Pășunile și fânețele sălăjene sub lupa specialiștilor OSPA

Pășunile și fânețele din Sălaj sunt atent analizate de Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Sălaj (OSPA Sălaj). Echipele de specialiști realizează studii pentru monitorizarea calității solului și emit rapoarte detaliate care ajung mai apoi la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj (DADR Sălaj), iar de aici acestea se trimit către primăriile din județ. Potrivit legislației în vigoare, la fiecare zece ani trebuie făcută de către OSPA Sălaj, măcar o dată, un studiu în fiecare din comunele și orașele sălăjene. La ora actuală, există două comune care nu au fost deloc studiate, specialiștii instituției au solicitat de la primăriile în cauză centralizatorul cu toate pășunile și fânețele care se află în posesia persoanelor fizice și juridice. Ioan Dejeu – directorul OSPA Sălaj ne-a declarat că „noi lucrăm la planul de fertilizare și ameliorare la nivelul pășunilor și fânețelor din județ. În prezent există localități unde nu am finalizat de cercetat toate suprafețele, iar la Zalha și Dragu încă nu am ajuns deloc, dar sperăm să ajungem și să finalizăm cercetările din aceste localități până la final de an”.

Activitatea OSPA Sălaj de cercetare a pășunilor și fânețelor sălăjene a început la noi în județ în anul 2014, iar de atunci s-a lucrat așa cum s-a putut, cu toate că în perioada 2018 – 2022 au fost foarte puțini bani alocați în acest sens. Studiile efectuate până în prezent, au scos la iveală o serie de probleme la care autoritățile locale vor trebui să găsească soluții concrete de rezolvare și remediere. Ioan Dejeu spune că din studiile realizate, s-a constat că „foarte multe pășuni se împăduresc, altele sunt pline de spini și de buruieni, și asta se datorează faptului că acestea nu sunt cosite la timp și a faptului că nu mai există animale care să pășuneze. Totodată, există și zone unde există risc și pericol de alunecări de teren, cazuri concrete fiind identificate în Almaș, Hida, Zalha și Dragu”. Desigur că aceste probleme și multe alte observații punctuale ajung pe masa primăriilor sălăjene, acestea trebuind să aprobe raportul primit în ședință de consiliu local și să urmărească periodic gradul de realizare al măsurilor dispuse în teren.

Pentru ca lucrările OSPA Sălaj să se desfășoare mult mai rapid și eficient, directorul OSPA Sălaj ne-a declarat că „ar mai fi nevoie de cel puțin doi oameni la nivel de instituție, din care neapărat un laborant. În prezent noi avem un post vacant care este blocat. Am făcut mai multe cereri în acest sens, dar nu s-au aprobat. Așadar, noi ne facem treaba așa cum putem și așa după cum primim banii pentru lucrări, cu toate că de cele mai multe ori noi efectuăm și lucrări în avans, ori de câte ori avem ocazia”. Deoarece DADR Sălaj este instituția care virează banii către OSPA Sălaj pentru lucrările prestate, am cerut punctul de vedere al conducerii instituției. Silviu Pop – directorul DADR Sălaj ne-a explicat că „în anii anteriori au fost probleme cu fondurile alocate pentru lucrările despre care mă întrebați, însă pentru acest an avem bani suficienți pentru a acoperi lucrările OSPA Sălaj. Toți banii sunt deja aprobați de către Ministerul Agriculturii, de îndată ce noi îi vom solicita, ei ne vor fi virați în cont. Cu privire la locurile de muncă de care OSPA Sălaj are nevoie, vă pot spune că potrivit Ordonanței aflate acum în dezbatere public, această instituție ar urma să treacă în componența DADR Sălaj și atunci această problemă se va rezolva de la sine”.

 

 

One Thought to “Pășunile și fânețele sălăjene sub lupa specialiștilor OSPA”

  1. […] Pășunile și fânețele din Sălaj sunt atent analizate de Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Sălaj (OSPA Sălaj). Echipele de specialiști realizează studii pentru monitorizarea calității solului și emit rapoarte detaliate care ajung mai apoi la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj (DADR Sălaj), iar de aici acestea se trimit către primăriile din județ. Potrivit legislației în vigoare, la fiecare zece ani trebuie făcută de către OSPA Sălaj, măcar o dată, un studiu în fiecare din comunele și orașele sălăjene. La ora actuală, există două comune care nu au… Citeste mai mult […]

Leave a Comment