Începând cu data de 30 noiembrie, vom plăti o garanție de 50 de bani de fiecare dată când vom cumpăra de la magazin o băutură în ambalaje SGR, iar acești bani îi vom primi înapoi după ce vom returna ambalajul într-o stare corespunzătoare, respectiv gol, neturtit și cu eticheta intactă. În această categorie intră băuturile îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase și mixuri de băuturi), cumpărate în ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litru şi 3 litri inclusiv. Pentru a putea fi ușor identificate, pe ambalaje va exista logo-ul SGR și codul de bare pentru colectarea automată prin automatele de preluare a ambalajelor. Ambalajele care nu au aceste însemne imprimate pe etichetă nu vot fi acceptate la decontare.
Pentru ca ambalajele să fie ușor de returnat, s-a convenit ca acestea să poată fi preluate în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial cumpărat. Agenții economici pot alege tipul de colectare al ambalajelor: automat sau manual, ținând cont de fluxul de consumatori. După colectarea ambalajelor, comerciantul are obligația de a organiza un sistem eficient care să preia cât mai repede ambalajele goale colectate, astfel încât să nu permită aglomerarea spațiilor în care acestea sunt depozitate.
În curând toți comercianții vor intra în posesia băuturilor în noile ambalaje, iar până atunci ei sunt sfătuiți să scape rapid de stocurile vechi de ambalaje non-SGR. Ministrul Mediului estimează că odată cu punerea în aplicare a acestui sistem vom ajunge ca 90% dintre PET-uri să fie reciclate până în 2029. Astfel, prin intermediul SGR se vor putea crește țintele de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi și vor ajuta România să atingă obiectivele noilor reglementări europene care impun procente ridicate de colectare a plasticului.
Potrivit noilor dispoziții, producătorii şi comercianţii sunt obligaţi să se înregistreze în SGR prin intermediul unei notificări speciale, să se înregistreze într-o bază de date şi nu în ultimul rând să încheie contracte de prestări servicii cu administratorul SGR. În cazul în care aceste condiții nu vor fi respectate, comercianţii nu vor mai putea comercializa produse din materialele în cauză de la producătorii neînregistraţi în SGR sau de la distribuitorii acestora.
[…] Începând cu data de 30 noiembrie, vom plăti o garanție de 50 de bani de fiecare dată când vom cumpăra de la magazin o băutură în ambalaje SGR, iar acești bani îi vom primi înapoi după ce vom returna ambalajul într-o stare corespunzătoare, respectiv gol, neturtit și cu eticheta intactă. În această categorie intră băuturile îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase și mixuri de băuturi), cumpărate în ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litru şi 3 litri inclusiv. Pentru a… Citeste mai mult […]
O inițiativă pompieristică, fără o finalitate benefică. Trebuiau create centre de colectare pentru ambalaje, dar în special sticla și plasticul. Trebuie colectate toate capacitățile contra unei sume, indiferent de unde ai cumpărat produs. Producătorii care folosesc ambalaje din sticlă trebuie obligați să folosească 50% ambalaje din recuperări. Altfel vom vedea în continuare țara plină de deșeuri de sticlă și plastic.