Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj (IPJ Sălaj), sistemele audio-video de tip Body Worn Camera sunt purtate de către polițiștii rutieri, personalul responsabil de asigurarea ordinii publice, precum și de către echipajele care participă la intervenții și/sau solicitări venite din partea cetățenilor.
În data de 3.11.2020 a intrat în vigoare Dispoziția inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române nr. 97/2020 privind stabilirea regulilor de utilizare a înregistratoarelor audio-video portabile de tip Body Worn Camera de către polițiști. Acestea se folosesc în exercitarea atribuțiilor de serviciu, referitoare la: activităţile de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracţiunilor sau executării pedepselor, de prevenire şi combatere a altor fapte ilegale, precum şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice la nivel de județ. Legea inițială a fost modificată și completată prin Dispoziția inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române nr. 60/15.04.2022, care a intrat în vigoare în data de 1.05.2022.
La solicitarea noastră, IPJ Sălaj nu ne-a putut oferi numărul exact de aparate Body Worn Camera de care dispune în acest moment, pe motiv că această informație are caracter clasificat. Cu toate acestea, conducerea instituției ne-a asigurat că dispozitivele deținute sunt suficiente, acestea se află într-o stare bună de funcționare și sunt folosite zilnic de către personalul care efectuează activități de teren, în conformitate cu legislația în vigoare.
Un dispozitiv de tip bodycam poate filma între 14 şi 60 de ore, în funcţie de rezoluţia setată. Imaginile rămân în posesia Poliţiei Române timp de şase luni. În cazul în care înregistrările audio – video fac obiectul unor proceduri judiciare, acestea se păstrează mai mult de șase luni, ele urmând regimul probelor din dosarul penal aferent. Din luna mai a anului trecut, poliţiştii care poartă bodycam-uri sunt obligaţi să-și înregistreze toate intervențiile. Până acum, oamenii legii puteau decide singuri ce situaţii merită sau nu să fie filmate.