Disponibilitatea pe piaţă a unui număr din ce în ce mai mare de tentaţii privind consumul de tutun, alcool şi alte droguri, oferta limitată de opţiuni pentru a petrece timpul liber într-un mod sănătos, dar şi programul încărcat al părinţilor îi fac pe adolescenţi vulnerabili în faţa acestor tentaţii, este rezultatul unei analize realizate de Centrul de Prevenire, Consiliere şi Evaluare Antidrog (CPECA) Sălaj.
Potrivit coordonatorului şef al instituţiei, Valer Merce, în scopul prevenirii consumului de substanţe nocive au fost programate şi desfăşurate acţiuni preventive în rândul tinerilor. „În scopul prevenirii consumului de tutun, alcool şi droguri, oferim în această perioadă tuturor celor interesaţi materiale informative şi consiliere în legătură cu pericolul care-l prezintă aceste substanţe, atât la sediul centrului, cât şi în locuri frecventate de către tineri. Astfel de activităţi s-au desfăşurat cu ocazia festivalurilor de muzică de la sfârşitul săptămânii trecute şi vor fi desfăşurate şi cu alte ocazii pe parcursul acestei vacanţe”, a declarat Valer Merce.
Potrivit acestuia, tinerii trebuie să ştie că orice drog consumat este periculos, chiar şi cele care sunt legale, precum alcoolul şi etnobotanicele, şi mai devreme sau mai târziu duc la dependenţă şi la apariţia unor grave probleme de sănătate. „Un sfat pentru tinerii tentaţi să consume orice substanţă psihoactivă este informarea despre riscurile la care se supun. Drogurile nu rezolvă problemele, ci doar crează altele noi”, a precizat coordonatorul CPECA Sălaj. Valer Merce atrage atenţia asupra faptului că drogurile pot fi oferite de cunoştinţe sau „prieteni” care profită de lipsa de informare, prezentându-le ca nefiind periculoase.