea şi continuă cercetările pentru a verifica sesizarea în cauză.

Sesizare de turism electoral

Un alt caz a fost sesizat duminică poliţiştilor de un jibouan, care relata faptul că la o secţie de votare din oraş se practică turism electoral. Potrivit sursei citate anterior, sesizarea persoanei în cauză nu se confirmă. „Un cetăţean a depus duminică o sesizare prin care acuza mai multe persoane de vot multiplu. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului unde au constatat că era vorba de mai multe persoane din alte judeţe ale ţării, angajate la o firmă din oraş şi care s-au prezentat la vot. Sesizarea înaintată de cetăţean nu s-a confirmat”, a precizat Tincuţa Dumuţa.

Sute de cereri pentru urna specială

În ceea ce priveşte cererile de urne speciale, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Sălaj, Oana Ciobanu, ne-a declarat că a fost înregistrat un total de 767 de asemenea solicitări. „Numărul de 767 reprezintă totalul cererilor înregistrate sâmbătă şi duminică şi cuprinde atât persoane instituţionalizate, cât şi persoane netransportabile din cauza de boală sau invaliditate aflate la domiciliu”, a declarat Oana Ciobanu.

Fără lipotimii la Urgenţă

De menţionat că ziua de ieri a fost una caniculară, cu temperaturi demne de luna lui Cuptor. Din fericire, însă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu s–au înregistrat cazuri de lipotimie sau stări de rău cauzate de maximele ridicate de afară, ne-a declarat managerul spitalului respectiv, Laurenţiu Barna.
Mihaela Moldovan & Mihaela Oprea

5 Thoughts to “Sălajul, între judeţele cu cei mai puţini votanţi”

  1. zalaucu

    mariano eu ma duc la lucru si iau 5milioana asa ca…si mi am crescut copilu fara ajutor de la stat

  2. zalaucu

    petre s=ai o doamna desteapta in schimb tu si copiii…vai de voi…sigur copilu e al tau.

  3. bb

    cum sa mearga la vot ca pana la urma tot ce vrea marc se face in judet !!!!!!!am votat cu usl si ne conduce udmr !!!!chiar nu vede nimeni ???????ce va fi in toamna veti vedea !!!!!cum se va scuza ?????

  4. gigi

    pai cum sa mergem la vot la ordinele USL? au facut presiuni au furat dar nau reusit decat sa cheltuie o gramada de bani din bani nostri.

Leave a Comment