Într-un articol anterior mă întrebam de ce tac băncile referitor la faptul că în proiectul de lege privind pachetul fiscal menit să reducă deficitul bugetar, băncile erau nominalizate ca fiind obligate să plătească un impozit suplimentar de 2%, pe lângă impozitul pe profit datorat potrivit reglementărilor legale prezente. Este o întrebare firească, deoarece băncile mari, cu cifre de afaceri de miliarde de euro, vor avea de plată impozite suplimentare consistente, deci de ce tac? Până când răspunsul la această întrebare se va contura, poate decizia CCR asupra acestui pachet legislativ o va face, mă gândeam că poate o altă variantă ar fi mai bună decât această impozitare suplimentară, cu siguranță și constituțională, anume majorarea dobânzilor la disponibilitățile din bănci ale populației, atât pentru depozite, cât și pentru sumele din contul curent. Și nu numai pentru populație, ci și pentru companii cred că ar fi benefic acest lucru. De ce? În primul rând, sumele mai mari care s-ar acumula din aceste dobânzi ar putea fi reinvestite de către beneficiarii acestora în alte active, investiții care ar stimula economia.
În al doilea rând, băncile însele ar putea acorda credite celor care doresc din sumele acumulate în depozite, deoarece nu-și imaginează cineva că băncile stau pe saci de bani din depozitele populației fără să-i investească.
În al treilea rând, banii suplimentari din aceste diferențe de dobânzi ar ajunge acolo unde trebuie, la beneficiarii sumelor depuse, care știu mai bine decât statul cum să-i gospodărească.
În al patrulea rând, impozitul suplimentar perceput de stat se va duce într-o oală mare, numită bugetul de stat, de unde se va cheltui exact ca și până acum, când suntem în situația de a lua măsuri drastice pentru reducerea deficitului bugetar.
Oricum, pentru o bancă este o cheltuială, atât majorarea dobânzilor la disponibilități, cât și impozitul suplimentar de plată la bugetul de stat, diferența este că sumele ar merge unde trebuie și unde sunt gospodărite mai eficient.
De altfel, în multe țări din Europa, cum ar fi Italia, Belgia, Polonia, Elveția etc., guvernele fac presiuni asupra băncilor ca să acorde dobânzi mai mari populației, de ce nu am face-o și noi?
Cred că este o idee de avut în vedere.
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro