Sunt plățile cu numerar o sursă de evaziune fiscală?

Cu siguranță că numerarul este utilizat uneori în sensul evaziunii fiscale, dar nu aceasta este principala sursă de evaziune din economia națională. Dacă ar fi așa, cum se face că în toate economiile U.E., unde România este pe primul loc la necolectarea TVA, aproximativ 36% este GAP-ul TVA, adică diferența dintre cât ar trebui să colectăm și cât se colectează efectiv, gradul de colectare a impozitelor și taxelor este mult mai mare, deși limitele de plăți cu numerar sunt mult mai mari decât în România, ba mai mult, în unele țări nici nu există o limită a plăților cu numerar? Deci problema este în altă parte, nicidecum la micii întreprinzători sau la populație. Iată care sunt limitele cu plățile în numerar în U.E. (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/):

Austria – nu sunt limite.

Belgia – 3.000 de euro în relația cu o firmă. Nicio limită între persoane fizice.

Bulgaria – 5.000 de euro la o singură plată. Amendă între 25% și 50% din suma în discuție.

Cipru – nu sunt limite.

Croația – 10.000 de euro.

Cehia – 10.500 de euro pe zi.

Danemarca – nicio limită între persoane fizice. Comercianții nu au voie să accepte plăți cash mai mari de 20.000 de coroane (2.700 euro).

Estonia – nu sunt limite.

Finlanda – nu sunt limite.

Franța – 1.000 de euro pentru rezidenți. 15.000 de euro nerezidenți. Zero limită între persoane fizice, dar trebuie raportată orice sumă peste 1.500 de euro.

Germania – nicio limită.

Grecia – 500 de euro. La comerțul cu mașini, fără limită.

Ungaria – nicio limită pentru persoane fizice. Limită de aproximativ 45.000 de euro lunar pentru firmele înregistrate în scopuri de TVA.

Islanda – nicio limită.

Irlanda – nicio limită.

Italia – 5.000 de euro.

Letonia – 7.200 de euro.

Lituania – 5.000 de euro.

Luxemburg – nicio limită. Pentru peste 10.000 de euro trebuie să prezinți actul de identitate.

Malta – 10.000 de euro.

Olanda – nicio limită. Pentru peste 10.000 de euro trebuie să prezinți actul de identitate.

Norvegia – nicio limită. Legea prevede expres dreptul cetățeanului de a plăti cu cash.

Polonia – nicio limită pentru persoane fizice. Există doar o imită de 15.000 PLN (3.300 de euro) între comercianți.

Portugalia – 3.000 de euro.

Slovacia – 15.000 de euro.

Slovenia – 5.000 de euro, la comerciant.

Spania – 1.000 de euro în comerț. 10.000 de euro pentru străini. Pedeapsă cu 25% din sumă.

Suedia – nicio limită.

Marea Britanie – nicio limită.

Așadar, nu se prea justifică această plafonare a numerarului extrem de restrictivă, mai ales din punctul de vedere al micilor întreprinzători și al populației. Se motivează că populația nu are cum să cheltuiască mai mult de 5.000 lei/zi, însă sunt numeroase situațiile în care chiar se cheltuiesc. Un exemplu: știm cu toții că românii plecați la muncă în străinătate trimit anual miliarde de euro în țară, bani cu care doresc să-și construiască o casă. Ei bine, cei din țară cumpără materiale de construcții sau dotările interioare în numerar, iar în acest caz vorbim deja de valori mult mai mari de 5.000 lei. Acesta este doar un exemplu, dar mai putem da o mulțime de exemple.

Nu doresc să fac apologia numerarului, dar parcă prea o luăm noi, așa, înaintea altora, în a experimenta noi tărâmuri necunoscute, când alții, mult mai dezvoltați economic, mai digitalizați decât noi, sunt mult mai prudenți când este vorba de economie, populație etc.

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

2 Thoughts to “Sunt plățile cu numerar o sursă de evaziune fiscală?”

  1. […] Cu siguranță că numerarul este utilizat uneori în sensul evaziunii fiscale, dar nu aceasta este principala sursă de evaziune din economia națională. Dacă ar fi așa, cum se face că în toate economiile U.E., unde România este pe primul loc la necolectarea TVA, aproximativ 36% este GAP-ul TVA, adică diferența dintre cât ar trebui să colectăm și cât se colectează efectiv, gradul de colectare a impozitelor și taxelor este mult mai mare, deși limitele de plăți cu numerar sunt mult mai mari decât în România, ba mai mult, în unele… Citeste mai mult […]

Leave a Comment