Renumitul critic de artă Antonio Calderón de Jesús, de vorbă cu elevii Liceului de Artă „Ioan Sima”

Sala festivă a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău a găzduit astăzi o întâlnire cu renumitul critic de artă internațional, spaniolul Antonio Calderón de Jesús, un mare prieten al României, întâlnire la care au participat elevi și profesori din cadrul unității de învățământ.

Directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca, l-a prezentat pe Antonio Calderón de Jesús ca fiind un important critic de artă, autorul a nenumărate volume și lucrări de specialitate, membru al UNESCO, deținătorul unor galerii de artă, o personalitate cu adevărat implicată în arta europeană. Evenimentul s-a bucurat și de prezența dramaturgului Flavius Lucăcel, sălăjeanul cunoscându-l bine pe spaniol prin prisma activităților culturale organizate și desfășurate la nivel european. Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au concentrat pe importanța artei în viața umanității, pe rolul deosebit de important pe care cultura îl joacă în viața omului. Potrivit lui Antonio Calderón de Jesús, cultura românească a avut o influență importantă asupra celei europene, iar asta datorită unor artiști de renume mondial. Criticul l-a dat ca exemplu pe marele Brâncuși, operele sale influențând cultura de pe bătrânul continent. Unul dintre elevii prezenți la eveniment l-a întrebat pe Antonio în ce măsură arta este influențată de tehnologia actuală. Oaspetele școlii a recunoscut că influențele sunt evidente și se simt, doar că tehnologia nu va putea transmite niciodată sentimentul pe care îl emană o pictură realizată manual. Criticul de artă a ținut să le explice elevilor că fără artă, fără cultură, condiția umană este pierdută și, în pofida faptului că nu întotdeauna arta este sprijinită de autorități, artiștii își vor continua drumul, iar arta nu va muri niciodată. Este important să menționăm că evenimentul de astăzi a fost susținut de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația culturală „CreArt”, artistul vizual Flavius Lucăcel și Liceul de Artă „Ioan Sima”.

2 Thoughts to “Renumitul critic de artă Antonio Calderón de Jesús, de vorbă cu elevii Liceului de Artă „Ioan Sima””

  1. […] Sala festivă a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău a găzduit astăzi o întâlnire cu renumitul critic de artă internațional, spaniolul Antonio Calderón de Jesús, un mare prieten al României, întâlnire la care au participat elevi și profesori din cadrul unității de învățământ. Directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Daniel Săuca, l-a prezentat pe Antonio Calderón de Jesús ca fiind un important critic de artă, autorul a nenumărate volume și lucrări de specialitate, membru al UNESCO, deținătorul unor galerii de artă, o personalitate cu adevărat implicată în arta… Citeste mai mult […]

Leave a Comment