Autorităţi locale, antrenori, actuali şi foşti sportivi, prezenţi la expoziţia „Aspecte din istoria sportului zălăuan”

Zalăul are o istorie bogată în ceea ce priveşte sportul de performanţă, obţinându-se, de-a lungul anilor, rezultate notabile atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Handbalul, voleiul, atletismul, boxul, artele marţiale, dar şi alte ramuri sportive au adus cinste Zalăului şi Sălajului, chiar şi României atunci când sportivii noştri au urcat pe podumurile competiţiilor internaţionale. A practica un sport este, probabil, la îndemâna oricui, dar să ajungi pe un podium naţional, dar mai ales internaţional este un lucru extrem de greu de realizat, ce poate fi obţinut prin talent, dar mai ales prin seriozitate şi perseverenţă.

Istoria sportului a fost prezentată joi seara, în cadrul evenimentului „Aspecte din istoria sportului zălăuan”, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAZ). O mare parte dintre cei care au scris istorie pentru sportul zălăuan au apărut pe panourile amplasate în holul Sălii Sporturilor „Gheorghe Tadici”, câţiva dintre aceştia primind şi o diplomă de excelenţă din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în semn de recunoştinţă pentru rezultatele obţinute. Premierea a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, care le-a adersat şi câteva cuvinte celor prezenţi, după cuvântul de deschidere al managerului MJIAZ, Corina Bejinariu.

„Performanța sportivă se obține cu multă muncă, disciplină și sacrificii imense. Fiecare sportiv care a excelat în disciplina practicată a devenit un ambasador al Sălajului și merită din plin respectul și recunoștința noastră.  În numele meu personal și al comunității sălăjene, îi felicit și le mulțumesc tuturor celor care, prin rezultatele lor remarcabile, au adus cinste municipiului și județului, făcându-ne mândri de-a lungul timpului. Adresez felicitări și reprezentanților Muzeului Județean pentru această inițiativă minunată de a aduce în fața publicului fragmente valoroase din istoria sportului sălăjean, întrucât rememorarea performanțelor trecute ne ajută să construim prezentul și să pregătim viitorul”, a afirmat preşedintele CJS.

A luat cuvântul şi primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt. „Privind expoziția organizată la intrarea în Sala Sporturilor și trofeele expuse, am constant cu bucurie și cu mândrie că istoria sportului  zălăuan este una generoasă, iar  performanțele sportivilor noștri trebuie cunoscute de către generația tânără! Promovând spiritul sportiv în rândul generației tinere, putem face o comunitate mai unită, putem face o societate și o lume multă mai bună. Mulțumesc tuturor sportivilor pentru munca lor, pentru rezultatele pe care le-au obținut și pentru promovarea comunității în care trăim. Avem modele, dar avem și obligaţia să promovăm aceste rezultate, să promovăm acești sportivi și să îi respectăm pentru munca lor”, a precizat edilul zălăuan.

Au mai fost prezenţi din partea autorităţilor locale şi judeţene: Cristian-Claudiu Bîrsan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Cosmin-Radu Vlaicu – secretarul general al judeţului, Florin Florian – subprefectul Sălajului şi Fazakas Nicolae – viceprimarul Zalăului.

Mircea Tutovan, Gheorghe Tadici, Marcel Doru Ţârle, Guşet Gheorghe, Valeria Motogna, Cristian Bolduţ, Călin Marincaş şi Paula Todoran sunt o parte dintre numele rostite la vernisajul de joi seara, persoane ce au făcut ca Zalăul şi Sălajul să fie cunoscute la nivel european şi mondial.

 

 

3 Thoughts to “Autorităţi locale, antrenori, actuali şi foşti sportivi, prezenţi la expoziţia „Aspecte din istoria sportului zălăuan””

  1. […] Zalăul are o istorie bogată în ceea ce priveşte sportul de performanţă, obţinându-se, de-a lungul anilor, rezultate notabile atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Handbalul, voleiul, atletismul, boxul, artele marţiale, dar şi alte ramuri sportive au adus cinste Zalăului şi Sălajului, chiar şi României atunci când sportivii noştri au urcat pe podumurile competiţiilor internaţionale. A practica un sport este, probabil, la îndemâna oricui, dar să ajungi pe un podium naţional, dar mai ales internaţional este un lucru extrem de greu de realizat, ce poate fi obţinut prin talent, dar… Citeste mai mult […]

  2. Prof.Nicu Lapusan, antrenor emerit.

    Sunt f.curios cine a dat informațiile, cine a omis intenționat două nume mari din istoria atletismului local național și internațional. Felicia Tilea Moldovan și Ana Mirela Termure. Vicecampioana mondială, medaliată cu bronz, la C.Europene, participantă la trei ediții ale Jocurilor olimpice, despre Felicia Țîrlea Moldovan se gasesc informații și în presa locală și națională, așa că numai reaua intenție stă în picioare. De ce, că să nu umbrim alte rezultate ce trebuie dindiferite orgolii să iasă în evidență. Mă întreb dacă atunci, în 1995, când prin Hotărâre a C.L.a Municipiului Zalău am fost făcuți, sportivă și antrenor, „Cetățeni de onoare „, ai Zalaului, am fost făcuți fără merit, atunci propun actualului C.L.al municipiului să ni le retragă. În caz contrar solicit să se găsească cei care au dezinformat prin omitere intenționată si sa ceară acuze.

    1. Anonim

      a fost omis și cel mai mare sportiv din istoria Sălajului, născut la Zalău. oricum numele dvs a fost amintit de dr. Marin Pop. primăria n-are niciun fel de respect pentru fostele glorii, baga cu nemiluita bani la volei in jucatorii straini si la fotobalul amator din liga a treia

Leave a Comment