În luna februarie a acestui an, Școala Gimnazială Nr. 1 Marca, a depus pentru aprobare, proiectul intitulat „Școala pentru toți! Școala pentru viitor!”, în cadrul apelului de proiecte Erasmus+, acțiunea KA 1-Short term projects for mobility of learners and staff in school education. În luna iunie am primit răspuns favorabil, obținând la evaluare 80 de puncte din 100, astfel că, am primit o parte(80%) din grantul în valoare totală de 12.345 euro, pentru demararea activităților care să ducă la realizarea obiectivelor propuse în proiect.
Pentru noi este prima oară când aplicăm pentru un astfel de proiect, de aceea ne-am rezumat la un proiect pe scară mică, care cuprinde un număr redus de mobilități pentru cadrele didactice din școală.
Obiectivele propuse în proiect au în vedere două direcții generale: incluziunea, în special a elevilor de etnie rromă și a elevilor cu CES, care să contribuie la reducerea abandonului școlar în rândul acestor categorii de elevi și educație pentru mediu, care să genereze o înțelegere aprofundată a schimbărilor climatice și inițierea în școală a unor activități cu impact pozitiv față de mediul înconjurător.
Proiectul a început la 1 septembrie 2023 și se va derula pe o perioadă de 14 luni. Pe parcursul anului școlar 2023-2024, 6 cadre didactice din școală, vor participa la două cursuri de formare în două țări din Uniunea Europeană. În proiect este prevăzut ca la cursurile de formare să participe atât profesori de la nivel gimnazial cât și învățătoare și educatoare. Acest aspect fiind foarte important pentru obiectivele proiectului, deoarece ne va ajuta să realizăm activități la toate nivelurile, atât cu preșcolarii cât și cu elevii de la învățământ primar și gimnazial.
Cursul intitualat ”Green Future”, se va desfășura în luna noiembrie 2023, în orașul Sevilla din Spania, unde participanții își vor dezvolta competențe, abilități și atitudini care să le permită informarea, integrarea cunoștințelor în acțiuni concrete și realizarea cu elevii și colegii neparticipanți a unor activități practice pe tema protejării mediului înconjurător.
Cursul intitulat ”Managing a Diverse Classroom: Facing Upcoming Challenges”, va avea loc în anticul oraș Atena din Grecia, în luna martie 2024. Acest curs va ajuta participanții să înțeleagă mai bine diversitatea socială, să gestioneze situațiile la clasă și să deprindă strategii de reducere a abandonului școlar. La revenirea de la curs, participanții vor realiza activități cu elevii și acțiuni de împărtășire și exploatare a rezultatelor cu cadrele didactice neparticipante, care să ducă la creșterea gradului de acceptare și toleranță față de elevii de etnie rromă/ elevi cu CES.
Cu toate că participanții la cursuri vor fi cadre didactice, cei mai importanți beneficiari ai acestui proiect vor fi elevii. Majoritatea acțiunilor propuse în acest proiect îi vizeză pe elevi, impactul estimat are în vedere, în principal, formarea la elevi a unor atitudini pozitive față de semeni, indiferent de etnie sau dezavantaje bio-psiho-sociale și față de mediul înconjurător. Suntem convinși că acest proiect va avea un impact pozitiv asupra întregii comunități școlare și asupra comunității locale, atât prin acțiunile de informare, prin activitățile practice realizate cu elevii și prin transferul de informații și cunoștințe către cadrele didactice. Mai mult, participanții la cursuri își vor dezvolta competențele de comunicare în limba englează, competențe de leadership, de management al clasei, vor fi mai activi și mai implicați în viața școlii, vor fi mai motivați în dezvoltarea profesională și personală.
Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului. Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.
Director, prof. Ghile Aurelian-Ovidiu
Coord. proiect,
Prof. consilier școlar, Bîrsan Camelia
[…] În luna februarie a acestui an, Școala Gimnazială Nr. 1 Marca, a depus pentru aprobare, proiectul intitulat „Școala pentru toți! Școala pentru viitor!”, în cadrul apelului de proiecte Erasmus+, acțiunea KA 1-Short term projects for mobility of learners and staff in school education. În luna iunie am primit răspuns favorabil, obținând la evaluare 80 de puncte din 100, astfel că, am primit o parte(80%) din grantul în valoare totală de 12.345 euro, pentru demararea activităților care să ducă la realizarea obiectivelor propuse în proiect. Pentru noi este prima oară când… Citeste mai mult […]