Companiile nu se mai pot împrumuta în numerar

Începând cu 11 noiembrie 2023 companiile nu se vor mai putea împrumuta în numerar de la persoane fizice, indiferent de sume, respectivele tranzacții putându-se efectua doar prin bancă. Iată ce spune în acest sens Legea 296/2023:

,,(4) Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoane fizice în calitate de asociaţi/acţionari/administratori/persoane fizice/alţi creditori exclusiv creditorii instituţionali care desfăşoară activităţi de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura şi destinaţia acestora, pot fi efectuate numai prin instrumente de plată fără numerar.”

Sincer să fiu, nu înțeleg rostul acestei măsuri, cel puțin pentru limita în care se pot face plăți în numerar, adică noul plafon de 1.000 lei între persoane juridice sau chiar 2.000 lei, limita plăților în numerar pe zi. De ce spun asta? De exemplu, o companie dorește să facă achiziții de până la 2.000 lei într-o zi, dar nu are disponibilități bănești în casierie. Sigur, vorbim de o firmă mică, microîntreprindere.

În această situație, firma trebuie să se împrumute. Dacă până acum o putea face prin împrumutul de la asociat sau o altă persoană fizică, urmând ca acesta să se restituie când firma va dispune de numerar sau de bani în bancă, din 11 noiembrie este obligatoriu ca acest împrumut să se facă doar prin bancă. Practic, asociatul depune banii cu care împrumută în bancă, apoi se duce la bancomat, îi ridică în numerar și apoi plătește cash în limita de 1.000 lei/furnizor sau 2.000 lei pe zi.

Cu alte cuvinte, ne scărpinăm cu mâna dreaptă la urechea stângă, pentru că plățile se fac tot în numerar, cu respectarea plafoanelor, desigur. Sau dacă facem achiziția de la o persoană fizică plafonul crește la 5.000 lei. De asta spun că nu înțeleg rostul acestei măsuri. Ba mai mult, se pierde timpul cu introducerea în circuitul banilor a unei noi verigi, adică băncile, pentru niște plăți insignifiante, dar pentru bănci, prin încasarea comisioanelor, înseamnă noi surse de venituri, iar pentru micile companii cheltuieli în plus. Sau un alt exemplu. Dacă o firmă este suspendată, nu este scutită să-și depună situațiile financiare anuale, dar pentru aceasta trebuie să apeleze la un profesionist contabil sau la o firmă de contabilitate. Pentru a-și plăti serviciul va trebui să împrumute firma la bancă, apoi să ridice în numerar și să facă plata, desigur dacă se dorește această modalitate de plată. Dar dacă nu mai are cont în bancă, cum face? Și exemplele pot continua.

Având în vedere aceste observații, cred că ar trebui să se revină la aceste prevederi, cel puțin cât mai există posibilitatea de a face plăți în numerar în limita unor plafoane, iar împrumuturile să se poată face tot cu respectarea unor plafoane. Nu de alta, dar nu văd un mic meseriaș care are o microîntreprindere că își dă jos haina de lucru, se duce la bancă, depune 500 lei, iese pe ușă și se duce la bancomatul băncii, ridică numerarul și apoi se duce să plătească o factură de 480 lei în numerar, îmbracă din nou haina de lucru și își continuă lucrarea. Cam multe operațiuni pentru nimic, nu?

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

2 Thoughts to “Companiile nu se mai pot împrumuta în numerar”

  1. […] Începând cu 11 noiembrie 2023 companiile nu se vor mai putea împrumuta în numerar de la persoane fizice, indiferent de sume, respectivele tranzacții putându-se efectua doar prin bancă. Iată ce spune în acest sens Legea 296/2023: ,,(4) Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoane fizice în calitate de asociaţi/acţionari/administratori/persoane fizice/alţi creditori exclusiv creditorii instituţionali care desfăşoară activităţi de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura şi destinaţia acestora, pot fi efectuate numai prin instrumente de plată… Citeste mai mult […]

Leave a Comment