Camerele fixe pentru supravegherea traficului rutier, printre care se numără şi cele şase aparate amplasate pe drumurile sălăjene, vor fi repuse în funcţiune. Anunţul privind reactivarea camerelor fixe dotate cu radar a fost făcut de şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Lucian Diniţă. Data la care vor fi reactivate aceste sisteme de monitorizare a participanţilor la trafic rămâne însă, în continuare, o necunoscută. Comisarul şef Diniţă a precizat că aceste camere fixe vor funcţiona, cel mai probabil, doar de anul următor, posibil doar din 2014.
Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, pe parcursul lunilor în care aparatele de supraveghere a traficului rutier au fost active, la nivelul judeţului s-a redus considerabil numărul de accidente soldate cu morţi şi răniţi grav. Acestea au fost scoase din funcţiune din aprilie 2009, după ce au fost declarate ilegale. Pe parcursul funcţionării radarelor fixe, peste 22.000 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru săvârşirea de abateri de la regulile de circulaţie, amenzile plătite de către şoferii indisciplinaţi ridicându-se la câteva zeci de mii le lei. Cele şase radare fixe există şi acum pe raza comunelor Zimbor, Bobota, Bocşa, Ileanda, Gâlgău şi Sânmihaiu Almaşului. Acestea au fost declarate ilegale pentru faptul că nu s-au respectat prevederile privind achiziţiile publice-private.
În acest moment, camerele fixe funcţionale de pe şoselele din România detectează alte nereguli de circulaţie, precum neacordarea de prioritate sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului. Singura excepţie este DN1, pe sectorul Bucureşti-Braşov, unde şoferii care încalcă regulile de circulaţie sunt sancţionaţi contravenţional în baza înregistrărilor video.
Oamenii legii au demarat deja acţiuni pentru a stabili operativitatea camerelor de supraveghere a traficului rutier. Verificările s-au desfăşurat în trafic interjudeţean, pe DN2, DN3 şi DN5 şi au fost iniţiate ca urmare a sesizărilor cetăţenilor privind gradul de siguranţă rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii acestor vehicule, transportului de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum şi nerespectării locurilor special destinate îmbarcării sau debarcării pasagerilor.
Echipele comune de control au acţionat pe traseele stabilite, prin supravegherea modului de deplasare şi a activităţii desfăşurate de către conducătorul auto, din interiorul autovehiculului, concomitent cu înregistrarea audio-video a abaterilor comise în trafic. În cadrul activităţilor derulate au fost depistaţi conducători auto care vorbeau la telefonul mobil în timpul conducerii autovehiculului, care nu purtau centura de siguranţă, care au transportat mai mulţi pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare etc.
Printre măsurile ce vor intra în vigoare din toamnă, pe lângă introducerea camerelor fixe cu radar, se numără şi obligativitatea permisului de conducere pentru mopede.
Mihaela Oprea